skiczu napisał(a):W jednym filmiku mnie zastanowiło coś. Rowerzysta przejeżdża przez pasy. Pytanie brzmi: Czy rowerzysta łamie przepisy? - Odpowiedziałem -nie. Wyskoczył błąd. Z tego co wiem nowe przepisy dla rowerzystów zezwalają im na przejeżdżanie po pasach. Jak to jest?
Wiesz temu z fotki to raczej bym ustąpił:

Wprowadzona niedawno nowelizacja ustawy Prawo o ruchu drogowym daje miłośnikom dwóch kółek wiele nowych możliwości. Rowerzysta, pokonując skrzyżowanie, może teraz jechać środkiem pasa, zamiast po jego prawej stronie. Dzięki temu nie pozwoli się wyprzedzić samochodowi, który później może mu zajechać drogę, np. skręcając w prawo. Rowerzysta ma też zawsze pierwszeństwo na ścieżkach rowerowych i kiedy przejeżdża/przecina drogę. Dlatego nie wjeżdżajmy na ścieżki rowerowe bez wcześniejszego upewnienia się, że nie zbliża się do nich rowerzysta. Nie trąbmy także będąc blisko roweru – wystraszony rowerzysta może zrobić niespodziewany manewr.
Musimy pamiętać o tak banalnych sprawach, jak wczesne dawanie znać kierunkowskazem zanim zaczniemy skręcać. Nie wyprzedzajmy rowerzysty tylko po to, żeby mu zajechać drogę, skręcając po kilku metrach w prawo. Nie denerwujmy się, kiedy stoimy przed skrzyżowaniem na czerwonym świetle, a prawą stroną omija nas rowerzysta. Omijanie z prawej strony nie jest zabronione. Dzięki temu, że ominą samochody stojące na światłach, rowerzyści są lepiej widziani, pierwsi opuszczają skrzyżowanie i nie blokują ruchu na skrzyżowaniu, usiłując skręcić w lewo między szybko jadącymi samochodami.