Alternator

Wykonałeś coś nietypowego przy swoim samochodzie lub planujesz przeróbki przy samochodzie a nie wiesz jak się za to zabrać?

Re: Alternator

Postprzez pocieszny » 02 lip 2012, 08:37

nie ma sensy zabezpieczać ani broń boże uszczelniać :)3
ogólnie altek jest przystosowany do pracy pod wodą, chwilowo może nie ładować, ale po wyjechaniu z wody powinien od razu zacząć :)2
zresztą altek jest non stop w wodzie podczas deszczu :)21 w troopie jest tak inteligentnie zamontowany że lepiej już nie można było tego spierniczyć :)21 cytując klasyka "to panu inżynierowi wybitnie wyszło" :)21
Opel Monterey 3.2V6... chyba... już nie :roll:
Dżip KJ suf
Patrol 4,2 :)21
pocieszny
 
Posty: 3566
Dołączył(a): 30 paź 2010, 18:39
Lokalizacja: Jordanów

Re: Alternator

Postprzez Maryś » 02 lip 2012, 10:29

No mój altek to zaliczył trochę błota i działa :)2 ale do wody po klamki to jeszcze nie wjeżdżałem ale myśle, że snorkela założe to pewnie wjadę :)21 dlatego pytam ;) kolega w Galopie 2,5td to " przesadził" altka na górę pod samą maskę ale w Montim to raczej nie wyda :)3 Dzięki za odpowiedzi :)2
Avatar użytkownika
Maryś
 
Posty: 321
Dołączył(a): 17 maja 2011, 09:32
Lokalizacja: Zielona Góra

alternator

Postprzez prędki 12 » 04 cze 2013, 21:57

Witam wszystkich,jak w temacie pytam czy ktoś z was adoptował do swojego wozu większy alternator np;120 A,ja w swoim 3.2 mam ale 70A,i to jest trochę mało,bo jak długo jadę na winchu to są spore braki prądu, akumulator mam 95ah żelowo wapniowy, jest naprawdę wytrzymały ale wskaznik od ładowania przy ciąganu spada do 9 VOLT i wynch też zwalnia i stąd moje pytanie czy ktoś dokładał jakiś alternator i od czego.
prędki 12
 
Posty: 54
Dołączył(a): 27 mar 2012, 21:23

Re: alternator

Postprzez 8P8C » 05 cze 2013, 08:33

Wg EPC w Montereyu A (3.2) byly alternatory 60A i 75A .. w Montereyu B (3.5) byly 75A i 90A..
Ja sobie wlasnie zamontowalem ten 90A ... Jak na razie sparwuje sie swietnie...
Faktem jest ze nie mam wyciagarki... ale mam duzo roznych obiornikow typu podgrzewane siedzenia, spryskiwacze , i dodatkowy wentylator elektryczny..
Ne zauwazylem spadku napiecia ponizej 13,2 V po max obciazeniem..

Pzdr
F.
C16NZ,C18XE,X20XEV,6VD1,G6CU
8P8C
 
Posty: 233
Dołączył(a): 09 cze 2010, 20:37
Lokalizacja: łódź

Re: alternator

Postprzez swistak » 05 cze 2013, 22:08

my mamy u siebie zamontowane po dwa alternatory, ja mam ory i drugi chyba 120a a Andrzej w rockym ory i wodny 190a i dwie wyciągarki Nie ma spadku napięcia jak jedzie na windzie z 30 metrów [polecam] i oczywiście drugi plus jak jeden padnie to zawsze zostaje drugi.
2.8 td long 90'
swistak
 
Posty: 210
Dołączył(a): 05 lis 2012, 20:54

Re: alternator

Postprzez prędki 12 » 06 cze 2013, 15:26

i to tak powinno być;ja kupiłem od opla 100A ale nie mam za bardzo jak go zamontować i teraz jestem na etapie szukania, podobny jest od toyoty land cruisera 120a muszę przymierzyć . jak miełem3.1D to nie było problemów wchodził prawie każdy zamiast klimy a w 3.2 jest troszkę trudniej. Jak coś zmotam to dam znać
prędki 12
 
