Co polewamy

O wszystkim i o niczym...

Re: Co polewamy

Postprzez piotr R » 16 kwi 2019, 20:38

Wino z Aronii rocznik 2018
15KG Aronii ,zmiażdżyć nie miksować
dodać 30 l gotowanej wody w której rozpuścimy 5 kg cukru
drożdże Bajanus
Poczekać 7 miesięcy ,zlać znad owoców i się delektować.
Im dłużej stoi tym lepsze, jak by się żona czepiała to jest zdrowe na serce i tego będę się trzymał.
Aronie najpierw trzeba zamrozić.
Takie kombi 3.1
piotr R
 
Posty: 2102
Dołączył(a): 30 cze 2011, 20:20
Lokalizacja: WGM

Re: Co polewamy

Postprzez piotr R » 07 cze 2019, 22:34

Nalewka z Żurawiny
1 KG świeżej żurawiny ,najlepiej takiej z plantacji nie z lasu równo dojrzałej a nie śmietnik.
Owoc zmieliłem dosyć grubo tak na 3-5 mm, zalałem 40% bimbrem 2 l zero cukru.
Tak sobie stało osiem miesięcy,odcedziłem na gęstym sicie potem przez bibułę 350 i nic więcej nie trzeba robić.
Wyszło wytrawne dosyć cierpkie ,da się pić bez dodatkowych zabiegów. Doskonale pasuje do mięs ,chyba że ktoś woli słodsze to 5g ( łyżka stołowa) miodu na litr nalewki można dodać.
Żurawina ma mało soku tak że moc niewiele odbiega od tego czym zalewamy.
Takie kombi 3.1
piotr R
 
Posty: 2102
Dołączył(a): 30 cze 2011, 20:20
Lokalizacja: WGM

Re: Co polewamy

Postprzez piotr R » 09 cze 2019, 08:40

Z miodami pitnymi walczę od kilku lat ,niestety długi okres dojrzewania nadszarpnął moją cierpliwość. Znalazłem kilka przepisów na miody z dodatkiem suszonych owoców które przyspieszają dojrzewanie miodów.
Miód . Trójniak z suszoną Tarniną 15 l
Trójniaka wstawiłem 17 .12.2018 po sześciu tygodniach burzliwej fermentacji , kiedy już się kończyła zlałem znad osadu i dodałem 1kg suszonej tarniny.( 1kg suszu = 4kg surowych owoców)
Co bardzo wydłużyło okres intensywnej fermentacji, trwała jeszcze cztery tygodnie, do końca lutego 2019 wyraźny ferment ustał pod koniec kwietnia .
Wtedy zlałem miód znad owoców i odstawiłem w miejsce z temperaturą pokojową. Czuć było że jeszcze pracuje ,takie lekkie szczypanie na języku,w rurce fermentacyjnej już nic się nie działo.
Wczoraj przelałem miód do innego balonu by pozbyć się osadu po fermentacji ale na dnie było czysto,czyli proces produkcji zakończony. Teraz okres dojrzewania czyli walka z samym sobą, bo już nadaje się do picia.
Takie kombi 3.1
piotr R
 
Posty: 2102
Dołączył(a): 30 cze 2011, 20:20
Lokalizacja: WGM

Re: Co polewamy

Postprzez piotr R » 16 cze 2019, 07:55

Jagoda Kamczacka
https://www.swiatkwiatow.pl/poradnik-og ... d1041.html
Zbiory dobiegają końca . A wino z niej warte zachodu.
Takie kombi 3.1
piotr R
 
Posty: 2102
Dołączył(a): 30 cze 2011, 20:20
Lokalizacja: WGM

Poprzednia strona

Powrót do Off-Topic

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości