piotr R napisał(a):Pieczona Śliwka
3 kg śliwki Węgierki
9gram cukru (trzy łyżeczki do herbaty)
2 laski wanilii
można użyć cukru waniliowego ale nie więcej niż 10g
Wypestkowaną śliwkę układamy na blasze skórką do dołu u mnie mieści się 1 kg, posypujemy cukrem trzy gramy= 1 łyżeczka od herbaty i wkładamy do piekarnika.Termoobieg temperatura 250stopni na 6do 8 minut. Chodzi o to by upiec śliwkę i nie rozlać soku,po to te perę ziarenek cukru na wierzchu, utrzyma sok i ulegnie karmelizacji.
Gorącą śliwkę wsypujemy do słoika i zalewamy 45% wódką do zakrycia, dorzucamy laskę wanilii przekrojoną wzdłuż na pół.
W pięciu litrowy słoik mieści się 1,5 kg śliwki i 3 l wódki zrobiłem dwa takie słoje, po zlaniu wyszło 5 l nalewki i 4l śliwek mocno nasączonych alkoholem.Można je zalać litrem wody i odzyskać alkohol ,dodać to do poprzednio uzyskanego nalewu, jest dosyć mocny pewnie mu to nie zaszkodzi. Albo zostawić na zagrychę co ja uczyniłem.
piotr R napisał(a):Pieczona Śliwka
3 kg śliwki Węgierki
9gram cukru (trzy łyżeczki do herbaty)
2 laski wanilii
można użyć cukru waniliowego ale nie więcej niż 10g
Wypestkowaną śliwkę układamy na blasze skórką do dołu u mnie mieści się 1 kg, posypujemy cukrem trzy gramy= 1 łyżeczka od herbaty i wkładamy do piekarnika.Termoobieg temperatura 250stopni na 6do 8 minut. Chodzi o to by upiec śliwkę i nie rozlać soku,po to te perę ziarenek cukru na wierzchu, utrzyma sok i ulegnie karmelizacji.
Gorącą śliwkę wsypujemy do słoika i zalewamy 45% wódką do zakrycia, dorzucamy laskę wanilii przekrojoną wzdłuż na pół.
W pięciu litrowy słoik mieści się 1,5 kg śliwki i 3 l wódki zrobiłem dwa takie słoje, po zlaniu wyszło 5 l nalewki i 4l śliwek mocno nasączonych alkoholem.Można je zalać litrem wody i odzyskać alkohol ,dodać to do poprzednio uzyskanego nalewu, jest dosyć mocny pewnie mu to nie zaszkodzi. Albo zostawić na zagrychę co ja uczyniłem.
piotr R napisał(a):6 tygodni to minimum. Naprawdę dojrzała jest po pół roku leżakowania licząc od zlania z nad owoców .Owoce maceruj min 6tygodni max 3 miesiące.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 18 gości