Posty: 54
Dołączył(a): 27 mar 2012, 21:23

Re: alternator

Postprzez mfw » 07 cze 2013, 12:45

Trzeba jakoś specjalnie zmieniać instalacje elektryczną aby podpiąć 2 alternatory?
ISUZU Trooper 3.1 RS, LSD, EGR, ABS, Safari Snorkel, BodyLift +1", BFG AT 31"
http://driiive.com/ub/2111/img
Avatar użytkownika
mfw
 
Posty: 178
Dołączył(a): 01 lip 2011, 14:06
Lokalizacja: KRK / WAW

Re: alternator

Postprzez miras7 » 07 cze 2013, 17:29

prędki 12 napisał(a):i to tak powinno być;ja kupiłem od opla 100A ale nie mam za bardzo jak go zamontować i teraz jestem na etapie szukania, podobny jest od toyoty land cruisera 120a muszę przymierzyć . jak miełem3.1D to nie było problemów wchodził prawie każdy zamiast klimy a w 3.2 jest troszkę trudniej. Jak coś zmotam to dam znać

Z jednej strony w 3.1 łatwiej, bo można zamiast klimy dać drugi alternator. Z drugiej zaś, jak chcemy dać tylko jeden mocny, to jest pewien kłopot, bo na oryginalnym jest pompa podciśnienia, i albo damy drugi z pompa (mały wybór) albo w miejscu klimy pompę na pasek. A to już podwójna zmota.

mfw napisał(a):Trzeba jakoś specjalnie zmieniać instalacje elektryczną aby podpiąć 2 alternatory?

Także chciałem o to zapytać, bo mam taki plan :)21
Avatar użytkownika
miras7
 
Posty: 1162
Dołączył(a): 06 sie 2012, 19:41
Lokalizacja: Wrocław/Milicz

Re: alternator

Postprzez mfw » 07 cze 2013, 19:19

Mi jak padł Alternator to pojechałem do firmy Elektrostart (Warszawa-Grochów) wymienili mi na mocniejszy nie pamiętam już czy 75A czy 90A. Cała zabawa polegała aby z mojego starego wsiąść obudowę pompy i przekręcić na nowy.

Sorry za mało dokładne informacje ale pomyślałem ze to może kogoś naprowadzi na jakiś pomysł.
Na pewno interesuje mnie opcja z drugim alternatorem zwłaszcza że w planie mam "łincza" zamontować.

Alternatorem zamiast klimy wydaje mi się bardzo dobrym pomysłem, zwłaszcza że oryginalnie w 3.1TD jest dość nisko i przy brodzeniu na pewno go zaleje.
ISUZU Trooper 3.1 RS, LSD, EGR, ABS, Safari Snorkel, BodyLift +1", BFG AT 31"
http://driiive.com/ub/2111/img
Avatar użytkownika
mfw
 
Posty: 178
Dołączył(a): 01 lip 2011, 14:06
Lokalizacja: KRK / WAW

Re: alternator

Postprzez miras7 » 07 cze 2013, 21:23

mfw napisał(a):Mi jak padł Alternator to pojechałem do firmy Elektrostart (Warszawa-Grochów) wymienili mi na mocniejszy nie pamiętam już czy 75A czy 90A. Cała zabawa polegała aby z mojego starego wsiąść obudowę pompy i przekręcić na nowy.

Na mocniejszy, ale także z Monterey'a ? Bo do innego to by raczej pompa nie pasowała ... :|
Avatar użytkownika
miras7
 
Posty: 1162
Dołączył(a): 06 sie 2012, 19:41
Lokalizacja: Wrocław/Milicz

Re: alternator

Postprzez mfw » 07 cze 2013, 22:28

Nie jestem pewien jaki prawdopodobnie tak lub z jakiegoś innego opla. Dlatego robili przekładkę.
ISUZU Trooper 3.1 RS, LSD, EGR, ABS, Safari Snorkel, BodyLift +1", BFG AT 31"
http://driiive.com/ub/2111/img
Avatar użytkownika
mfw
 
Posty: 178
Dołączył(a): 01 lip 2011, 14:06
Lokalizacja: KRK / WAW

Re: alternator

Postprzez prędki 12 » 08 cze 2013, 10:01

montowali od opla 1.7cdti tam były alternatory o tym samym mocowaniu ale większych amperach
prędki 12
 
Posty: 54
Dołączył(a): 27 mar 2012, 21:23

Re: alternator

Postprzez miras7 » 08 cze 2013, 12:52

prędki 12 napisał(a):montowali od opla 1.7cdti tam były alternatory o tym samym mocowaniu ale większych amperach

