Podsufitowa konsola?

Pomysły, Porady, Modyfikacje

Podsufitowa konsola?

Postprzez Nahen/thor_ » 27 gru 2009, 02:46

Pytanie o to coś, co jest w niektórych Trooperach pod sufitem przy lusterku wstecznym. Gdzieś kiedyś coś mi "mignęło" że niby tam jest kompas, termometr i barometr/wysokościomierz. Ktoś sie spotkał z taką "konsolą"? Jeżeli ktoś taką ma prosiłbym o jakies foto o ile to możliwe.
Staruszka już nie ma :( 2001 3.0 DTi
Nahen/thor_

Re: Podsufitowa konsola?

Postprzez Nahen/thor_ » 28 gru 2009, 21:52

Znaczy nikt nic nie wie? :(
Nahen/thor_

Postprzez Serg » 29 gru 2009, 00:42

Jezeli to nie jest konsola podsufitem to ja pierwszy raz slysze o tych gadzetach w okolicach lusterka wstecznego.
To zazwyczaj montuje sie na desce... Masz moze gdzies zdjecia ?
Isuzu Monterey 3.1 LTD, +2", KL78 32", EGR, Superwinch, Safari, ARB
Serg
Moderator

Postprzez Nahen/thor_ » 29 gru 2009, 01:59

Właśńe nie mam :( Kiedyś kiedy pierwszy raz mnie ten temat ruszył (jakies 1,5-2 lata temu) gdzies w necie przewinęło mi się i zdjęcie i jakiś rysunek typowy dla manuali. Krótkie coś w stylu "odwróconego daszku" zamocowane zaraz przed lusterkiem i niby był tam termometr, kompas, wysokościomierz i multimetr- miernik poziomu prądu w instalacji.

Szukam od jakiegoś czasu i nie moge trafić. Znalazłem sporo zdjęć i sklepów oferujących różniaste konsole pod sufit w których można cuda zamontować w stylu radio, CB, nawigacje, głośniki itp ale takie coś mnie nie interesuje bo mogę sam sobie wyrzeźbić. Najbardziej aktualnie boli mnie brak termometru ;)

Być może to co widzialem to też nie był oryginał ISUZU ale tak mi się wbił do głowy, że niby oryginał.
Nahen/thor_

Postprzez Serg » 29 gru 2009, 02:24

Nahen/thor_ napisał(a):Być może to co widzialem to też nie był oryginał ISUZU ale tak mi się wbił do głowy, że niby oryginał.

Zdaje mi sie, ze to byl hand-made. Nie widzialem nic takiego oryginalnego. Tez myslalem o konsoli pod dachem, jednak mam szyberdach wiec odpada. Ale fakt, termometr tez by mi sie przydal :)
Serg
Moderator

Postprzez Nahen/thor_ » 29 gru 2009, 02:44

Jest jeszcze opcja zmotania takiejkonsoli od np Patrola na allegro za 300 widzialem ;) Ale jest brzydka ;)
Nahen/thor_

Postprzez Serg » 29 gru 2009, 03:03

Nahen/thor_ napisał(a):Jest jeszcze opcja zmotania takiejkonsoli od np Patrola na allegro za 300 widzialem ;) Ale jest brzydka ;)

Pojary tez mialy takie fabryczne (obok deski rozdzielczej), tylko, ze wlasnie srednio to wyglada, i pewnie bylby klopot z przystosowaniem.
Wg mnie jak juz to kupic wyciagnac wszystko i obudowac w nowe, no chyba ze to ma dzialac a nie wygladac wtedy pomoze Silvertape :)21
Serg
Moderator

Postprzez Nahen/thor_ » 29 gru 2009, 03:46

Kupiłem właśnie na allegro jakiś wynalazek typu zintegrowany termometr, zegar, voltomierz plus kompas zobaczymy co to warte ;)

http://www.allegro.pl/item836177686_kom ... z_hit.html
Nahen/thor_

Postprzez gumirek » 31 gru 2009, 22:20

Każdy orze tak jak może ;)
Ja zdecydowałem się na zestaw do samodzielnego montażu z wyświetlaczem LED:

http://sklep.avt.pl/p/pl/481409/termometr+elektroniczny+-+zestaw+do+samodzielnego+montazu.html

