Kontrolka oleju wciąż się świeci.

Isuzu Trooper

Kontrolka oleju wciąż się świeci.

Postprzez Dantesol » 17 sty 2013, 16:09

Witam!

Mam taki problem:
Cały czas pali mi się kontrolka oleju.
Jak silnik jest zimny gaśnie na niskich obrotach przy przygazowaniu zaczyna mrygać.
Gdy silnik się nagrzeje pali się praktycznie non stop na niskich obrotach, gdy silnik
wchodzi na obroty w trakcie jazdy tak jakby nie mogła się zdecydować czy zgasnąć - mryga.
Problem tan zauważyłem początkowo przy podjazdach - zapalała się wtedy na chwilę a teraz już nie gaśnie
nawet na płaskim.
Poziom oleju ok, ciśnienie pokazuje jak zawsze - nie ma różnicy i też jest ok.
Co to może być?

Pozdrawiam
M.
Dantesol

Re: Kontrolka oleju wciąż się świeci.

Postprzez gołąb stanisław » 17 sty 2013, 18:13

urwany/przetarty kabelek od czujnika cisnienia oleju dotyka do masy........
gołąb stanisław

Postprzez skiczu » 17 sty 2013, 20:03

...lub uszkodzony czujnik...
"Dobrze zrobione jest lepsze niż dobrze powiedziane" - Benjamin Franklin
2.6
Ból fizyczny jest niczym w porównaniu z cierpieniem duszy - Skiczu
skiczu

Postprzez Dantesol » 18 sty 2013, 01:35

Dzięki!

Jak wrócę do domu gdzie jest zaparkowany Troopek to zaraz to sprawdzę.
Co prawda jeszcze nie wiem gdzie jest czujnik, próbowałem go znaleźć kiedyś żeby tam coś pogmerać ale się nie udało (chyba też nie przyłożyłem się do tej operacji specjalnie no ale po takiej mobilizacji to już trza rękawy zakasać!).
Nie zadaje jeszcze pytania: gdzie jest czujnik?! Bo chcę spróbować go odszukać, takie wędrówki zawsze kończą się w Trooperze
odkryciem jakiś dodatkowych ciekawostek :) :D A większość z nich kończy się tylko potwierdzeniem słuszności zrodzonej do niego miłości.
:)

Aha! przypomniało mi się jeszcze, że niedawno po tym jak pojawił się stały problem z kontrolką szukając objawienia pod maską
zlokalizowałem słabo przykręcony filtr oleju.
Jak wymieniałem płyny przed wyjazdem na Ukrainę panowie z warsztatu tak wzięli sobie do serca porządnie przykręcony stary filtr oleju (przy którym się trochę napocili żeby odkręcić) że w drodze powrotnej ten zmieniony przez nich prawie mi się sam wykręcił...
Po dokręceniu częstotliwość migania lampki jakby się zmieniła... ale nie na długo...
Może to ma jakieś znaczenie... Nie wiem.
Jak sprawdzę czujnik to dam znać.
Czy można jakoś "zbadać" czujnik? Czy trzeba eksperymentalnie wymienić i zobaczyć czy pacjent żyje?
Dantesol

Postprzez skiczu » 20 sty 2013, 03:16

Jeżeli nie leciał olej z niedokręconego filtra, to nie miało to znaczenia dla mrugania kontrolki. Sprawdzenie czujnika polega na wykręceniu go, przyłożeniu końcówek multimetru do odpowiednich styków (masa czujnika + jego wyjście - końcówka chyba męska), dostarczenie ciśnienia z wizualizacją na manometrze i odczyt wyniku przy jakim ciśnieniu rozwiera się styk (standardowo ok. 1 - 1.5 bar)... Nie napisałeś jaki silnik ale z Twoich postów wynika, że masz coś a'la 2.6 lub 2.8 td. W 2.6 są dwa "czujniki". Jeden do wyłączania kontrolki, drugi do wizualizacji ciśnienia na desce. Ten od wizualizacji jest na konsoli filtra oleju a ten drugi nie pamiętam gdzie...
"Dobrze zrobione jest lepsze niż dobrze powiedziane" - Benjamin Franklin
2.6
Ból fizyczny jest niczym w porównaniu z cierpieniem duszy - Skiczu
skiczu

Postprzez Dantesol » 21 sty 2013, 02:38

Silnik to 2.8 tdi...
Dantesol

Powrót do 1983-1991