Z tego co na Allegro piszą sprzedający to ma on 100A, czyli nieźle :)2
Ja swojego zregenerowałem, więc chyba pozostanę przy zamiarze dołożenia drugiego, np z Suzuki 55A. Mały i tani. Łącznie będę miał 115A.
~swistak~ napisz proszę, jak to zostało podłączone pod instalację. I czy główny bezpiecznik to wytrzymuje, czy daliście większy?
Avatar użytkownika
miras7
 
Posty: 1162
Dołączył(a): 06 sie 2012, 19:41
Lokalizacja: Wrocław/Milicz

Re: alternator

Postprzez piotrck » 08 cze 2013, 20:52

A takie cuś. http://sklep.polstarter.pl/pl/Opel/9413 ... 07847.html
80 A pewnie trzeba im wysłać swój ?
Hasta la Victoria Siempre.
3,1 LTD 97r
piotrck
 
Posty: 1315
Dołączył(a): 17 sie 2011, 10:25
Lokalizacja: Kielce

Re: alternator

Postprzez piotrck » 08 cze 2013, 21:16

http://m.allegro.pl/przedmiot,alternato ... 03775.html

Czy ten pasuje ? Jak sprawdzić czy mój jest ok i nie pada sztuka ?
Hasta la Victoria Siempre.
3,1 LTD 97r
piotrck
 
Posty: 1315
Dołączył(a): 17 sie 2011, 10:25
Lokalizacja: Kielce

Re: alternator

Postprzez swistak » 09 cze 2013, 03:25

normalnie wytrzymuje zero problemów wstawię zdjęcia jak mam zrobione, podłączenie tak jak każdego wzbudzenie i plus bezpośrednio do aku i po sprawie. Jest mały haczyk w alternatorach wodnych muszą być wzbudzane djodą a nie komputerem.


ja proponuje założyć np taki z aledroogo
http://allegro.pl/bmw-e90-e87-x3-2-0d-1 ... 00804.html
http://allegro.pl/vw-passat-b6-2-0-tdi- ... 78285.html
popatrzcie na cenę heheh jak chodzi o mocowanie to robi się od nowa
2.8 td long 90'
swistak
 
Posty: 210
Dołączył(a): 05 lis 2012, 20:54

Re: alternator

Postprzez piotrck » 14 cze 2013, 10:38

ktos wstawił altka z astry 1,7 cdti ? 100A to juz w porównaniu z 55A to przepaść , da sie wstawic bez problemów ?
Hasta la Victoria Siempre.
3,1 LTD 97r
piotrck
 
Posty: 1315
Dołączył(a): 17 sie 2011, 10:25
Lokalizacja: Kielce

Re: alternator

Postprzez pocieszny » 14 cze 2013, 11:09

są alternatory wzbudzane obrotami (stara omega)
problemów z tym nie ma wielkich, znam kilka aut (głównie rajdówek co mają 2 lub nawet 3 altki)
do wyprawówki jeśli rozdzielamy aku na główny i do przydasiek instalacja jest wręcz banalna jeden altek zostawiamy jak był do drugiego podpinamy aku (nie łącząc tego z oryginalną instalką) i z niego wyprowadzamy dodatkową puszkę bezpieczników, i mamy baze pod nową instalacje do lodówki/halogenów/webasto i takich tam
taki sposób jest o tyle dobry ze nie mamy możliwości rozładowac jednego ukłądu drugim, natomiast w wypadku awarii któregokolwiek alternatora możemy spokojnie spiąć akumulatory razem (kablami tak jak przy odpalaniu) i ciągnąć z jednego altka :)2
Opel Monterey 3.2V6... chyba... już nie :roll:
Dżip KJ suf
Patrol 4,2 :)21
pocieszny
 
Posty: 3566
Dołączył(a): 30 paź 2010, 18:39
Lokalizacja: Jordanów

Re: alternator

Postprzez piotrck » 07 sie 2013, 19:09

nie mogę dostać nigdzie alternatora do mojego
oznaczenie mam LR 180 501 JIA009
można zastosować jakiś zamiennik ?
potrzebuje zapasowego na wyjazd ma ktoś na zbyciu/wypożyczeniu/sprzedaży ?
Hasta la Victoria Siempre.
3,1 LTD 97r
piotrck
 
