Co polewamy

O wszystkim i o niczym...

Re: Co polewamy

Postprzez korf » 21 sie 2018, 17:13

Widzę tu kilku koneserów. Polecicie jakiś sprawdzony destylator albo przynajmniej podpowiecie na co zwrócić uwagę?
Moze taki: https://allegro.pl/destylator-gar-18l-i ... 97409.html
Niektóre były, niektóre są | 2.6 LWB, 2.6 RS, 3.1 RS, 3.1 LWB, 3.5 LWB | Głównie prospekty Isuzu...
Avatar użytkownika
korf
 
Posty: 401
Dołączył(a): 31 mar 2009, 11:29
Lokalizacja: Katowice | SBL

Re: Co polewamy

Postprzez piotr R » 21 sie 2018, 22:05

Na takim destylatorze nie uzyskasz dobrego spirytusu. Zrobisz na nim pierwszy przepęd bez obawy że coś zamulisz. Warto go mieć do zabawy w Rumy, Gin czy Śliwowicę.Nawet jak uda ci się utrzymać 78.3 stopnia w skraplaczu co jest trudne bez elektrycznej grzałki i elektroniki do sterowania to i tak będzie to mocno śmierdzące.
Dobra kolumna to minimum 130cm bardzo dobra to 150cm profesjonalna to minimum 200cm.Wysokość to czystość frakcji im wyżej tym mniej smrodu doleci.
Sukces tkwi w skuteczności chłodzenia na skraplaczu. Minimum 3 palce i intensywny obieg wody. Z wielkością kotła nie szalej ,po pierwszym przepędzie ubywa 1/3 trzeba to gdzieś wylać a noszenie 50litrowago kega rozgrzanego do 100 stopni nie jest fajne.
Jak znajdę chwilę to wrzucę ci parę propozycji ale cena za dobrą kolumnę to od 1000zł w górę + kocioł i elektronika, 1500zł to minimum za średni sprzęt trzeba zapłacić 2000. Widziałem takie za 7000 tylko zalewasz i idziesz spać a 95% sobie kapie. :D
Takie kombi 3.1
piotr R
 
Posty: 1987
Dołączył(a): 30 cze 2011, 20:20
Lokalizacja: WGM

Re: Co polewamy

Postprzez piotr R » 26 sie 2018, 23:00

Dereń
zagrychę też można zrobić https://www.youtube.com/watch?v=3fl7fu-OL
Zwłaszcza Szafer, Słowianin i Juliusz.
Nalewka jest zajeb.... ;)
Takie kombi 3.1
piotr R
 
Posty: 1987
Dołączył(a): 30 cze 2011, 20:20
Lokalizacja: WGM

Re: Co polewamy

Postprzez piotr R » 26 sie 2018, 23:17

Coś z filmem mi nie wyszło, ale roślinka jest super warto poczytać i coś z niej zrobić.
Takie kombi 3.1
piotr R
 
Posty: 1987
Dołączył(a): 30 cze 2011, 20:20
Lokalizacja: WGM

Re: Co polewamy

Postprzez piotr R » 05 wrz 2018, 21:05

Śliwki dochodzą do właściwej dojrzałości.
Wino to jak ktoś bardzo cierpliwy, powinno odstać 3-5 lat żeby było smaczne.
Nalewki,pieczona śliwka czy surowa zalana 40% alkoholem tylko rok czekania ale warto.
Bimber czy śliwowica to poezja smaku. W tym roku śliwki są wyjątkowo słodkie zacier z gotowanych śliwek na drożdżach Cobra 24 dał mi 20%,ładnie nakapało :D
Z gruszki też dobrze daje 17% w dwa tygodnie na drożdżach Moskwa.
Gruszkę warto zasuszyć susz jest czterokrotnie intensywniejszy niż świeże owoce,dobra nalewka z tego wychodzi.

P.S Gotowanie śliwek to metoda przywieziona z Bałkanów. Gotując przetwarzamy cukier na bardziej przyjazny dla drożdży. 7 KG śliwki + 2Lwody wrzucam do 16l gara,od momentu wrzenia gotuję 15 minut. Wystarczy by owoce zmiękły a pestka się sama oddziela w procesie fermentacji.
Zachowajcie 1/4 wolnej objętości garnka bo w początku wrzenia lubi wykipieć.Do zacieru na każdy litr takiej zupy dodaję litr wody.
Takie kombi 3.1
piotr R
 
Posty: 1987
Dołączył(a): 30 cze 2011, 20:20
Lokalizacja: WGM

Re: Co polewamy

Postprzez piotr R » 09 wrz 2018, 21:31

Zapomniałem dodać że do w wyżej wymienionych na stawów dodawałem 5 kg cukru na 20 l zacieru :oops:
No to mnie pokarało ,zachciało mi się tak naturalnie po staropolsku bez cukru.
Ledwo nakapało a roboty przy tym jest dużo. Żeby uzyskać 10l 90% spirytusu z jabłek trzeba przerobić 80 kg owocu, na bardzo dobrym sprzęcie. Nie wiele mniej śliwek czy gruszek. Ogólnie zawracanie głowy a smak mniej wyrazisty niż z dodatkiem cukru.
Owoce się kończą więc cukrówki zostają,a tu Grunwald najlepiej się sprawdza 10l wody 4 kg cukru drożdże najlepiej Coobra 48. Tak naprawdę potrzebują dużo więcej niż 48 godzin ,najlepiej dwa tygodnie co by martwe drożdże opadły na dno i syfu nie gotować.
Jak mi minie wk... na słodziutkie owoce to w zimie powalczę ze zbożem i ziemniakami.
Takie kombi 3.1
piotr R
 
Posty: 1987
Dołączył(a): 30 cze 2011, 20:20
Lokalizacja: WGM

Re: Co polewamy

Postprzez piotr R » 05 paź 2018, 23:21

Wino z Głogu
10 l wody
1.5 kg głogu
1 kg cukru
Głóg trzeba rozetrzeć albo ubić drewnianą pałką ,Nie miksujcie mechanicznie bo uszkodzicie pestki, będzie gorzkie.
Proporcje raczej dziwne na oko ale się sprawdzają.Owoce puchną po zetknięciu z wodą, robi się 1/2 balonu gęstej pulpy.
Fermentacja moszczu jest bardzo burzliwa trwa 3-5 dni. Po tym czasie należy przefiltrować moszcz albo odcisnąć na prasie, potem następuje dalsza fermentacja wina i dokarmianie cukrem ( 3 kg cukru na 10 l wina w ciągu 4 miesięcy to max moim zdaniem) przedłużanie fermentacji powyżej 6 miesięcy jet szkodliwe dla smaku wina.
Takie kombi 3.1
piotr R
 
Posty: 1987
Dołączył(a): 30 cze 2011, 20:20
Lokalizacja: WGM

Re: Co polewamy

Postprzez piotr R » 06 paź 2018, 22:19

Zabawę z Pigwowcem czas zacząć.
Wino,miody, nalewki.zaprawy do zakwaszania i wódki.
Wino
5 kg pigwowca zmielić w mikserze razem z pestkami,byle nie na papkę ,takie kawałki 3-5mm.
Zasypać cukrem 0.5 kg na 1kg owocu, poczekać tydzień aż puści sok. Dodać 15 l wody z dodatkiem pektolasy a po 24h drożdże .Po tygodniu -10 dniach ( po zakończeniu burzliwej fermentacji ) zlać z nad owoców ,dalej fermentować już czyste wino.
Wino należy często spuszczać z nad osadu i dokarmiać cukrem. Na drożdżach Bajanus pracuje bardzo długo nawet 8 miesięcy, nie szkodzi mu to, dochodzi do 16%.
Dla mnie najlepsze półsłodkie do słodkiego, kwasowość pigwowca czyni je bardzo orzeźwiającym.

Oczywiście w odpowiedniej ilości :)21
Takie kombi 3.1
piotr R
 
Posty: 1987
Dołączył(a): 30 cze 2011, 20:20
Lokalizacja: WGM

Re: Co polewamy

Postprzez piotr R » 06 paź 2018, 22:48

Mód pitny z pigwowca czwórniak nie sycony.
10kg pigwowca zmielić w mikserze, zasypać cukrem 0.5 kg na 1kg owoców poczekać tydzień odcisnąć sok powinno wyjść 12 l jeśli nie wyda uzupełnić wodą. Zlać do balonu zaszczepić drożdże Cobra do miodów. Jak minie burzliwa fermentacja zaczynamy dokarmiać miodem.
Na 12 l wina trzeba zużyć 4 l miodu by wyszedł czwórniak.
Miód dodajemy po 1l co 3 do 5 tygodni jak ustaje fermentacja.
Po dodaniu ostatniego kg miodu fermentację przerywam po 2 tygodniach by zachować smak świeżego miodu.Można potrzymać dłużej ale to zabawa dla koneserów miodów pitnych, na początek radzę jak w przepisie.
Wytłoczyny z pigwowca można zalać 20 l wody zaszczepić drożdże winiarskie i postępować jak w przepisie na wino.
Też fajne wychodzi.
Ostatnio edytowano 10 paź 2018, 23:19 przez piotr R, łącznie edytowano 1 raz
Takie kombi 3.1
piotr R
 
Posty: 1987
Dołączył(a): 30 cze 2011, 20:20
Lokalizacja: WGM

Re: Co polewamy

Postprzez korf » 08 paź 2018, 07:45

Masz jakiś sprawdzony przepis na nalewkę z głogu?
Zresztą ma Cie jeszcze pomęczyć z tym destylatorem.
Niektóre były, niektóre są | 2.6 LWB, 2.6 RS, 3.1 RS, 3.1 LWB, 3.5 LWB | Głównie prospekty Isuzu...
Avatar użytkownika
korf
 
Posty: 401
Dołączył(a): 31 mar 2009, 11:29
Lokalizacja: Katowice | SBL

Re: Co polewamy

Postprzez piotr R » 08 paź 2018, 22:55

Nad nalewką będę siedział w przyszłą sobotę ,też pierwszy raz będę ją robił. Po tym co głóg wyprawia w winie (jest bardzo mączysty po rozgnieceniu) podejdę z dużą rezerwą do tej roślinki.
W necie jest dużo przepisów, większość kłuci się z moją widzą na temat owoców. Nie zalecam zalewania owoców alkoholem mocniejszym niż 40%, cukru używam połowę albo mniej niż podają w blogach kulinarnych.Ciekawsze przepisy znajdziesz na forach. Zwróć uwagę na przepisy z suszu owocowego, pierwszy raz wyszła mi dobra gruszówka z suszonych owoców z surowych nie było się czym chwalić.
Na dniach kupię destylator o który pytałeś,potrzebuję mniej finezyjnego sprzętu do pierwszej destylacji.Napiszę jak się sprawdza.
Takie kombi 3.1
piotr R
 
Posty: 1987
Dołączył(a): 30 cze 2011, 20:20
Lokalizacja: WGM

Re: Co polewamy

Postprzez piotr R » 13 paź 2018, 20:37

Głóg https://fajnyogrod.pl/porady/nalewka-z- ... nie-tylko/
Zwłaszcza drugi przepis mi się podoba.
Spróbuje też z suszonego.
Jak znalazłeś Głóg to zwykle blisko rośnie Tarnina, ostatni dzwonek by zebrać.
https://www.destylacja.com/wino-z-tarniny.html
No to, jak by się jeszcze nudziło https://www.zajadam.pl/alkohole-domowe/ ... z-zurawiny
Takie kombi 3.1
piotr R
 
Posty: 1987
Dołączył(a): 30 cze 2011, 20:20
Lokalizacja: WGM

Poprzednia strona

Powrót do Off-Topic

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron