Brak oswietlenia deski rozdzielczej?

Isuzu Trooper

Brak oswietlenia deski rozdzielczej?

Postprzez Grog » 26 lis 2010, 22:02

Witam
Ktory bezpiecznik jest opowiedzialny za oswietlenie deski rozdzielczej .?
Chyba ze jest inny powod?
Pozdrawiam
Grog

Re: Brak oswietlenia deski rozdzielczej?

Postprzez Grog » 15 gru 2010, 10:52

Jest jeszcze gorzej brakuje tylnego oswietlenia ,swiatel postojowych, wentylatora na tablicy swieca sie kontrolki : rozrzadu , wody, paliwa.
Sprawdzilem wszystkie bezpieczniki zaden nie jest spalony. co robic???
Grog

Postprzez Nahen/thor_ » 15 gru 2010, 12:00

na 99,9% problem z masą. Znajdź i sprawdź główne połączenia masy na początek. Poza tym, problem z tylnymi światłami może wynikać ze starości wiązki przy prawej tylnej lampie - zajrzeć pod tapicerkę na nadkolu i sprawdzić.
Staruszka już nie ma :( 2001 3.0 DTi
Nahen/thor_

Postprzez tomkowx » 15 gru 2010, 20:02

U mnie była uszkodzona wiązka między zbiornikiem paliwa a nadwoziem i światła tylne gasły zwłaszcza jak samochód się przechylał np na zakrętach. Przewody były źle zabezpieczone i w końcu się przetarły. Co do wentylatora i podświetlenia to brak masy albo zasilania. Sprawdź dojścia i wyjścia na wyłączniku świateł.
tomkowx

Postprzez Grog » 28 gru 2010, 15:46

Sprawdzilem wiazki swiatel sa ok .
Gdzie szukac glownej masy ??? patrzylem w komorze silnika i niewidze moze ktos mnie naprowadzi.
Dzieki
Grog

Postprzez smokowiec » 28 gru 2010, 18:11

a może spróbuj poprowadzić mase na szybko od akumulatora do budy jak dobrze kombinuje
isuzu trooper 2,6 benzyna
smokowiec

Postprzez dominik502 » 11 sty 2011, 16:43

A czy przypadkiem wraz z utratą oświetlenia deski, nie straciłeś prawych pozycji ( przód i tył) ?
Jeśli tak, to czy zakładałeś ostatnio radio?
Jeśli tak, to sprawdź, czy nie zamieniłeś kabelków od masy i zasilania. U mnie tak było i jak włączałem radio, to wywalało mi bezpiecznik odpowiedzialny za podświetlenie deski i prawe pozycje ( drugi bezpiecznik licząc od filtra powietrza)
Żeby było tanio musi być drogo.
Obrazek Troopek 2.6 90r
dominik502

Postprzez Grog » 11 sty 2011, 19:00

1.Teraz to nie mam postojowych z tyłu i podswietlenia deski .
2. Kontrolki o ktorych pisalem wczesniej wraz z dmuchawa dzialaja dopiero po przegazowaniu auta powyzej 2500 obr.
3. Wywalało mi bezpiecznik 1 patrzac od przodu auta , teraz nie wywala bo wywalilo kontrolki i dmuchawe i :roll:
Grog

Postprzez tomkowx » 12 sty 2011, 22:54

Dmuchawa działa dopiero po wzbudzeniu się alternatora. Alternator powinien wzbudzić się przy mniejszych obrotach. Może sprawdź ładowanie. Jak będzie zbyt duże mogą przepalać się żarówki, na uszkodzenie narażone będą też inne odbiorniki prądu. Co do masy to leć po przewodzie - od akumulatora. Musi być połączenie pomiędzy akumulatorem, silnikiem i nadwoziem. W przypadku braku masy też będziesz miał ceregiele, może dojść do dużego wzrostu napięcia ładowania co w rezultacie może skończyć się nawet zjaraniem wiązki.
tomkowx

Postprzez Nahen/thor_ » 13 sty 2011, 00:11

Ja mam u siebie dmuchawę podłacozną niezależnie i kiedy włacze wtedy działa ;) nawet bez uruchomionej stacyjki ;)
Staruszka już nie ma :( 2001 3.0 DTi
Nahen/thor_

Powrót do 1983-1991