prawda jest niestety taka że nawet opony jednego producenta mające różne bieżniki mogą nie mieć tego samego rozmiaru (fizycznie różnica 0,5-1cm to bardzo dużo)
ostatnio bardzo fajny przykład miałem, goś śmigał po ASO navarą bo nie mógł 4x4 zapiąć

wymienili mu wszystko w napędzi, cóż nikt nie pomyślał że ma inne opony z przodu inne z tyłu, czujniki prędkości nie pozwalały zapiąć 4x4 podczas jazdy
w starym sztruclu oczywiście takich jaj nie będzie

ale naprężenia w układzie w końcu gdzieś ujdą, oby to było sprzęgiełko bo tanie
jak pojeździsz montkiem w terenie, to skłonisz się prędzej czy później do MTków, większa trakcja rekompensuje hałas

ktzóry w nowszych MT nie jest jakiś okropny

przykłądowo w nowych BFG MT jest całkiem przyjemnie,
na ATkach nie ma żadnego problemu z głośnością opon, monciak ma na tyle dobre wygłuszenia że bardziej słychać szum powietrza na budzie niż hałas opon
@Nahen/thor_ czy ja wiem czy tak boli?? w momencie gdyby miał, założenie opon o rónżym bieżniku tył przód (nawet w tym samym rozmiarze) wcześniej czy później zamorduje większość centralnych dyfrów (no może nie ToD`a, ale w większości jest sprzęgło lepkościowe przecież

), tak że w tym wypadku chyba lepszy nawet brak międzyosiówki, bo przecież i tak bez utraty trakcji nie wrzucasz 4x4