Posty: 1315
Dołączył(a): 17 sie 2011, 10:25
Lokalizacja: Kielce

Re: alternator

Postprzez piotrck » 13 sie 2013, 20:05

zamówiłem LR180-501
sprzedawca przysłał LR160-446 ze stoickim spokojem odpowiedział że nie ma innego i że ten na 100% pasuje
mam do sprzedawcy 400km więc nie da rady zwrócić bo jutro wyjazd
czy da się takowy alternator w razie W zamontować daleko od domu
Help bo nie wiem czy wrzucić do garażu czy do auta
Hasta la Victoria Siempre.
3,1 LTD 97r
piotrck
 
Posty: 1315
Dołączył(a): 17 sie 2011, 10:25
Lokalizacja: Kielce

Re: alternator

Postprzez danti » 13 sie 2013, 21:17

Jak nie masz innego, to chyba lepiej wsadzić do auta...
Adrenaline rush!
Honda Shadow VT 1100

Był...
Opel Monterey LTD 3.1TD
http://www.roztocze4x4.pl
Facebook
Avatar użytkownika
danti
 
Posty: 1868
Dołączył(a): 10 paź 2010, 21:35
Lokalizacja: Zamość

Re: alternator

Postprzez piotrck » 13 sie 2013, 23:23

wolałbym nie wozic zbednych kilogramów
Hasta la Victoria Siempre.
3,1 LTD 97r
piotrck
 
Posty: 1315
Dołączył(a): 17 sie 2011, 10:25
Lokalizacja: Kielce

Re: alternator

Postprzez gazia » 26 sie 2013, 10:25

Witam, nada się bez problema , i aby uniknąć problemów z alternatorem raz na bardzo długi czas wystarczy zamontować światła dzienne, ja od momentu ich montażu mam już spokój kilka lat, a wcześniej co jakiś czas padał regulator. Podstawową wadą monterey-a jest to ,że po odpaleniu potrzebuje bardzo dużo prądu na akumulatory i jeśli od razu załączymy światła to bardzo szybko pada alternator , bo po prostu biedactwo nie wyrabia. Na pewno patentem , jest montaż większego ale i wtedy spalenie większe i może zacząć padać wiązka po jakimś czasie, mnie wystarczył montaż dziennych w wersji najtańszej za 40zł i problem sam się rozwiązał.
Pozdrawiam Gazia.
Stopy błota pod mostem . :))
Avatar użytkownika
gazia
 
Posty: 42
Dołączył(a): 13 paź 2008, 08:57
Lokalizacja: Łódź

Re: alternator

Postprzez FFK » 01 wrz 2013, 20:53

prędki 12 napisał(a):montowali od opla 1.7cdti tam były alternatory o tym samym mocowaniu ale większych amperach

Więc z tego co wynika to zmiana jest na zasadzie plug&play, czy cos jeszcze trzeba zmieniać?
Był:
Opel Monterey 3,2 V6 1993r. - zepsuty w AB Servis :(
Ford Explorer 4.0 V6 33x12,5x15 BFG AT
Jest:
Isuzu Rodeo 3.2 V6 2001r. 205KM Pirelli Scorpion 265/70R16
Avatar użytkownika
FFK
 
Posty: 721
Dołączył(a): 02 paź 2012, 20:12
Lokalizacja: Krosno Odrzańskie

Re: alternator

Postprzez FFK » 03 wrz 2013, 11:37

Ważne!
Może ktoś mi napisać, jaki alternator mogę wrzucić do Montka 3,2 V6 z 1993r? Czy ten o którym piszecie w powyższych postach ma zastosowanie tylko w autach z sinlinkiem Diesla, czy w autku z silnikiem Otta tez można go zamontować.
Był:
Opel Monterey 3,2 V6 1993r. - zepsuty w AB Servis :(
Ford Explorer 4.0 V6 33x12,5x15 BFG AT
Jest:
Isuzu Rodeo 3.2 V6 2001r. 205KM Pirelli Scorpion 265/70R16
Avatar użytkownika
FFK
 
Posty: 721
Dołączył(a): 02 paź 2012, 20:12
Lokalizacja: Krosno Odrzańskie

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pomysły, Porady, Modyfikacje

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości