Nie wiem dokładnie jaki był jego wkład w GPS, nie chce jakiś mitów tworzyć
Nie trzeba tworzyć systemu, żeby bardzo dobrze znać się na technologiach zastosowanych w systemie GPS, i nie ma sensu jakiekolwiek podważanie autorytetu profesora.
Ale zostaw to już proszę i nie pisz np. "Wcale nie podważam tylko .... "
Już chyba rozumiem dlaczego stosujesz słowo " nawiązywać ", odbiorniki geo pobierają predykcje poprawek pseudo odległościowych z internetu, łącząc się z komputerem przenośnym który wspomaga odbiornik. W ten sposób odbiornik mając wstępną pozycję stosuje poprawki pobrane z internetu. W taki sposób można skrócić czas ustalania pozycji, prosty odbiornik rzecz jasna nie ma systemów wspomagających (jak na razie, bo cały czas to się zmienia).
Czy tak to działa naprawdę to nie wiem bo siedzę bardziej w nawigacji morskiej, i nie bardzo interesuje mnie geodezja.
W internecie znalazłem słowniczek pojęć geodety ( książka o geodezji udostępniana online). Brakowało w nim pojęcia " nawiązywać "
Znając każdy fach powstaje dużo nieopisanych, swoistych pojęć. Nie neguje.
cytat. "Mam ten komfort, że mogę sobie regularnie porównywać wskazania nawigacji GPS z porzadnym sprzętem geodezyjnym i mapami i uwierz mi żadna nawigacja nie pokazuje rzetelnych rzędnych (wysokości), różnice między rzeczywistymi wysokościami a tymi z nawigacji różnych marek to kilka, kilkanaście metrów."
- To właśnie staram się cały czas powiedzieć. Zły pomiar wysokości ma wpływ na pomiar prędkości samochodu w 3D (bo tak pokazuje prędkościomierz w samochodzie).
Co do nawigacji samochodowej " branie wysokości z mapy " było faktycznie logiczne i postanowiłem to sprawdzić ( chociaż wydawało mi się mało prawdopodobne z przyczyn mocy obliczeniowej takiego prostego urządzenia). Wysłałem maila do producentów AutoMapy i byli tak mili, że odpowiedzieli mi w krótkim czasie, za co bardzo dziękuje.
Orginał pytania:
".. Jeżeli nie mają państwo żadnych materiałów był bym
wdzięczny za odpowiedź na pytanie czy w momencie utraty
sygnału 3D i ustalaniem pozycji 2D (bez wysokości)
odbiornik wspiera się danymi z mamy o wysokościach
punktu? Czy w oprogramowaniu nawigacyjnym nie uwzględnia
się w bazach danych wysokości punktów na mapie? "
A oto odpowiedź:
" Witamy,
Mapa w AutoMapie jest plaska, bez zapisanych wysokosci. Pozycja GPS ustalana
jest wylacznie w oparciu o informacje plynace z odbiornika GPS.
Prosze pobrac z naszej strony wersje demo:
http://www.automapa.pl/?PEI=53169&lng=PL&cid=206868Nastepnie prosze wejsc w Menu -> Ustawienia -> Interfejs -> 3 zakladka ->
pokazuj pozycje GPS i wysokosc n.p.m.
Nastepnie prosze wyznaczyc trase i puscic jej demo: menu -> trasa -> demo
Zobaczy Pan ze wysokosc z mapy to caly czas 0 m. Jakakolwiek inna wysokosc
pojawi sie dopiero po uzyskaniu prawdziwych informacji z GPS. "
Chyba jednak powinieneś zmienić swoje nastawienie do teorii.
Warto wiedzieć jakie sprzęt ma wady i jak ustala pozycję, przede wszystkim, że jest to twoja praca.
Przemyśl to jeszcze ...