Podsufitowa konsola?

Pomysły, Porady, Modyfikacje

Re: Podsufitowa konsola?

Postprzez Serg » 01 sty 2010, 22:47

Znalazlem to w jakims szrocie w US, cena 100$ (dokladnie w tym westwoodauto.com)
http://www.car-part.com Wybierzcie 1999, Acura SLX, GPS/TV, trzeba troche poczekac bo szukajka wolna.

Jest tez druga sztuka za 150$ (w szukajce dla 1998)

Na planetisuzoo niektorzy to dostali nawet za 20$, trzeba szukac na jebaju (overhead console)
Isuzu Monterey 3.1 LTD, +2", KL78 32", EGR, Superwinch, Safari, ARB
Serg
Moderator

Postprzez Nahen/thor_ » 01 sty 2010, 23:15

Co do sensorów to jutro sprawdzam czy aby nie ma ich "w standardzie" w samochodzie ;) Czytając z moim kulawym angielskim tematy do których wrzuciłeś linki wywnioskowaem że np sonda termometru powinna być w samochodzie. Ale jak wspomniałem mój angielska być słabowita ;)
Staruszka już nie ma :( 2001 3.0 DTi
Nahen/thor_

Postprzez Nahen/thor_ » 02 sty 2010, 21:52

Obrazek

Obrazek

Tak to wygląda na szybko dziś.
Nahen/thor_

Postprzez Silvestr » 02 sty 2010, 22:13

...i jak się sprawuje kompas? Dobrze wskazuje?
Silvestr: Opel Monterey 3.2 LTD, 265/70 R16
Skot 8x8
Wcześniej:
Isuzu Trooper 2.6i
Nissan Pickup D-22 Double Cab 2.7 TDI
Silvestr
Administrator

Postprzez Nahen/thor_ » 02 sty 2010, 23:29

Mam pewne "dosiadczenia" z tego typu kompasami ;) Ten sprawia problemy przy kalibracji ale jak się na spokojnie skalibruje to daje radę na potrzeby jazdy samochodem jest OK. I tak wożę normalny kompas ze sobą ;)

A tu pomysł który mi w głowie kiełkuje mniej więcej coś takiego będę chcial zbudować ;) :

Obrazek

Będzie trzeba trochę powięszyc pudełko w stosunku do oryginalnego multimetra ISUZU ale powinno być OK i nie zamienić się w jakiś kredens ;)

o i problem mam z czujnikiem temperatury tym od tego ustrojstwa bo gdzie bym go nie zamocował to kiedy fura się zatrzyma zbiera ciepło spod maski ;) Nie bardzo chce wiercić nadkole żeby wywalić sensor we wnękę koła, aktualnie mam go międzu reflektorem a kierunkowskazem wciśnięty tak, że w zasadzie wystaje na równi z kloszami ale i tak jak stoję to moment zaczyna podnosić temperaturę.. zastanwiam sie czy od reflektora czy od silnika...
Nahen/thor_

Postprzez gumirek » 03 sty 2010, 02:12

Nahen/thor_ napisał(a):problem mam z czujnikiem temperatury tym od tego ustrojstwa

W poprzednim aucie dorabiałem taki czujnik tylko na podstawie zdjętej charakterystyki termometru ;) Z mojego doświadczenia wynika, że najlepiej jest go usytuować po wewnętrznej stronie przedniego zderzaka, najlepiej w rogu. Dzięki temu będzie wystarczająco oddalony od świateł i silnika oraz osłonięty przed wiatrem.
Opel Monterey LTD '95/96 3.2 - 6VD1
gumirek

Postprzez Serg » 03 sty 2010, 03:10

gumirek napisał(a):
Nahen/thor_ napisał(a):problem mam z czujnikiem temperatury tym od tego ustrojstwa

W poprzednim aucie dorabiałem taki czujnik tylko na podstawie zdjętej charakterystyki termometru ;) Z mojego doświadczenia wynika, że najlepiej jest go usytuować po wewnętrznej stronie przedniego zderzaka, najlepiej w rogu. Dzięki temu będzie wystarczająco oddalony od świateł i silnika oraz osłonięty przed wiatrem.

Tak tez podejzewam, ze jest w oryginale. Miernik od kierunku (kompas) jest przy mocowaniu atrapy a czujnik temperatury jest od wewnetrznej strony zderzaka.
Serg
Moderator

Postprzez Nahen/thor_ » 03 sty 2010, 03:20

Kompas nie potrzebje i raczej nie ma żadnych sensorów ;) Elektroniczne kompasy opierają sie na układzie scalonym i elektronice dookoła niego na płytce (tak jak w zegarkach z kompasem czy odbiornikach GPS wyposażonych w kompasy elektroniczne) tak więć ten sensor w okolicach atrapy to najprawdopodobniej sensor od barometru/wysokościomierza.

Co do czujnika temperatury będę musiał go przełuzyć na przewodach żeby sięgnął w okolice zderzaka.
Nahen/thor_

Postprzez Serg » 03 sty 2010, 04:06

Nahen/thor_ napisał(a):Kompas nie potrzebje i raczej nie ma żadnych sensorów ;) [...] tak więć ten sensor w okolicach atrapy to najprawdopodobniej sensor od barometru/wysokościomierza.

Ok :)2 Cos mi switalo, ze tam byl jakis czujnik.
Jesli akceptujesz cene jak napisalem w poprzednich postach za ta konsole z Acury to mozemy ja sciagnac, ale za ciekawa to nie jest. Chyba, ze miales bogatego mikolaja :)21
Serg
Moderator

Postprzez Nahen/thor_ » 03 sty 2010, 16:14

Wstrzymam się jeszcze trochę i poczekam na info od szwagiera z anglowni. W tej dziwnej wyszukiwarce jak sie troche poszuka to można znaleźć za 50 - 60 $ te konsole tyle że jak sie chce dowiedzieć szczegółów to nie moge sie "dokopać" przerzuca z wyszukiwarki na wyszukiwarkę :(

Jeżeli udałoby mi się z sensem zbudować to co wykombinowaem byłoby fajnie zawsze miałbym gdzie nawigację upchnąć bo jakoś nie pasuje mi na szybie nigdzie jej przyklejać a na desce nigdzie sensownego miejsca nie wykombinowałem.
Nahen/thor_

Postprzez Serg » 28 wrz 2010, 00:05

Serg
Moderator

Postprzez Nahen/thor_ » 28 wrz 2010, 14:33

Niestety okazało się, że w moim truupie ni ma gotowej instalacji a co za tym idzie czujnika temp i reszty :(
Nahen/thor_

Poprzednia strona

Powrót do Ogólne