vw 1,6 td na mechanicznej pompie

Pomysły, Porady, Modyfikacje

vw 1,6 td na mechanicznej pompie

Postprzez mcgiver » 16 maja 2026, 09:31

Siemano
Jest temat w którym mogą mi pomóc miłośnicy starych diesli.
Otóż od dłuższego czasu chodzi mi po głowie stacjonarny agregat spalinowy wykorzystywany np jako alternatywny napęd zewnetrzny np do dużego kompresora, peleciarki itd itp. Mam na oku silnik vw 1,6 td na mechanicznej pompie. Silnik ma już ponad 400tyś nalotu , i przy obciążeniu strasznie kopci na niebiesko. Właściciel po moich prośbach przez telefon sprawdził węża między turbiną a dolotem i okazuje się że wewnątrz jest olej. Jako że od jakiegoś czasu szukałem silnika sdi bo turbina jest niepotrzebnyą komplikacją i niepotrzebnym nadmiarem mocy , wpadł mi do głowy pomysł żeby turbinę całkowicie usunąć i zrobić poprostu SDI czyli wolnossący diesel. Na necie mało jest takich informacji , ale teoretycznie jest to mozliwe po przerobieniu kolektorów i skręceniu dawki paliwa na pompie. Ktoś coś więcej może powiedzieć na temat tego silnika i takiej przeróbki?
w takim rozwiazaniu podoba mi się prostota silnika , bez zbędnych węży , intercolera itd.
Natrafiłem też w sieci na temat tzw "czarnego diesla" na którym stare silniki bez problemu pracują.
dziwkowóz E36 KABRIO ZMODZONY STROKER M50B29
coupe m54b30
e30 M10B18 wąska youngtimer
fortwo 750turbo-daily
Polift 3,5
od dużej pojemności lepsza jest jedynie jeszcze większa..
tylni napęd jest jak sex; po co jechać na ręcznym jak można dać w pizdę
mcgiver

Powrót do Ogólne