Zamierzam go wmontować w półeczkę na papierosy - tą obok zegarka (deska MY'92-96). W tym celu zaprojektowałem nową płytkę drukowaną, która będzie tam pasować. Przy okazji rozbudowałem układ o dwie funkcje: przyciemniania wyświetlacza podczas włączania świateł oraz podtrzymania zasilania po wyłączeniu stacyjki (czyli przy zgaszonym wyświetlaczu). To ostatnie jest o tyle istotne, że termometr umożliwia rejestrowanie skrajnych temperatur, co w zasadzie ma sens tylko przy ciągłej pracy układu pomiarowego. Dzięki temu będę mógł np. sprawdzić jak duży mróz był w nocy, gdy auto stało sobie zaparkowane.
Opel Monterey LTD '95/96 3.2 - 6VD1
gumirek

Postprzez Nahen/thor_ » 31 gru 2009, 23:38

Ja się skusiłem poza termometrem na "multimetr" i kompas. ;) jak na razie podlaczylem i jest ok ale musze jakiś wyłącznik wykombinować bo aktualnie jest podłączony pod górne-przednie oświeltenie nad lusterkiem i non stop się świeci ;) Zobaczymy po nocy ile zeżre prądu ;)

Poza tym docelowo chcę zbudować sobie nad lusterkiem taką "konsolę" w którą chcę wcisnąć ten termometro-kompaso-multimetr plus nawigację GPS. Myślę że w ciągu najbliższego miesiąca sie zbuduje to się pochwale ;)
Nahen/thor_

Postprzez gumirek » 01 sty 2010, 00:03

Nahen/thor_ napisał(a):Zobaczymy po nocy ile zeżre prądu

Najlepiej sprawdzić amperomierzem.

Wynalazek prezentuje się bardzo ładnie. Jednak moim zdaniem wszelkie urządzenia samochodowe (w tym radioodtwarzacze) powinny współpracować z instalacją samochodową tak, aby podświetlanie występowało po włączeniu świateł. Może przy okazji planowanych przez Ciebie zmian, dałoby się wyodrębnić obwód podświetlania i zasilić go z instalacji.

W urządzeniach z wyświetlaczem LCD trzeba uwzględnić kąt widzenia. Np. w miejscu, w którym przewidziałem montaż termometru, LCD byłby prawie niewidoczny (widok z góry).
gumirek

Postprzez Nahen/thor_ » 01 sty 2010, 01:26

Ja tam wolałbym żeby włączały się kiedy włączy się stacyjką prąd, bo czasem chcę posłuchac radia kiedy mam wyłączone światła ;)

Dziś montowałem to ustrojstwo "na szybko" więc jest jak jest ale na pewno trzeba zmienić sposób zasilania na taki coby po rozłączeniu prądu w stacyjce ustrojstwo też sie wyłączało.
Nahen/thor_

Postprzez gumirek » 01 sty 2010, 13:44

Nahen/thor_ napisał(a):Ja tam wolałbym żeby włączały się kiedy włączy się stacyjką prąd

Urządzenie tak - po stacyjce, ale podświetlenie - po włączeniu świateł. Niestety przy produkcji gadżetów samochodowych najważniejsza jest łatwość instalacji. Dobrze, że Chińczycy pomyśleli chociaż o zasilaniu 12V z gniazda zapalniczki, bo do niedawana nie można było kupić nic, co by nie korzystało ze zwykłych baterii.

Nahen/thor_ napisał(a):coby po rozłączeniu prądu w stacyjce ustrojstwo też sie wyłączało.

Chyba najwygodniej będzie podłączyć się do wiązki radia. Na stronie http://www.modifiedlife.com/1995-isuzu-trooper-car-radio-wiring-color-codes/ możesz sprawdzić kolor przewodu "Car Radio Accessory Switched 12v+ Wire" dla rocznika Twojego auta. Urządzenie będzie włączać się w położeniu ACC.
gumirek

Postprzez Nahen/thor_ » 01 sty 2010, 14:53

Ooo i tak właśńe zrobię ;) Dzięki ;)
Nahen/thor_

Postprzez Nahen/thor_ » 01 sty 2010, 16:49

Strona nr 6951 manuala w rocznikach 2000 jest mulitmetr montowany przy lusterku :D czyli jednak ISUZU coś takiego robiło w oryginale ;)
Nahen/thor_

Postprzez kugel » 01 sty 2010, 18:34

Ja w temacie na bieżąco ;) .Puściłem kiedyś temat MULTIMETER , ale nikt nie był zainteresowany na forum :( , a szkoda bo tropek był opcjonalnie wyposażony w komputer czyli stację multimetryczną.http://www.edmunds.com/flipper/do/Media ... av=Gallery Osobiście szukałem tego ustrojstwa w Polsce, ale ci którzy handlują częściami i rozbierają tropy nie bardzo wiedzą o czym mowa.Pozostaje szukać. i ściągnąć z UK lub US.Widziałem to urządzenie latem u gościa w benzyniaku z US - super sprawa , wiele ciekawych i przydatnych funkcji. Sprawdzałem możliwość podłączenia w moim tropku z 2000 i niema problemu ,instalacja jest przewidziana , a i na schematach w manualu widać gdzie się podpiąć.
kugel

Postprzez Serg » 01 sty 2010, 19:00

Nahen/thor_ napisał(a):Strona nr 6951 manuala w rocznikach 2000 jest mulitmetr montowany przy lusterku :D czyli jednak ISUZU coś takiego robiło w oryginale ;)

To teraz juz wiemy czego szukac :)

Przydatne linki:
http://forum.planetisuzoo.com/viewtopic ... multimeter
http://forum.planetisuzoo.com/viewtopic ... ht=compass
http://forum.planetisuzoo.com/viewtopic ... multimeter

Obrazek
Serg
Moderator

Postprzez gumirek » 01 sty 2010, 19:31

Jakie funkcje ma spełniać ten multimetr? Jest w nim zintegrowany przechyłomierz?
Jeśli chodzi tylko o kompas, może warto pomyśleć o takim lub podobnym rozwiązaniu:

http://www.nikomp.com.pl/zestawyK/K-1640.htm

Uważam, że oryginalna konsola bardzo piękna, ale do Troopka ze starą dechą może odstawać stylistyką, dlatego preferuję rozwiązania oparte na diodach lub wyświetlaczach LED. Proponowany zestaw może udałoby się rozbudować o odczyt cyfrowy, co na pewno zwiększyłoby jego funkcjonalność.
gumirek

Postprzez hassan » 01 sty 2010, 19:41

o...o...o kiedyś gdzieś coś takiego widziałem, ale nie mogłem znaleźć gdzie :)
był: Opel Monterey A 3.1 LTD '96, 265/75/16 BFG AT, +2" Lovells
jest: VW Transporter T3 Syncro

nigdy nie mów nigdy...
hassan

Postprzez kugel » 01 sty 2010, 20:09

Ja jednak będę szukał oryginału .Jeżeli ktoś ma "trop" na import jakiejś używki to chętnie się przyłącze. ;)
kugel

Postprzez Nahen/thor_ » 01 sty 2010, 21:07

Ja też przyjgarne takie coś w każdej przyzwoitej cenie ;)
Nahen/thor_

Postprzez Nahen/thor_ » 01 sty 2010, 22:05

W tym ustrojstwie jest kompas, termometr, wysokościomierz/barometr. I jak dla mnie wystarczy ;) Jak nie znajdę taiego oryginalnego to już zaczynam powoli budować opakowanie na to coś co kupilem plus navigację montowaną w tym samym miejscu.
Nahen/thor_

Postprzez kugel » 01 sty 2010, 22:18

Gość ,u którego w tropie to widziałem , mówił że jest jeszcze pomiar napięcia ładowania i parę innych ciekawostek... A znacie jakieś szroty w UK :?: , gdzie można by kupić z wysyłką?
kugel

Postprzez Nahen/thor_ » 01 sty 2010, 22:41

Właśnie szukam juz od jakiegoś czasu i :( Uruchomiłem szwagra ktory siedzi na wyspach może coś sie uda ;) Napisałem tyż do Isuzu Polska trudne pytanie ;) Zobaczymy co odpowiedzą ;)

Jak znajdzie ktoś na wyspach bez możłiwosci wysyłki to dawać znać się kupi tam i się wyśle dalej do Polski. Jak coś proponuje coby się tu zadeklarowały osoby które byłby zainteresoane to bedzie sie szukało od razu większej ilości jak coś ;) Jak ktoś będzie miał łazić gdzies po szrotach to od razu bedzie wymontowywal wszystkie jakie znajdzie a nie tylko jedną sztukę ;) ja tam jak cos dwa kupuję na pniu ;)
Nahen/thor_

Postprzez kugel » 01 sty 2010, 22:44

Super ,daj tylko cynka jak coś będziesz wiedział :)2 :) ...to ja sztuk , a raczej kompletów 1 zamawiam. Kompletów , bo oprócz ustrojstwa to jeszcze sensory zewnętrzne są potrzebne.
Ostatnio edytowano 01 sty 2010, 22:48 przez kugel, łącznie edytowano 1 raz
kugel

Następna strona

Powrót do Ogólne