Prosze uprzejmie

Mam nadzieje, ze nie wyjdzie tak jak z szybą która Ci poleciłem, i sie okazalo ze "jest, ale jednak nie ma".
Ja ostatnie kilka dni wlasnie sie doktoryzowałem z oponologi, czytałem kilkanascie artykułow dotyczacych tego jak szybko i jak bardzo starzeje sie guma.... Wiadomo, wszystko zalezy od mieszanki, od warunków przechowywania i eskploatacji, ale wiekszosc ekspertów jest zgodna, ze rozsadny okres eksploatacji to maksymalnie 10 lat, z czego pełnie swoich własciwosci opona utrzymuje przez pierwsze 5 do 6. Z drugiej strony, opona leżąca w ciemnym magazynie, ktora nie jest narazona na kontakt z sola, olejami, nie atakuja ja slonce i promieniowanie UV, a temperatura jest relatywnie stała - starzeje się dużo wolniej niz opona jezdzona na samochodzie, a przede wszystkim ma 100% bieżnika, nie jest nigdzie rozdarta, dziurawa, ani zniekształcona, z używakami to loteria i takiej pewnosci miec nie mozna.
Najbardziej mi podchodziły Coopery AT3 4S, ale komplet nówek to 2500zł, a na to nie jestem sobie w tym momencie pozwolić. Z kolei te 4szt uzywki to sa AT3 Sport, bez certyfikacji zimowej, jednak są uzywane, widac po nich 6 lat jazdym zuzycie bieznika i troche uszkodzen gumy na boku, poza tym to 4 sztuki, wiec musiałbym kombinować z piątą...
Chyba faktycznie zdecyduje sie na te Rotiivy, spodziewam sie, ze napewno taka 6 letnia opona z magazynu bedzie troche słabsza od powiedzmy nówki z 2019 czy 2020 roku i starczy na krócej. Ale uzywam samochodu raczej regularnie, wiec spodziewam sie, ze predzej sie zetrze bieznik od jazdy niz minie te 4-5 lat. A nawet jesli, to cena to w pełni rekompensuje. 1200zł to jest 43% standardowej ceny kompletu tych opon na opony-4x4.pl.