brak przedniego napędu

Isuzu Trooper

Re: brak przedniego napędu

Postprzez skiczu » 05 mar 2011, 01:01

Luzy sprawdzisz tylko ruszając tarczą hamulcową. Jeśli masz luz to dokręć łożysko...
"Dobrze zrobione jest lepsze niż dobrze powiedziane" - Benjamin Franklin
2.6
Ból fizyczny jest niczym w porównaniu z cierpieniem duszy - Skiczu
skiczu
 
Posty: 1362
Dołączył(a): 03 maja 2010, 22:12
Lokalizacja: Piła

Re: brak przedniego napędu

Postprzez max667 » 05 mar 2011, 11:05

Koło nie ma luzów (choć łożyska pewnie by się już zdało wymienić), chodzi mi o to że jak zdejmę sprzęgiełko i złapię za końcówkę wałka przegubu to ma cholerne luzy (przynajmniej mi se tak zdaje) na boki, góra/dół i nie wiem czy to normalne czy tak ma być :?:
Obrazek
ISUZU TROOPER '90 2,8 TDI
Avatar użytkownika
max667
 
Posty: 123
Dołączył(a): 09 lip 2010, 22:18
Lokalizacja: świętokrzyskie

Re: brak przedniego napędu

Postprzez croochy » 05 mar 2011, 17:47

ile to jest cholerny luz w mm?
Nie polemizuje z debilami
croochy
 
Posty: 1657
Dołączył(a): 03 gru 2009, 20:34
Lokalizacja: Cyców/Lublin

Re: brak przedniego napędu

Postprzez skiczu » 05 mar 2011, 23:02

Luz w granicach 5 mm góra - dół jest normalny. Przegub tylko napędza piastę i nie jest w niej łożyskowany.
"Dobrze zrobione jest lepsze niż dobrze powiedziane" - Benjamin Franklin
2.6
Ból fizyczny jest niczym w porównaniu z cierpieniem duszy - Skiczu
skiczu
 
Posty: 1362
Dołączył(a): 03 maja 2010, 22:12
Lokalizacja: Piła

Re: brak przedniego napędu

Postprzez beatnik » 08 sty 2019, 22:36

tez u siebie musze sprawdzic bo mnie dzisiaj qmpel feroza wydzieral z zaspy, mam nadzieje ze tylko sprzegielko ktores.
beatnik
 
Posty: 10
Dołączył(a): 05 sty 2019, 23:27

Re: brak przedniego napędu

Postprzez beatnik » 12 sty 2019, 18:41

Wjechałem na podnośnik kolumnowy. Na 4h/l 3 koła się kreca. Przednie lewe coś słabo łapie. Rozumiem że jakiś przegub wewnętrzny czy coś?
beatnik
 
Posty: 10
Dołączył(a): 05 sty 2019, 23:27

Re: brak przedniego napędu

Postprzez Jake » 12 sty 2019, 18:45

beatnik napisał(a):Wjechałem na podnośnik kolumnowy. Na 4h/l 3 koła się kreca. Przednie lewe coś słabo łapie. Rozumiem że jakiś przegub wewnętrzny czy coś?

Nie no, jest ok, z tyłu pewnie masz LSD wiec kreca sie oba, z przodu jest otwarty dyfer, wiec kreci sie jedno. Jak zatrzymasz przednie prawe, powinno zaczac krecic sie lewe, czy tak jest? Problem jesli przednie lewe trudno jest ogolnie obrocic, nawet rekami, wtedy troche duze opory toczenia sa.
Isuzu Trooper 3.1D 1997r
Avatar użytkownika
Jake
 
Posty: 1008
Dołączył(a): 25 kwi 2015, 22:02
Lokalizacja: Kraków

Re: brak przedniego napędu

Postprzez beatnik » 12 sty 2019, 19:14

Przednie lewe nie kreci. Nawet na blokadzie, nie mówię o 4h.
Obstawiam że jak sprzegielko zepsute to półoś powinna kręcić, a nie kreci.
Wał jest ok bo drugie się kreci, dlatego mówię że chyba przegub wew. Generalnie nie mogłem z zaspy wyjechać bo przednie lewe nie Bangla dlatego sprawdzałem.
beatnik
 
Posty: 10
Dołączył(a): 05 sty 2019, 23:27

Re: brak przedniego napędu

Postprzez mcgiver » 12 sty 2019, 21:49

beatnik napisał(a):Przednie lewe nie kreci. Nawet na blokadzie, nie mówię o 4h.
Obstawiam że jak sprzegielko zepsute to półoś powinna kręcić, a nie kreci.
Wał jest ok bo drugie się kreci, dlatego mówię że chyba przegub wew. Generalnie nie mogłem z zaspy wyjechać bo przednie lewe nie Bangla dlatego sprawdzałem.
jakby przegub nie spinał to i tak by chrupało przy kręceniu ,tak że raczej przygiełko w piaście się rozsypało albo zapiekło, zresztą widać czy półoska się kręci czy nie .
dziwkowóz E36 KABRIO ZMODZONY STROKER M50B29
youngtimer e30 M10B18 wąska lampa
dwa koła KLR 650 TENGAI
wół roboczy MONT 3,2 97 LTD
WSZYSTKIE SĄ, NIEKTÓRE STOJĄ :)
tylni napęd jest jak sex; po co jechać na ręcznym jak można dać w pizdę
Avatar użytkownika
mcgiver
 
Posty: 1578
Dołączył(a): 26 lut 2015, 22:18
Lokalizacja: żywiec

Re: brak przedniego napędu

Postprzez Jake » 12 sty 2019, 22:30

beatnik napisał(a):Przednie lewe nie kreci. Nawet na blokadzie, nie mówię o 4h.
Obstawiam że jak sprzegielko zepsute to półoś powinna kręcić, a nie kreci.
Wał jest ok bo drugie się kreci, dlatego mówię że chyba przegub wew. Generalnie nie mogłem z zaspy wyjechać bo przednie lewe nie Bangla dlatego sprawdzałem.

Na przednim dyfrze NIE ma blokady. Gdybys mial rypniete sprzegiełko lub przegub to oba koła by stały, a krecilaby sie tylko tak ukręcona półoska (mniejszy opór) - tak działaja otwarte dyfry.

Zatrzymaj reka prawe przednie kolo i zobacz czy lewe przednie zacznie sie obracac. Poza tym mcgiver dobrze mowi. Widac czy kielich wychodzacy z mostu sie kreci czy nie.
btw. który Ty masz rocznik?
Isuzu Trooper 3.1D 1997r
Avatar użytkownika
Jake
 
Posty: 1008
Dołączył(a): 25 kwi 2015, 22:02
Lokalizacja: Kraków

Re: brak przedniego napędu

Postprzez pocieszny » 14 sty 2019, 21:51

beatnik napisał(a):Wjechałem na podnośnik kolumnowy. Na 4h/l 3 koła się kreca. Przednie lewe coś słabo łapie. Rozumiem że jakiś przegub wewnętrzny czy coś?

znaczy się masz sprawny samochód :)21
jeśli nie wyjeżdżasz na 4x4 to znaczy że:
a) opony są do dupy
b) łącznik kierownicy z pedałami jest do dupy
c) brak innych opcji

na forum masz rozrysowaną zasade działania napędu pooglądaj najpierw :)2 ;)
Opel Monterey 3.2V6... chyba :)
pocieszny
 
Posty: 3338
Dołączył(a): 30 paź 2010, 18:39
Lokalizacja: Jordanów

Re: brak przedniego napędu

Postprzez Jake » 15 sty 2019, 01:24

pocieszny napisał(a):łącznik kierownicy z pedałami jest do dupy

Bardzo mi sie podoba to okreslenie XD
Isuzu Trooper 3.1D 1997r
Avatar użytkownika
Jake
 
Posty: 1008
Dołączył(a): 25 kwi 2015, 22:02
Lokalizacja: Kraków

Re: brak przedniego napędu

Postprzez beatnik » 16 sty 2019, 20:51

Jake napisał(a):
pocieszny napisał(a):łącznik kierownicy z pedałami jest do dupy

Bardzo mi sie podoba to okreslenie XD


klasyczne Polskie podejscie, podczas pomocy przy rozwiazywaniu problemow na forach:D
beatnik
 
Posty: 10
Dołączył(a): 05 sty 2019, 23:27

Re: brak przedniego napędu

Postprzez beatnik » 16 sty 2019, 20:54

mcgiver napisał(a):
beatnik napisał(a):Przednie lewe nie kreci. Nawet na blokadzie, nie mówię o 4h.
Obstawiam że jak sprzegielko zepsute to półoś powinna kręcić, a nie kreci.
Wał jest ok bo drugie się kreci, dlatego mówię że chyba przegub wew. Generalnie nie mogłem z zaspy wyjechać bo przednie lewe nie Bangla dlatego sprawdzałem.
jakby przegub nie spinał to i tak by chrupało przy kręceniu ,tak że raczej przygiełko w piaście się rozsypało albo zapiekło, zresztą widać czy półoska się kręci czy nie .

poloska nie kreci, czasami pochrupie troche jak mam zapiety przod. Cicho jak na 2h
beatnik
 
Posty: 10
Dołączył(a): 05 sty 2019, 23:27

Re: brak przedniego napędu

Postprzez piotr R » 16 sty 2019, 23:58

Przegub jest osadzony w tym zielonym kielichu który wychodzi z mostu. jeśli kielich się kręci a półoś stoi to przegub wewnętrzny diabli wzięli. Jeśli osłona przegubu stoi to szukaj w moście. Numer jeden to wieloklin na krótkiej pół osi mostu( po lewej). Da się zdemontować dopiero po opuszczeniu mostu. Przedni most da się kupić za 300 zł czasami dociekanie co ,jest droższe od wymiany na sprawny .
Takie kombi 3.1
piotr R
 
Posty: 2058
Dołączył(a): 30 cze 2011, 20:20
Lokalizacja: WGM

Re: brak przedniego napędu

Postprzez mcgiver » 17 sty 2019, 01:57

wszystko ok ale to są podstawy, aż mi się nie chce komentować tematu :roll: bo to jest tłumaczenie jak pięciolatkowi :lol:

co do klasyki :
wszak nawet rolnicy znają zasadę działania otwartego dyfra bo se modernizują te swoje traktory
każdy , :roll: no może oprócz Korkiego powinien sam uporać się z takimi dywagacjami , bo w każym aucie otwarty dyfer działa tak samo nawet w gulfie 1,9 , chyba że ktoś pierwszy raz wsiadł do "Tatowego" auta żeby poupalać , coś zepsuł ,nie wie ocb i trzeba naprawić bo Tata obetnie kieszonkowe :lol:
dziwkowóz E36 KABRIO ZMODZONY STROKER M50B29
youngtimer e30 M10B18 wąska lampa
dwa koła KLR 650 TENGAI
wół roboczy MONT 3,2 97 LTD
WSZYSTKIE SĄ, NIEKTÓRE STOJĄ :)
tylni napęd jest jak sex; po co jechać na ręcznym jak można dać w pizdę
Avatar użytkownika
mcgiver
 
Posty: 1578
Dołączył(a): 26 lut 2015, 22:18
Lokalizacja: żywiec

Re: brak przedniego napędu

Postprzez Jake » 17 sty 2019, 02:27

beatnik napisał(a):
Jake napisał(a):
pocieszny napisał(a):łącznik kierownicy z pedałami jest do dupy

Bardzo mi sie podoba to okreslenie XD


klasyczne Polskie podejscie, podczas pomocy przy rozwiazywaniu problemow na forach:D

Polskie podejscie to masz Ty kolego. Bo 3 forumowiczów napisalo Ci jasno, zwiezle i na temat, ze przedni dyfer jest otwarty i naped ZAWSZE bedzie szedł na te polos ktora ma mniejsze opory toczenia. Napisałem Ci, ZATRZYMAJ te polos, ktora sie kreci, sprawdz czy wtedy ta druga zacznie sie obracac. Pode mna dwoch innych kolegow powiedzialo Ci to samo. Nic nie zrobiles, tylko sie rzucasz jak ryba w sieci. Nie fajnie.
Isuzu Trooper 3.1D 1997r
Avatar użytkownika
Jake
 
Posty: 1008
Dołączył(a): 25 kwi 2015, 22:02
Lokalizacja: Kraków

Re: brak przedniego napędu

Postprzez pocieszny » 18 sty 2019, 09:18

beatnik napisał(a):
Jake napisał(a):
pocieszny napisał(a):łącznik kierownicy z pedałami jest do dupy

Bardzo mi sie podoba to okreslenie XD


klasyczne Polskie podejscie, podczas pomocy przy rozwiazywaniu problemow na forach:D


powiadasz typowo polskie, a zaznajomił się kolega z zasadą działania napędów w trooperze? nie
przeczytał choć jeden temat o napędach? nie
przeczytał choć co znaczą te oznaczenia 4h/4l? nie
piszesz o blokadzie myśląc że załączenie reduktora daje jaką blokadę, jaką i czego?
a powiedział co tam ma w mostach? nie
nawet nie wiemy w jaki sposób ma załączany przedni most (mosty stare ze sprzęgiełkami czy już z podciśnieniem)
po grzyba podnosić auto jak się nie ma pojęcia jak działa napęd?
coś chrupie.. no w 20 letnim aucie dziwne jak by nie chrupało ;)

powiedziałbym że klasyczne podejście "nowego na forum" klękajcie narody nie chce mi się wyszukać napiszcie :)21

to pięknie obrazuje stan łącznika i w zasadzie brak podstawowej wiedzy przy używaniu samochodu
Opel Monterey 3.2V6... chyba :)
pocieszny
 
Posty: 3338
Dołączył(a): 30 paź 2010, 18:39
Lokalizacja: Jordanów

Re: brak przedniego napędu

Postprzez piotr R » 18 sty 2019, 23:11

Panowie ja wiem że łatwiej pytać niż szukać,w wątku o olejach silwer sprowadził nas na ziemię, i na niej pozostańmy . Po prostu mówmy co wiemy o 4x4 bez względu który raz to będzie.
Takie kombi 3.1
piotr R
 
Posty: 2058
Dołączył(a): 30 cze 2011, 20:20
Lokalizacja: WGM

Re: brak przedniego napędu

Postprzez pocieszny » 18 sty 2019, 23:29

ale przeca było od razu napisane że jest sprawny ;)
Opel Monterey 3.2V6... chyba :)
pocieszny
 
Posty: 3338
Dołączył(a): 30 paź 2010, 18:39
Lokalizacja: Jordanów

Poprzednia strona

Powrót do 1983-1992

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości