check engine

Isuzu Trooper

check engine

Postprzez loony-toons » 01 lis 2009, 11:08

jeśli ten temat był już przerabiany to się chłopaki proszę nie denerwujcie bo szukałem ;)
..... raz co raz pojawia mi się podczas jazdy kontrolka "check engine". Wystarczy że przygazuję albo zdejmę nogę z gazu i znika. Mam tak i na gazie i na benzynie. Naprawdę jest to mało uciążliwe bo nic się (chyba) nie dzieje ale wkurza mnie i basta. Ma ktoś jakąś radę. Sonda Lambda działa ok. Może przepływomierz? Swoją drogą do czego ten przepływomierz w ogóle służy?
loony-toons

Re: check engine

Postprzez mariojura » 01 lis 2009, 13:33

Sluży do tego aby komputer wiedział jaką dawkę paliwa podać w stosunku do powietrza. Ot cała filozofia. Jeśli jest popsuty albo brudny to raczej miałbyś większe kłopoty niż świecący check.
Trooper 2.8TDI
mariojura

Re: check engine

Postprzez Silvestr » 02 lis 2009, 23:12

loony-toons napisał(a):..... raz co raz pojawia mi się podczas jazdy kontrolka "check engine". Wystarczy że przygazuję albo zdejmę nogę z gazu i znika. Mam tak i na gazie i na benzynie.

U mnie "check" zaczął zapalać się po założeniu LPG i tylko przy jeździe na gazie. Przy zdjęciu nogi z gazu kontrolka gasła... Jednak pewnego razu jak się zapaliła to już nie chciała zniknąć i paliła się nawet po przełączeniu na benzynę. Przyczyną okazał się kabelek, który się trochę przypiekł o silnik i robił zwarcie.
Silvestr: Opel Monterey 3.2 LTD, 265/70 R16
Skot 8x8
Wcześniej:
Isuzu Trooper 2.6i
Nissan Pickup D-22 Double Cab 2.7 TDI
Silvestr
Administrator

Powrót do 1983-1991