2.8 TD hydraulika sprzęgła czy może coś innego

"Dziadek" / "Kanciak"

2.8 TD hydraulika sprzęgła czy może coś innego

Postprzez wodzik730 » 10 lis 2010, 12:55

Witam. Niedawno stałem się posiadaczem Troopera 2.8 TD z 90r. Od samego początku pedał sprzęgła był bardzo niski, ale działało wszystko ok. Zauważyłem jednak, że wycieka płyn z wysprzęglika. Ponieważ nie było to zbyt upierdliwe zwlekałem z naprawą. Kiedy nawet zdarzyło się, że płyn całkowicie wyciekł wystarczyło go dolać i wszystko wracało do normy. No i tu zaczyna się historia właściwa. Otóż pewnego dnia wyjechałem na przejażdżkę i w pewnym momencie brak sprzęgła. Patrzę płyn jest, ale pedał dziwnie jakiś "miękki". Po kilku "pompnięciach" sprzęgło się "pojawiło". Stwierdziłem, że czas najwyższy na naprawę, więc zakupiłem nowy wysprzęglik. Zamontowałem i zabrałem się za odpowietrzanie. I tu zdziwienie, bo za nic na świecie nie mogłem wypełnić układu płynem. Dopiero jak podpiąłem rurkę do odpowietrznika i z niemałym trudem "zassałem"płyn zaczęło coś się dziać. Odpowietrzyłem, ok. Kilka próbnych ruszeń przód - tył jeszcze raz ok. Zamknąłem więc kanał i jadziem... A tu lipa- zero sprzęgła, a pedał znowu mięciutki. Rozebrałem więc pompę- uszczelnienia zużyte i poszarpane, no więc zakupiłem zestaw naprawczy i zregenerowałem temat. Efekt- to samo -brak sprzęgła i spore problemy z zalaniem układu. Po odpowietrzeniu pedał zachowuje się bardzo dziwnie raz jest miękki za chwilę supermiękki a kilka razy wpadł do podłogi i pozostał. Układ wydaje się odpowietrzony, bo z obydwu odpowietrzników leci czysty płyn bez śladów powietrza. Wycieków nigdzie nie ma. Wydaje mi się, że jest zbyt mały skok łapy sprzęgła- ruch ok 3 cm, a tłoczek wysprzęglika po wciśnięciu pedału zatrzymuje się ok 5 mm od krawędzi. Nie mam już pomysłu... Czy ktoś ma może jakieś pomysły co tu można sprawdzić?
Aha, zapomniałem jeszcze napisać, że jak postał przez noc i go uruchomiłem, to bieg wszedł normalnie, ale po chwili nie puszczając sprzęgła samochód zaczął się poruszać, aż sprzęgło zupełnie zdechło.
Bardzo Was proszę o jakąś podpowiedź.
wodzik730

Re: 2.8 TD hydraulika sprzęgła czy może coś innego

Postprzez Pinio » 10 lis 2010, 23:24

miałem podobny problem ze sprzęgłem w swoim. u mnie teżskok pedału robił się co raz mniejszy aż wreszcie całkiem padło ale wystarczyło zakupić zestaw naprawczy wysprzęglika i do dzisiaj chula jak złoto. Na twoim miejscu sprawdziłbym ponownie wysprzęglik sprzęgła. Wszystko zależy jaki kupiłeś i co on jest wart, być może jest wadliwy. Zasada pracy jest bardzo prosta pompa daje ciśnienie o wysprzęglik musi pracować wypychając łapę sprzęgła nie ma innej możliwości jak jedno lub drugie. Może sprawdź jeszcze jak wygląda cylinder pompy sprzęgłowej być może tam też są rysy i może przepuszczać ciśnienie
Pinio

Postprzez MAVV » 11 lis 2010, 00:03

kiedys naprawiałem podobny przypadek w galloperze . docisk był pekniety i tarcza , raz sprzegło było a raz nie :(
2.5 td5
MAVV
Moderator

Postprzez mariojura » 11 lis 2010, 14:50

A może "czy może coś innego". Miałem podobny objaw jeśli nie taki sam. Temat tutaj viewtopic.php?f=4&t=905#p6536
Trooper 2.8TDI
mariojura

Postprzez croochy » 23 lis 2010, 12:47

u mnie było jednak troche inaczej, co nie zmienia faktu że temat sprzęgła w 3.2 mam opanowany w małym ręku, w 2 godziny pełna wymiana :)21
Nie polemizuje z debilami
croochy

Postprzez wodzik730 » 24 lis 2010, 19:10

No, dobra, sprawa się wyjaśniła..... Po wyczerpaniu wszelkich możliwych pomysłów zwaliłem skrzynię wyszło szydło z worka- docisk był skrajnie zużyty i pęknięty, a z tarczy odpadł kawałek okładziny- pomijając jej zużycie..... To chyba cud, że wcześniej to normalnie pracowało...
wodzik730

Postprzez mariojura » 24 lis 2010, 19:47

To nie cud. To TROOPER.
Trooper 2.8TDI
mariojura

Postprzez skiczu » 24 lis 2010, 22:03

:D
"Dobrze zrobione jest lepsze niż dobrze powiedziane" - Benjamin Franklin
2.6
Ból fizyczny jest niczym w porównaniu z cierpieniem duszy - Skiczu