Co polewamy

O wszystkim i o niczym...

Re: Co polewamy

Postprzez PiotrR » 03 kwi 2016, 20:33

Dzisiaj nastawiłem kolejny balon z winem. :D Dostałem 20l soku z jabłek i 3l soku z czarnej porzeczki. Wino z samego soku jabłkowego wychodziło mi raczej bezpłciowe. Sok z porzeczki jest bardzo skoncentrowany , 100 mililitrów na litr wody dopiero da się wypić, jak ktoś lubi kwaśne. Na razie chodzi bez cukru, będę dokarmiał w razie potrzeby.
Takie kombi 3.1
PiotrR
 
Posty: 2154
Dołączył(a): 30 cze 2011, 20:20
Lokalizacja: WGM

Re: Co polewamy

Postprzez PiotrR » 05 kwi 2016, 20:28

Fermentacja soku jabłkowego przybrała bardzo burzliwy charakter, trzeba zostawić 1/5 balonu wolnej prze szczeni. Chyba że ktoś lubi spijać młode wino z sufitu :P
Takie kombi 3.1
PiotrR
 
Posty: 2154
Dołączył(a): 30 cze 2011, 20:20
Lokalizacja: WGM

Re: Co polewamy

Postprzez dunlopix » 21 kwi 2016, 20:32

Mocne domowe wino agrestowe drożdże (opakowanie na 20 l), pożywka 10 l moszczu z agrestu 5 litrów wody 4 kg cukru - około 3 kg od razu, 1 kg po tygodniu można też zrobić wino agrestowe z dodatkiem miodu i rodzynek 7,5 l moszczu z agrestu 1,5 l moszczu z białych porzeczek 1 l moszczu z jabłek 250 g rodzynek 600 g miodu 4 kg cukru 9.5 l wody
dunlopix
 

Re: Co polewamy

Postprzez PiotrR » 21 kwi 2016, 20:37

:)2
Takie kombi 3.1
PiotrR
 
Posty: 2154
Dołączył(a): 30 cze 2011, 20:20
Lokalizacja: WGM

Re: Co polewamy

Postprzez tlis » 30 kwi 2016, 22:06

A u nas dziś różne piwa z różnych stron Polski.
tlis
 

Re: Co polewamy

Postprzez PiotrR » 21 lip 2016, 18:27

Wino z Czarnej porzeczki.
20kg porzeczki
20l przegotowanej wody
5kg cukru.
Wodę zagotować, rozpuścić w niej 3kg cukru po ostygnięciu dodać drożdże . Następnego dnia owoce rozgnieść w rękach dodać do wody. Nie miksujcie trudno to potem sklarować, wystarczy nagnieść tak by popękały.
Pozostały cukier będę dodawał w miarę potrzeby by jak najdłużej utrzymać fermentację.
W zeszłym roku wystarczyło 5kg by uzyskać 30l wytrawnego wina. Wszystko zależy od owoców czasem trzeba więcej cukru a jak ktoś lubi słodkie to dużo więcej . Cukier dodajcie małymi porcjami by fermentacja trwała jak najdłużej, moje wina pracują 10-12 miesięcy.
Zrobiłem dwie takie baniaczki jeden zostanie czysto porzeczkowy , do picia będzie się nadawał za dwa lata.Druga posłuży do produkcji Grunwaldzkiego KILERA :twisted:
Ostatnio edytowano 21 lip 2016, 23:02 przez PiotrR, łącznie edytowano 2 razy
Takie kombi 3.1
PiotrR
 
Posty: 2154
Dołączył(a): 30 cze 2011, 20:20
Lokalizacja: WGM

Re: Co polewamy

Postprzez Maryś2 » 21 lip 2016, 19:02

Czekanie jest najtrudniejsze :lol:
RS '98 3,1
LTD '93 3,1
Maryś2
 
Posty: 142
Dołączył(a): 31 sty 2016, 21:09
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Co polewamy

Postprzez Tomkin » 22 lip 2016, 22:19

Ja nie lubię czekac,więc na upały Havana Club i mięta z ogródka .Do tego Coca Cola i cytryna i jest miodzio. :)2
Monty Bobcat 3,1 LTD 97
Avatar użytkownika
Tomkin
 
Posty: 277
Dołączył(a): 15 wrz 2011, 19:09
Lokalizacja: Słupsk

Re: Co polewamy

Postprzez borys1 » 01 sie 2016, 00:19

Nalewka z pigwy jest świetna! Mój szwagier zawsze podrzuca mi flaszkę.
borys1
 

Re: Co polewamy

Postprzez PiotrR » 15 sie 2016, 18:01

Żółta Mirabelka jest w sam raz do nalewek,na ciemniejsze trzeba jeszcze tydzień poczekać.
Nie czekajcie aż mocno dojrzeje i będzie spadać z drzewa, wystarczy że jest słodkawa i lekko ją zbierać . Zrywa się bez ogonka jeśli zostaje na gałęzi to dobrze jak przy owocu to jeszcze kilka dni czekamy , pestkę łatwo oddzielić od miąższu .
Nalewka ze zbyt dojrzałej Mirabelki jest smaczna ale trzeba ją filtrować , pektyna zbija się w białą mączystą grudę ,trudno ją rozpuścić.
Takie kombi 3.1
PiotrR
 
Posty: 2154
Dołączył(a): 30 cze 2011, 20:20
Lokalizacja: WGM

Re: Co polewamy

Postprzez PiotrR » 24 sie 2016, 22:02

piotr R napisał(a):Pieczona Śliwka
3 kg śliwki Węgierki
9gram cukru (trzy łyżeczki do herbaty)
2 laski wanilii
można użyć cukru waniliowego ale nie więcej niż 10g
Wypestkowaną śliwkę układamy na blasze skórką do dołu u mnie mieści się 1 kg, posypujemy cukrem trzy gramy= 1 łyżeczka od herbaty i wkładamy do piekarnika.Termoobieg temperatura 250stopni na 6do 8 minut. Chodzi o to by upiec śliwkę i nie rozlać soku,po to te perę ziarenek cukru na wierzchu, utrzyma sok i ulegnie karmelizacji.
Gorącą śliwkę wsypujemy do słoika i zalewamy 45% wódką do zakrycia, dorzucamy laskę wanilii przekrojoną wzdłuż na pół.
W pięciu litrowy słoik mieści się 1,5 kg śliwki i 3 l wódki zrobiłem dwa takie słoje, po zlaniu wyszło 5 l nalewki i 4l śliwek mocno nasączonych alkoholem.Można je zalać litrem wody i odzyskać alkohol ,dodać to do poprzednio uzyskanego nalewu, jest dosyć mocny pewnie mu to nie zaszkodzi. Albo zostawić na zagrychę co ja uczyniłem.

Odstała rok i jest zaje..... im starsza tym lepsza. :twisted: spróbujcie .
Takie kombi 3.1
PiotrR
 
Posty: 2154
Dołączył(a): 30 cze 2011, 20:20
Lokalizacja: WGM

Re: Co polewamy

Postprzez Michał4x4 » 25 sie 2016, 22:41

Prawdziwy koneser ;)
Michał4x4
 
Posty: 246
Dołączył(a): 16 sie 2016, 20:57

Re: Co polewamy

Postprzez PiotrR » 14 wrz 2016, 22:26

Ostatnie wiśnie spadają z drzew, są bardzo słodkie.Dostałem trzy kilo będzie naleweczka.
Takie kombi 3.1
PiotrR
 
Posty: 2154
Dołączył(a): 30 cze 2011, 20:20
Lokalizacja: WGM

Re: Co polewamy

Postprzez Michał4x4 » 15 wrz 2016, 14:13

A jam myślałem że sezon na wiśnie już dawno za nami. W warzywniaku ich nie widziałem. To chyba jakaś późna odmiana
Michał4x4
 
Posty: 246
Dołączył(a): 16 sie 2016, 20:57

Re: Co polewamy

Postprzez PiotrR » 15 wrz 2016, 22:35

Pracuję w rejonie sadowniczym tu nie takie cuda się zdarzają. W sklepie nie kupisz ,pytaj na targu drobni producenci jaszcze mają.
W Sobotę dostanę Śliwkę Węgierkę w właściwej fazie rozwoju, nie tylko nalewki można z niej zrobić :twisted:
Takie kombi 3.1
PiotrR
 
Posty: 2154
Dołączył(a): 30 cze 2011, 20:20
Lokalizacja: WGM

Re: Co polewamy

Postprzez Michał4x4 » 16 wrz 2016, 21:05

Wiem, ciasto też :)21
Michał4x4
 
Posty: 246
Dołączył(a): 16 sie 2016, 20:57

Re: Co polewamy

Postprzez PiotrR » 18 wrz 2016, 01:20

Ważne by właściwie je przedestylować ;)
Takie kombi 3.1
PiotrR
 
Posty: 2154
Dołączył(a): 30 cze 2011, 20:20
Lokalizacja: WGM

Re: Co polewamy

Postprzez Michał4x4 » 20 wrz 2016, 13:32

Oczywiście, ciasto musi być dobrze nasączone
:)21
Michał4x4
 
Posty: 246
Dołączył(a): 16 sie 2016, 20:57

Re: Co polewamy

Postprzez Kangur » 23 wrz 2016, 06:27

piotr R napisał(a):Pieczona Śliwka
3 kg śliwki Węgierki
9gram cukru (trzy łyżeczki do herbaty)
2 laski wanilii
można użyć cukru waniliowego ale nie więcej niż 10g
Wypestkowaną śliwkę układamy na blasze skórką do dołu u mnie mieści się 1 kg, posypujemy cukrem trzy gramy= 1 łyżeczka od herbaty i wkładamy do piekarnika.Termoobieg temperatura 250stopni na 6do 8 minut. Chodzi o to by upiec śliwkę i nie rozlać soku,po to te perę ziarenek cukru na wierzchu, utrzyma sok i ulegnie karmelizacji.
Gorącą śliwkę wsypujemy do słoika i zalewamy 45% wódką do zakrycia, dorzucamy laskę wanilii przekrojoną wzdłuż na pół.
W pięciu litrowy słoik mieści się 1,5 kg śliwki i 3 l wódki zrobiłem dwa takie słoje, po zlaniu wyszło 5 l nalewki i 4l śliwek mocno nasączonych alkoholem.Można je zalać litrem wody i odzyskać alkohol ,dodać to do poprzednio uzyskanego nalewu, jest dosyć mocny pewnie mu to nie zaszkodzi. Albo zostawić na zagrychę co ja uczyniłem.


Mam pytanie odnośnie przepisu na tą nalewkę - ile czasu mają leżakować zalane "woda ognistą" te śliwki ?
Montytroopek 3.1 (3.0 - przeszłość) 1998 LTD
Avatar użytkownika
Kangur
 
Posty: 65
Dołączył(a): 04 lut 2015, 17:39
Lokalizacja: Wrocław/Trzebnica

Re: Co polewamy

Postprzez PiotrR » 23 wrz 2016, 07:11

6 tygodni to minimum. Naprawdę dojrzała jest po pół roku leżakowania licząc od zlania z nad owoców .Owoce maceruj min 6tygodni max 3 miesiące.
Takie kombi 3.1
PiotrR
 
Posty: 2154
Dołączył(a): 30 cze 2011, 20:20
Lokalizacja: WGM

Re: Co polewamy

Postprzez Kangur » 23 wrz 2016, 08:12

piotr R napisał(a):6 tygodni to minimum. Naprawdę dojrzała jest po pół roku leżakowania licząc od zlania z nad owoców .Owoce maceruj min 6tygodni max 3 miesiące.


Wielkie dzięki za odpowiedź. :) Naleweczka wczoraj nastawiona :D
Montytroopek 3.1 (3.0 - przeszłość) 1998 LTD
Avatar użytkownika
Kangur
 
Posty: 65
Dołączył(a): 04 lut 2015, 17:39
Lokalizacja: Wrocław/Trzebnica

Re: Co polewamy

Postprzez PiotrR » 23 wrz 2016, 21:10

W Niedzielę będę miał maliny,wymyśliłem tak .Zamrożę potem wsypię do wyskalowanego słoja jak puszczą sok to dodam 40% alkohol 50/50 tak by uzyskać 20% po dwóch miesiącach wzmocnię spirytusem do 40% i zostawię na pół roku.
C.D.N W Marcu :idea:
Takie kombi 3.1
PiotrR
 
Posty: 2154
Dołączył(a): 30 cze 2011, 20:20
Lokalizacja: WGM

Re: Co polewamy

Postprzez PiotrR » 26 wrz 2016, 21:55

https://pl.wikipedia.org/wiki/Berberys_pospolity
Szklanka owoców na litr wódki. można dodać 2-3 łyżeczki cukru albo po przefiltrowaniu dosłodzić miodem .
Z bimbrem jest jeszcze ciekawsza, ja robię bez słodzenia.
Okres dojrzewania to minimum 6 miesięcy lepiej 10.Nalewka lubi jak się ją często miesza,jeśli nie mieszacie to po zlaniu pierwszego nastawu warto przepłukać owoce jeszcze raz niewielką ilością alkoholu.
Ostatnio edytowano 21 lis 2017, 22:45 przez PiotrR, łącznie edytowano 3 razy
Takie kombi 3.1
PiotrR
 
Posty: 2154
Dołączył(a): 30 cze 2011, 20:20
Lokalizacja: WGM

Re: Co polewamy

Postprzez PiotrR » 11 paź 2016, 21:20

Pigwowiec dojrzewa, czas rozejrzeć się za towarem :geek:
Takie kombi 3.1
PiotrR
 
Posty: 2154
Dołączył(a): 30 cze 2011, 20:20
Lokalizacja: WGM

Re: Co polewamy

Postprzez PiotrR » 30 paź 2016, 19:39

Nalewka z Czeremchy.
http://nalewkator.blogspot.com/2013/10/czeremcha.html
Moja wersja 2.5 kg Czeremchy 0.8 kg cukru 5l 45% alkoholu.Owoce dostałem zamrożone więc sok puściły natychmiast, robię metodą bez fermentacyjną, reszta jak w przepisie.
Takie kombi 3.1
PiotrR
 
Posty: 2154
Dołączył(a): 30 cze 2011, 20:20
Lokalizacja: WGM

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości