Co polewamy

O wszystkim i o niczym...

Re: Co polewamy

Postprzez korf » 21 sie 2018, 17:13

Widzę tu kilku koneserów. Polecicie jakiś sprawdzony destylator albo przynajmniej podpowiecie na co zwrócić uwagę?
Moze taki: https://allegro.pl/destylator-gar-18l-i ... 97409.html
Niektóre były, niektóre są | 2.6 LWB, 2.6 RS, 3.1 RS, 3.1 LWB, 3.5 LWB | Głównie prospekty Isuzu...
Avatar użytkownika
korf
 
Posty: 401
Dołączył(a): 31 mar 2009, 11:29
Lokalizacja: Katowice | SBL

Re: Co polewamy

Postprzez piotr R » 21 sie 2018, 22:05

Na takim destylatorze nie uzyskasz dobrego spirytusu. Zrobisz na nim pierwszy przepęd bez obawy że coś zamulisz. Warto go mieć do zabawy w Rumy, Gin czy Śliwowicę.Nawet jak uda ci się utrzymać 78.3 stopnia w skraplaczu co jest trudne bez elektrycznej grzałki i elektroniki do sterowania to i tak będzie to mocno śmierdzące.
Dobra kolumna to minimum 130cm bardzo dobra to 150cm profesjonalna to minimum 200cm.Wysokość to czystość frakcji im wyżej tym mniej smrodu doleci.
Sukces tkwi w skuteczności chłodzenia na skraplaczu. Minimum 3 palce i intensywny obieg wody. Z wielkością kotła nie szalej ,po pierwszym przepędzie ubywa 1/3 trzeba to gdzieś wylać a noszenie 50litrowago kega rozgrzanego do 100 stopni nie jest fajne.
Jak znajdę chwilę to wrzucę ci parę propozycji ale cena za dobrą kolumnę to od 1000zł w górę + kocioł i elektronika, 1500zł to minimum za średni sprzęt trzeba zapłacić 2000. Widziałem takie za 7000 tylko zalewasz i idziesz spać a 95% sobie kapie. :D
Takie kombi 3.1
piotr R
 
Posty: 1970
Dołączył(a): 30 cze 2011, 20:20
Lokalizacja: WGM

Re: Co polewamy

Postprzez piotr R » 26 sie 2018, 23:00

Dereń
zagrychę też można zrobić https://www.youtube.com/watch?v=3fl7fu-OL
Zwłaszcza Szafer, Słowianin i Juliusz.
Nalewka jest zajeb.... ;)
Takie kombi 3.1
piotr R
 
Posty: 1970
Dołączył(a): 30 cze 2011, 20:20
Lokalizacja: WGM

Re: Co polewamy

Postprzez piotr R » 26 sie 2018, 23:17

Coś z filmem mi nie wyszło, ale roślinka jest super warto poczytać i coś z niej zrobić.
Takie kombi 3.1
piotr R
 
Posty: 1970
Dołączył(a): 30 cze 2011, 20:20
Lokalizacja: WGM

Re: Co polewamy

Postprzez piotr R » 05 wrz 2018, 21:05

Śliwki dochodzą do właściwej dojrzałości.
Wino to jak ktoś bardzo cierpliwy, powinno odstać 3-5 lat żeby było smaczne.
Nalewki,pieczona śliwka czy surowa zalana 40% alkoholem tylko rok czekania ale warto.
Bimber czy śliwowica to poezja smaku. W tym roku śliwki są wyjątkowo słodkie zacier z gotowanych śliwek na drożdżach Cobra 24 dał mi 20%,ładnie nakapało :D
Z gruszki też dobrze daje 17% w dwa tygodnie na drożdżach Moskwa.
Gruszkę warto zasuszyć susz jest czterokrotnie intensywniejszy niż świeże owoce,dobra nalewka z tego wychodzi.

P.S Gotowanie śliwek to metoda przywieziona z Bałkanów. Gotując przetwarzamy cukier na bardziej przyjazny dla drożdży. 7 KG śliwki + 2Lwody wrzucam do 16l gara,od momentu wrzenia gotuję 15 minut. Wystarczy by owoce zmiękły a pestka się sama oddziela w procesie fermentacji.
Zachowajcie 1/4 wolnej objętości garnka bo w początku wrzenia lubi wykipieć.Do zacieru na każdy litr takiej zupy dodaję litr wody.
Takie kombi 3.1
piotr R
 
Posty: 1970
Dołączył(a): 30 cze 2011, 20:20
Lokalizacja: WGM

Re: Co polewamy

Postprzez piotr R » 09 wrz 2018, 21:31

Zapomniałem dodać że do w wyżej wymienionych na stawów dodawałem 5 kg cukru na 20 l zacieru :oops:
No to mnie pokarało ,zachciało mi się tak naturalnie po staropolsku bez cukru.
Ledwo nakapało a roboty przy tym jest dużo. Żeby uzyskać 10l 90% spirytusu z jabłek trzeba przerobić 80 kg owocu, na bardzo dobrym sprzęcie. Nie wiele mniej śliwek czy gruszek. Ogólnie zawracanie głowy a smak mniej wyrazisty niż z dodatkiem cukru.
Owoce się kończą więc cukrówki zostają,a tu Grunwald najlepiej się sprawdza 10l wody 4 kg cukru drożdże najlepiej Coobra 48. Tak naprawdę potrzebują dużo więcej niż 48 godzin ,najlepiej dwa tygodnie co by martwe drożdże opadły na dno i syfu nie gotować.
Jak mi minie wk... na słodziutkie owoce to w zimie powalczę ze zbożem i ziemniakami.
Takie kombi 3.1
piotr R
 
Posty: 1970
Dołączył(a): 30 cze 2011, 20:20
Lokalizacja: WGM

Poprzednia strona

Powrót do Off-Topic

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron