Potrzebuje w koncu nabyc zestaw gwintownikow i narzynek. Mam jakies pojedyncze sztuki, ktore odziedziczyłem po moim dziadku, kupilem kilka kolejnych pojedynczych sztuk bo akurat potrzebowałem. Ale kazdy jest inny, kilka bylo zlamanych i jest obszlifowana na "drugie zycie", czesc rozmiarów mam tylko np 2/3 i 3/3 bez poczatkowego itp. Do tej pory jakos dawalo rade, ale coraz wiecej kombinuje z robieniem od podstaw (np. osatnio mini-gietarka do rurek), teraz mi chodzi po glowie miniaturowa giętarka do cienkich blach, poza tym czesto potrzebuje gwintownikow zeby poprawic jakis gwint przy pracach samochodowych, a jak wiemy w japończykach dominuja gwinty drobnozwojowe.
Moje potrzeby to rozmiary od M4 do M14 (moze M16), koniecznie musza byc tez drobnozwojowe. Wystarcza mi zestaw dwuczesciowy (zgrubny gwintownik 1/2 i wykańczak 2/2). Przegladalem troche allegro i dominuja de facto dwa produkty... w tysiacach odmian. Pierwszy w metalowej kasetce do M12 (same gwinty grube, bez drobnych i po 3 gwintowniki na rozmiar) i drugi o wiele wiekszy w plastikowym pudełku. Ten drugi mozna kupic juz za 290zł. Albo identyczny za 590zł tylko inny kolor pudełka i inna no-namowa firma na pudełku.
Wiem, ze chcac miec jakos warto kupic zestaw polskiej firmy Fanar, ale za sredni set - cenia sie ok 4000zl. A to wiecej niz moje narzedzia z warsztatu razem wziete. Ktos uzywal takiego nonameowego zestawu za 300-400zł? Nadaje sie to do czegos? Nierdzewki uzywam malo, a nie gwintuje jej praktycznie wcale, 80% to bedzie poprawa starych gwintów, 20% nagwintowanie czegos na swiezo w zwyklej czarnej stali.