Poszukuje czujnika powietrza do Opla Monterey 1993, 3,2 V6 benzyna (automat). Czujnik ten wiąze sie z praca przepustnicy. Jedyny nr. z czujnika to ACR 12V 3082. Objawy niesprawnosci sa nastepujace. Silnik po uruchomieniu pracuje normalnie-na wolnych obrotach po pewnym czasie gasnie po nacisnieciu pedalu gazu im bardziej sie rozgrzeje tym bardziej. Silnik krokowy byl w regeneracji. Objawy poprzedzajace awarie to pojawiajacy sie czasami komunikat CHECK ENGINE, czasami przy przyspieszaniu tracil prawie cala moc. Jezdzilem z tym 3 lata. Po wylaczeniu zaplonu te moc odzyskiwal i dolej byla normalna jazda.Dodam, ze w miescie (jazdy 3-4 km) spalal mi okolo 30 l gazu a w trasie 17-18 l.
Byly sugestie ze strony kolegow ze:
1. jeśli to chodzi o ten czujnik to dostępność w Polsce w zasadzie zerowa, aczkolwiek nie ma on wielkiego znaczenia, delikatnie zwiększa dawkę na bardzo zimnym powietrzu
jesteś pewien że to to?
może map sensor padł (niektórzy twierdzą że się nie psują a u mnie padły już 2

2. czujnik powietrza ma wpływ na czas wtrysku przez cały czas pracy silnika (u mnie na wolnych obrotach chodzi i nawet jedzie auto samo 3km/h)
3. mogl pojsc sterownik silnika czyli komputer
Do tej pory byl u 3 mechanikow, jeden wymienil swiece i przewody wysokiego napiecia, drugi oczyscil kilka elementow i dal do zdiagnozowania 3 ktory jest specjalista od aut japonskich (diagnoza czujnik powietrza i silnik krokowy a silnik krokowy jest po regenarecji.
Rozwazam opcje zeby kupic map sensor i czujnik polozenia przepustnicy a jak to nic nie da szukac sterownika silnika. Czy ktos ma lepszy pomysl??? Czy sterownik silnika jest osiagalny i ile kosztuje??? A moze ktos moze wypozyczyc zeby wytestowac czy to jest to???
ted63@poczta.onet.pl
Tel 609-508-800 Szczecin