jaki wzor opon najleszy w teren

"Dziadek" / "Kanciak"

Re: jaki wzor opon najleszy w teren

Postprzez goofy » 10 lis 2011, 19:11

KOpia simexa z glob gumu w teren + At ten sam rozmiar do jazdy na czarnym i sprawa załatwiona :D Polecam innym :D
FROTA B 2,2 DIESEL
goofy

Postprzez wojtekkk » 10 lis 2011, 19:56

krystian83r napisał(a):tak tylko że ja płacę mniej niż połowę tego co Ty za ATka w dodatku za nalewkę.
Nie planuje na tym robić 100000km bo bym musiał jeździć na niej około 10lat albo i lepiej.
Guma po tym czasie jest bardzo słaba i truchleje.

Decyzja zawsze należy do klienta i do tego jaki ma budżet.

nie pisałem o at a tym bardziej nalewkach,a koło uzywane non stop nie parcieje tak jak te zalegajace na regale (warto zwrócic uwage na date produkcji przy zakupie)-świeza opona na aucie wytrzyma spokojnie te lata.
Nawet jak płacisz połowe tego co ja to w rachunku sumarycznym i tak mój wariant jest o połowę tańszy od Twojego,ale jak słusznie zauważyłeś decyzja zawsze zostaje indywidualną sprawą
mania 3,1tdi---+2,safari,........plany już są ale szukam sponsora
wojtekkk

Postprzez krystian83r » 10 lis 2011, 22:46

Spoko miałem namyśli MTki KM ( literówka ).
a o nalewkach ja pisałem na początku - "kopia" to nie oryginał.

Temat dotyczy - "jaki wzór najlepszy w teren" - ja polecam Simexa

A co do jakości gumy to możemy pogadać za jakieś 20000km - ile zostało bieżnika.
Pozdrawiam
Krystian - Trooper 2.2 TD 1986 :)2

"Off Road to sztuka wyrzucania pieniędzy w błoto"
krystian83r

Postprzez Nahen/thor_ » 11 lis 2011, 00:31

piotr R napisał(a):BFG –AT o których mówimy potrafią zapchać się gliną na mojej własnej drodze. Po której bez problemu przejeżdżam citroenem na zimowych Dębicach Frigo .Kolega ma Jeepp cherokee i wiosną ma problemy na polnych drogach nie musi zjeżdżać w teren. Glina jest u mnie wyjątkowo wredna ,popielata kleista jak dobry cement . Nawet listonosze przesiedli się na Samuraje.

Skoro tak to nie ATek tylko MTki ale jakoś nie widzę powodu, dla którego zimówka miałaby się lepiej oczyszczać niż AT BFG ;)
Staruszka już nie ma :( 2001 3.0 DTi
Nahen/thor_

Postprzez Hezuz » 11 lis 2011, 02:03

Nahen/thor_ napisał(a):
piotr R napisał(a):BFG –AT o których mówimy potrafią zapchać się gliną na mojej własnej drodze. Po której bez problemu przejeżdżam citroenem na zimowych Dębicach Frigo .Kolega ma Jeepp cherokee i wiosną ma problemy na polnych drogach nie musi zjeżdżać w teren. Glina jest u mnie wyjątkowo wredna ,popielata kleista jak dobry cement . Nawet listonosze przesiedli się na Samuraje.

Skoro tak to nie ATek tylko MTki ale jakoś nie widzę powodu, dla którego zimówka miałaby się lepiej oczyszczać niż AT BFG ;)

i powiedz tylko dlaczego Dajesz sie wpuszczać w taką przepychanke , kolega - forumowicz ;) ma juz wyrobione zdanie i kupi pewnie nalewke simexa :)21 bez obrazy :)2
Hezuz

Postprzez Hezuz » 11 lis 2011, 02:22

SORKI :)2 HARNAŚ ......
Hezuz

Postprzez Ciplik » 11 lis 2011, 09:47

Widzę pany, że zgubiliście wątek. Piotrek pytał się o zimówki na śnieg i zimowy teren:
piotr R napisał(a):Witajcie. Rozglądam się za zimowkami albo ATkami które, dają radę na oblodzonym asfalcie i da się na nich pojeździć w zimowym terenie. Macie jakieś doświadczenia? Ostatnio używałem Wrangler HP ,spisywały się doskonale ale były potwornie głośne.

Piotrze, prawda jest taka, że na lód to tylko kolce. Każda inna opona na lodzie i tak robi co chce. Natomiast jakie wybrać, to już tylko zależy od stanu Twojego portfela. Nawet najzwyklejsze zimówki są głośniejsze od letnich kapci, ale za to nie robią w "zimowym terenie". Minimum jakie musisz zapodać do tych warunków to AT i czy kupisz oryginały czy nalewki to już zależy tylko i wyłącznie od Ciebie. Tutaj na forum nikt Ci chyba nie napisze które są cichsze, aby to zrobić należałoby mieć zestaw różnych opon i jedna za drugą sprawdzać. Hałas moim skromnym zdaniem jest zaletą/wadą drugorzędną, moje tak buczą, że ludziska z rowerów spadają jak koło nich przejeżdżam, a w środku autka mam ciszę (no prawie).
Ciplik Monterey LTD 3,1 TD '93 - Aktualnie na sprzedaż
Mazda Familia 323 S V (BA) '95 (1.7 TD ISUZU Intercooler)
Ciplik

Postprzez PiotrR » 11 lis 2011, 10:35

bheb napisał(a):

Zauważyłem że opony zimowe z bieżnikiem zbliżonym do regularnej kostki oczyszczają się lepiej, niż te o bardziej skąp likowanym wzorze.
i powiedz tylko dlaczego Dajesz sie wpuszczać w taką przepychanke , kolega - forumowicz ;) ma juz wyrobione zdanie i kupi pewnie nalewke simexa :)21 bez obrazy :)2[/quote]
Nie mam wyrobionego zdania ,moje doświadczenia z oponami dotyczą aut osobowych. MT/AT to dla mnie nowość , dużych kółek się dopiero uczę. A poglądy zawsze warto wymieniać, czytając forum dowiedziałem się wielu nowych dla mnie rzeczy.
Pozdrawiam.
Takie kombi 3.1
PiotrR

Postprzez PiotrR » 11 lis 2011, 10:42

CIPLIK .Masz rację a ja trochę panikuje. Poczekam na śnieg i zobaczę co moje potrafą.Co do hałasu który generowały wranglery to było potworne wycie szykowałem się do wymiany łożysk. Na szczęście najpierw wymieniłem opony.
Takie kombi 3.1
PiotrR

Postprzez mikusien » 16 mar 2012, 12:32

Jaki maksymalny rozmiar opon mozna zalozyc do vitarki bez przerobek ???
mikusien

Postprzez skiczu » 16 mar 2012, 13:07

Kumpel wstawił 30/9.5/15...
"Dobrze zrobione jest lepsze niż dobrze powiedziane" - Benjamin Franklin
2.6
Ból fizyczny jest niczym w porównaniu z cierpieniem duszy - Skiczu
skiczu

Postprzez mikusien » 16 mar 2012, 13:36

pytam bo, jeszcze troche bede musial zdradzic troopka i przerzucic sie na cosik mniejszego... :roll:
mikusien

Postprzez wojtekkk » 16 mar 2012, 13:48

ale jak delikatnie podnieść bude(6-8cm) a to w wiertarkach prosto ludzie wkładaja 31
mania 3,1tdi---+2,safari,........plany już są ale szukam sponsora
wojtekkk

Poprzednia strona

Powrót do Isuzu Trooper I (1983-1991)