Co polewamy

O wszystkim i o niczym...

Re: Co polewamy

Postprzez PiotrR » 09 lis 2016, 22:41

Taka zabawa jak trafi wam się podlejszy bim berek, bo trudno to nazwać nalewką.
100 gam wędzonej śliwki na litr alkoholu, drobno posiekać i poczekać trzy miesiące. Bimber wyszlachetnieje, da się wypić bez odrazy :)21
UWAGA ZMIANY W PRZEPISIE PARĘ POSTÓW NIŻEJ.
Ostatnio edytowano 27 cze 2017, 22:26 przez PiotrR, łącznie edytowano 1 raz
Takie kombi 3.1
PiotrR
 
Posty: 2154
Dołączył(a): 30 cze 2011, 20:20
Lokalizacja: WGM

Re: Co polewamy

Postprzez Maryś2 » 09 lis 2016, 23:16

Trzy miesiące :o czekanie jest najtrudniejsze ;)
RS '98 3,1
LTD '93 3,1
Maryś2
 
Posty: 142
Dołączył(a): 31 sty 2016, 21:09
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Co polewamy

Postprzez PiotrR » 09 lis 2016, 23:51

Trudniej znaleźć naprawdę wędzoną śliwkę, nie chemiczny produkt market owy, mnie to zajęło kilka miesięcy.
Coraz bliżej jestem budowy własnej wędzarni i destylarni :geek:. Trzeba żyć w zgodzie z naturę :)21
Takie kombi 3.1
PiotrR
 
Posty: 2154
Dołączył(a): 30 cze 2011, 20:20
Lokalizacja: WGM

Re: Co polewamy

Postprzez Silvestr » 12 lis 2016, 11:08

piotr R napisał(a):Trudniej znaleźć naprawdę wędzoną śliwkę, nie chemiczny produkt market owy, mnie to zajęło kilka miesięcy.
Coraz bliżej jestem budowy własnej wędzarni i destylarni :geek:. Trzeba żyć w zgodzie z naturę :)21

Wędzarnią mogę się pochwalić - mam w piwnicy wymurowaną, ale nie mam czasu aby z niej korzystać :( Ostatnio z tego co pamiętam wędziłem... kurczaki :)21
A destylarnia działała za czasów studenckich - w akademiku :)21

A tak swoją drogą, do końca miesiąca muszę ogarnąć dość skomplikowany logistycznie plan, przy okazji dokonując u siebie przeróbek wyburzeniowo-remontowych. Jak uda mi się to ogarnąć to chyba się porządnie nap...iję :)21 A może ktoś z kolegów ma usługi transportowe w okolicach Poznania? ;) Może jakiś dźwig albo koparka by się też przydała... :D
Silvestr: Opel Monterey 3.2 LTD, 265/70 R16
Skot 8x8
Wcześniej:
Isuzu Trooper 2.6i
Nissan Pickup D-22 Double Cab 2.7 TDI
Silvestr
Administrator
 
Posty: 732
Dołączył(a): 04 paź 2008, 12:11
Lokalizacja: Widawa

Re: Co polewamy

Postprzez PiotrR » 12 lis 2016, 18:04

Rozumiem twoją potrzebę przyjęcia stresopiryny w znacznej ilości. Sam jestem w trakcie prac remontowo budowlanych.
Jeszcze tylko 40m sześciennych gruzu, tyle samo ziemi trzeba wywieść i na ten rok będzie koniec.
Tylko dzięki zawartości mojej piwnicy nie rozszarpałem gołymi rękoma ekipy murarzy.NIEPIJĄCY jacyś może dlatego tak irytujący.
Ostatnio edytowano 08 lut 2018, 23:24 przez PiotrR, łącznie edytowano 1 raz
Takie kombi 3.1
PiotrR
 
Posty: 2154
Dołączył(a): 30 cze 2011, 20:20
Lokalizacja: WGM

Re: Co polewamy

Postprzez PiotrR » 16 lis 2016, 22:11

Pieczona Śliwka C.D
Po sześciu tygodniach zlałem z nad owoców.Nalew jeszcze bardzo młody i mętny,smak się dopiero klaruje, moc spadła do około 36%. Owoce są bardzo jędrne i mają wyrazisty smak,zalałem ponownie do zakrycia 43%alkoholem, zobaczę co wyjdzie za sześć tygodni .
Takie kombi 3.1
PiotrR
 
Posty: 2154
Dołączył(a): 30 cze 2011, 20:20
Lokalizacja: WGM

Re: Co polewamy

Postprzez PiotrR » 20 lis 2016, 20:06

piotr R napisał(a):Dzisiaj nastawiłem kolejny balon z winem. :D Dostałem 20l soku z jabłek i 3l soku z czarnej porzeczki. Wino z samego soku jabłkowego wychodziło mi raczej bezpłciowe. Sok z porzeczki jest bardzo skoncentrowany , 100 mililitrów na litr wody dopiero da się wypić, jak ktoś lubi kwaśne. Na razie chodzi bez cukru, będę dokarmiał w razie potrzeby.

Da się wypić, wytrawne z nutką goryczki do posiłku w sam raz. Ogólnie szału nie ma, następnym razem jak dostanę większą ilość soku jabłkowego to zrobię cydr.
Takie kombi 3.1
PiotrR
 
Posty: 2154
Dołączył(a): 30 cze 2011, 20:20
Lokalizacja: WGM

Re: Co polewamy

Postprzez PiotrR » 05 gru 2016, 23:03

Szykuję się do produkcji Trójniaka 6l miodu wielokwiatowego już jest. Polecają drożdże od Zamojskich :?:
Macie jakieś doświadczenia z fermentacją miodu.
Takie kombi 3.1
PiotrR
 
Posty: 2154
Dołączył(a): 30 cze 2011, 20:20
Lokalizacja: WGM

Re: Co polewamy

Postprzez PiotrR » 11 gru 2016, 20:31

Porządki w nalewkach zrobione.
Berberys. Zlana z nad owoców, zapowiada się ok ,lekka goryczka możliwe że to kwestia czasu leżakowania.
Na wszelki wypadek owoce zasypałem cukrem 100g na litr owoców,jak zajdzie potrzeba to dodam do nalewki,decyzja za 6 miesięcy .
Czeremcha wyszła super, już nadaje się do picia .No dla przyzwoitości powinna trochę odstać, łatwiej sklarować.
Malina dla mnie ok żona twierdzi że za mało malinowa, do owoców dodałem 200g cukru i pozostawiłem do dalszej decyzji.
Takie kombi 3.1
PiotrR
 
Posty: 2154
Dołączył(a): 30 cze 2011, 20:20
Lokalizacja: WGM

Re: Co polewamy

Postprzez Michał4x4 » 11 gru 2016, 20:40

Ta Twoja piwniczka musi być nietęga :)2
:)21
Michał4x4
 
Posty: 246
Dołączył(a): 16 sie 2016, 20:57

Re: Co polewamy

Postprzez PiotrR » 11 gru 2016, 22:05

Różnorodność jest ale litraż amatorski :oops:
Takie kombi 3.1
PiotrR
 
Posty: 2154
Dołączył(a): 30 cze 2011, 20:20
Lokalizacja: WGM

Re: Co polewamy

Postprzez PiotrR » 11 gru 2016, 22:20

Co do Maliny po zlaniu z 6litroweg balonu wyszło 4 l nalewki wydaje się być znacznie mocniejsza niż planowane 20%.
Takie kombi 3.1
PiotrR
 
Posty: 2154
Dołączył(a): 30 cze 2011, 20:20
Lokalizacja: WGM

Re: Co polewamy

Postprzez damian90209 » 02 sty 2017, 12:40

Nalewka z aronii i na liściach wiśni - no przecudowne. :D
damian90209
 

Re: Co polewamy

Postprzez PiotrR » 02 sty 2017, 21:11

Daj więcej szczegółów.Aronie robiłem w zeszłym roku i mnie nie powaliła , czegoś jej brakowało. Im dłużej stała tym bardziej robiła się mdła.
Takie kombi 3.1
PiotrR
 
Posty: 2154
Dołączył(a): 30 cze 2011, 20:20
Lokalizacja: WGM

Re: Co polewamy

Postprzez PiotrR » 15 sty 2017, 20:47

http://blog.winoiser.com/miod-pitny-tro ... y-przepis/
Petarda poszła :)21 mierzyłem objętościowo + drożdże wyszło 18.5l sporo ubywa podczas szumowania dodałem 1l wody.
Gotując miód z wodą warto utrzymać wyższą temperaturę(intensywne wrzenie) , łatwiej odseparować Propolis i inne brudy, godzina to minimum.
Takie kombi 3.1
PiotrR
 
Posty: 2154
Dołączył(a): 30 cze 2011, 20:20
Lokalizacja: WGM

Re: Co polewamy

Postprzez PiotrR » 05 lut 2017, 23:40

piotr R napisał(a):Wino z Czarnej porzeczki.
20kg porzeczki
20l przegotowanej wody
5kg cukru.
Wodę zagotować, rozpuścić w niej 3kg cukru po ostygnięciu dodać drożdże . Następnego dnia owoce rozgnieść w rękach dodać do wody. Nie miksujcie trudno to potem sklarować, wystarczy nagnieść tak by popękały.
Pozostały cukier będę dodawał w miarę potrzeby by jak najdłużej utrzymać fermentację.
W zeszłym roku wystarczyło 5kg by uzyskać 30l wytrawnego wina. Wszystko zależy od owoców czasem trzeba więcej cukru a jak ktoś lubi słodkie to dużo więcej . Cukier dodajcie małymi porcjami by fermentacja trwała jak najdłużej, moje wina pracują 10-12 miesięcy.
Zrobiłem dwie takie baniaczki jeden zostanie czysto porzeczkowy , do picia będzie się nadawał za dwa lata.Druga posłuży do produkcji Grunwaldzkiego KILERA :twisted:

W tym roku 5 kg cukru to za dużo wyszło zbyt słodkie i nie rozpuściło całego cukru który dosypywałem. Podczas zlewania z nad osadu wylałem około 0.5 kg niezużytego cukru. Wino ciągle jeszcze chodzi, liczę że drożdże dadzą rade z nadmiarem słodyczy.
Takie kombi 3.1
PiotrR
 
Posty: 2154
Dołączył(a): 30 cze 2011, 20:20
Lokalizacja: WGM

Re: Co polewamy

Postprzez PiotrR » 13 lut 2017, 23:13

piotr R napisał(a):Żółta Mirabelka jest w sam raz do nalewek,na ciemniejsze trzeba jeszcze tydzień poczekać.
Nie czekajcie aż mocno dojrzeje i będzie spadać z drzewa, wystarczy że jest słodkawa i lekko ją zbierać . Zrywa się bez ogonka jeśli zostaje na gałęzi to dobrze jak przy owocu to jeszcze kilka dni czekamy , pestkę łatwo oddzielić od miąższu .
Nalewka ze zbyt dojrzałej Mirabelki jest smaczna ale trzeba ją filtrować , pektyna zbija się w białą mączystą grudę ,trudno ją rozpuścić.

Niezły kwas mi wyszedł w tym roku :oops: próbuje ratować sprawę miodem, o efektach poinformuję niebawem.
Takie kombi 3.1
PiotrR
 
Posty: 2154
Dołączył(a): 30 cze 2011, 20:20
Lokalizacja: WGM

Re: Co polewamy

Postprzez PiotrR » 20 lut 2017, 22:37

Do 8l bardzo kwaśnej mirabelki dodałem 0.9 l =1kg miodu i 0.5 l 94% spirytusu, wyszło ciekawie ,kwasowo z mocną nutą miodu moc oceniam na 36-38% . Z Mirabelką którą chciałem zrobić ma to niewiele wspólnego ale da się wypić, może nowy przepis wyjdzie :geek:
Takie kombi 3.1
PiotrR
 
Posty: 2154
Dołączył(a): 30 cze 2011, 20:20
Lokalizacja: WGM

Re: Co polewamy

Postprzez Hezuz » 25 lut 2017, 01:35

hahahahh

no to polejmy na pochybel starym kórwom 8-) :D
Avatar użytkownika
Hezuz
 
Posty: 496
Dołączył(a): 26 maja 2011, 23:36
Lokalizacja: warszawa

Re: Co polewamy

Postprzez marcinoski » 26 lut 2017, 11:20

Panowie siema Wszystkim !!! po dłuuuuuugiej przerwie moja ukochana maszynu nad którą prace trwają juz ładnych parę latek wkoncu odpaliła i wkońcu jeżdzi !!!! :D :D :D
''Przejechać się ''nowym'' trooperem ..... bezcenne.... :D :D :D zrobiłem zaledwie kilka kilometrów i poprostu całą noc nie spałem... zapał zdecydowanie porwócił ze zdwojoną siłą :) tera elektryka/kosmetyka szmery bajery 8-) ale najważniejsze ,że znowu sie chce :)2
MOC JEST BOGIEM DIESEL NAŁOGIEM TURBO ZABAWĄ A TROOPER PODSTAWĄ
marcinoski
 
Posty: 149
Dołączył(a): 29 sie 2011, 14:22
Lokalizacja: wrocław (kotowice)

Re: Co polewamy

Postprzez Michał4x4 » 01 mar 2017, 21:39

Znaczy się napisałeś to tutaj bo zaraz po tym poszedłeś polewać
:)21

Mimo wszystko gratuluję wytrwałości :)2
Michał4x4
 
Posty: 246
Dołączył(a): 16 sie 2016, 20:57

Re: Co polewamy

Postprzez PiotrR » 21 cze 2017, 23:41

Berberys
Dodałem 9gram cukru na litr. Goryczka zniknęła. Wrażenia ze spożycia ,nie ustępuje dobrej brandy :D
Takie kombi 3.1
PiotrR
 
Posty: 2154
Dołączył(a): 30 cze 2011, 20:20
Lokalizacja: WGM

Re: Co polewamy

Postprzez PiotrR » 26 cze 2017, 23:07

piotr R napisał(a):Taka zabawa jak trafi wam się podlejszy bim berek, bo trudno to nazwać nalewką.
100 gam wędzonej śliwki na litr alkoholu, drobno posiekać i poczekać trzy miesiące. Bimber wyszlachetnieje, da się wypić bez odrazy :)21

Po wielokrotnych próbach samotnej/subiektywnej oraz zbiorowej degustacji zmieniam przepis.
20 gram na litr 40% alkoholu macerować 48h potem zlać i odczekać minimum na dwa tygodnie.
Zbyt długie pozostawianie owoców w alkoholu wyzwala nie pożądany posmak.
Takie kombi 3.1
PiotrR
 
Posty: 2154
Dołączył(a): 30 cze 2011, 20:20
Lokalizacja: WGM

Re: Co polewamy

Postprzez PiotrR » 29 sie 2017, 22:18

piotr R napisał(a):
piotr R napisał(a):Wino z Czarnej porzeczki.
20kg porzeczki
20l przegotowanej wody
5kg cukru.
Wodę zagotować, rozpuścić w niej 3kg cukru po ostygnięciu dodać drożdże . Następnego dnia owoce rozgnieść w rękach dodać do wody. Nie miksujcie trudno to potem sklarować, wystarczy nagnieść tak by popękały.
Pozostały cukier będę dodawał w miarę potrzeby by jak najdłużej utrzymać fermentację.
W zeszłym roku wystarczyło 5kg by uzyskać 30l wytrawnego wina. Wszystko zależy od owoców czasem trzeba więcej cukru a jak ktoś lubi słodkie to dużo więcej . Cukier dodajcie małymi porcjami by fermentacja trwała jak najdłużej, moje wina pracują 10-12 miesięcy.
Zrobiłem dwie takie baniaczki jeden zostanie czysto porzeczkowy , do picia będzie się nadawał za dwa lata.Druga posłuży do produkcji Grunwaldzkiego KILERA :twisted:

W tym roku 5 kg cukru to za dużo wyszło zbyt słodkie i nie rozpuściło całego cukru który dosypywałem. Podczas zlewania z nad osadu wylałem około 0.5 kg niezużytego cukru. Wino ciągle jeszcze chodzi, liczę że drożdże dadzą rade z nadmiarem słodyczy.
Minęło 13 miesięcy a fermentacja wciąż tra, próby organoleptyczne to potwierdzają. Nie pijcie chodzącego wina grozi sraczką :oops:
Takie kombi 3.1
PiotrR
 
Posty: 2154
Dołączył(a): 30 cze 2011, 20:20
Lokalizacja: WGM

Re: Co polewamy

Postprzez miras7 » 29 sie 2017, 22:26

U nas podobnie. 12 miesięcy i gazuje
Avatar użytkownika
miras7
 
Posty: 1779
Dołączył(a): 06 sie 2012, 19:41
Lokalizacja: Wrocław/Milicz

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości