Wskrześić bestie_[2.6 Mpi]

Isuzu Trooper

Wskrześić bestie_[2.6 Mpi]

Postprzez Harry » 03 lip 2011, 21:55

Witam wszystkich!!!

Stałem się od niedawna posiadaczem Troopera.Na auto czaiłem się od dłuższego czasu...Stał sobie u kolegi w krzakach od trzech lat aż przyszedł czas żeby był mój :) Oczywiste jest to że nie był sprawny:D.I tu będę miał kilka pytań do was ale to później.Myślę że warto też napisać kilka słów o tym forum bo naprawdę mi się spodobało.A najbardziej to że fani jak i użytkownicy tego wozu potrafią sobie pomóc.Mało spotkałem takich forum gdzie ludzie nie leją wody,wymądrzają się i obrażają.Tu nie mam lipy :)21 Naprawdę jest mi miło do was dołączyć...Koniec podlizywania-czas wrócić do auta :)

A więc jest to TROOPer 2.6 MPI z 1990 roku.

Moja i jego krótka Historia:
Koledze ścieło śrubę na wałku rozrządu i w rezultacie rozwaliło głowicę.Kupił nowy pasek,napinacz,potrzebne wszystkie uszczelki oraz "nową" głowicę którą dał do regeneracji.Miał go złożyć lecz nie znalazł czasu aż postanowił "posprzątać zagracone podwórko".W rezultacie kupiłem Troopera za (chyba) rekordową cenę 500zł. 8-)

Założyłem głowicę dokupiłem kilka części i po walce z zapłonem dotarłem do momentu kiedy auto pali choć jest jedno "ale'.

Chodzi strasznie...nierówno-choć na wyższych lepiej z tym że jak da mu się gazu spadają obroty i a potem gaśnie.Mocy mu kompletnie brakuje.Trzęsie i wydaje się jakby nie palił na jeden gar.
Myślałem że to nadal zapłon więc wymieniłem kopułkę i palec-oczywiście nic nie dało.
Mechanik (i poprzedni właściciel) powiedział że to może być podciśnienie.
Sprawdziłem i jest dobrze.Nie wiem co dalej.
Podobne objawy jak w tym wątku:
viewtopic.php?f=43&t=1125

Bardzo proszę was o pomoc.
Harry

Re: Wskrześić bestie_[2.6 Mpi]

Postprzez MAVV » 03 lip 2011, 22:26

Harry napisał(a):.Tu nie mam lipy :)21 Naprawdę jest mi miło do was dołączyć.
:)2
2.5 td5
MAVV
Moderator

Postprzez skiczu » 03 lip 2011, 23:13

Na pierwszy rzut sprawdziłbym BARDZO DOKŁADNIE podciśnienia. Jedna z rurek (przy kolektorze ssącym) lubi się zsunąć i robić wariacje obrotów. Są podane schematy podciśnień w tematach forum. Nic innego nie przychodzi mi do głowy. Sprawdź jeszcze wyprzedzenie zapłonu, najlepiej lampą...
"Dobrze zrobione jest lepsze niż dobrze powiedziane" - Benjamin Franklin
2.6
Ból fizyczny jest niczym w porównaniu z cierpieniem duszy - Skiczu
skiczu

Postprzez matee » 04 lip 2011, 01:15

Co do ustawień zapłony lampą w jednym z trooperów ustawiałem lampą i przy dobrym ustawianiu według lampy silnik chodził nierówno więc ustawiłem na słuch i było git czasami jeśli masz inną kopułkę co się zdarza trzeba przestawić zapłon o ten ząbek podciśnienia bym wypierdolił altek przeniósł sobie w miejsce vacupompy wymienił świece przewody i jazda w pola Przy okazji rozglądaj się za moim sprzętem . Natomiast jeśli jesteś z podkarpacia to zapraszam do mnie aaa i właśnie sprawdź szczelność układu dolotowego czy nie łapie gdzieś lewego . Jeśli potrzeba jakichś cześci to pisz też tutaj zostało mi pare cześci z silnika 2,6 prócz głowicy chyba nawet wszystko
Za odwagę trzeba płacić Strach jest za darmo.
Tel: 506-597-011
matee

Postprzez Harry » 11 lip 2011, 13:29

Dzięki za pomoc. :D :)2

Znalazłem usterkę w przewodzie z kolektora ssącego do obudowy głowicy.Kanał był zapchany.
Niestety nie mogę sprawdzić czy to miało znaczenie bo trooper nie odpala :cry:
Nie ma iskry.W związku z tym że stało się to tak nagle mniemam że to cewka.
A wy co myślicie :?: :?: :?:

Matee może ty masz coś takiego na zbyciu?

Pozdrawiam :ugeek:
Harry

Postprzez skiczu » 11 lip 2011, 20:13

Cewka pasuje od Poloneza... :)
2.6
skiczu

Postprzez matee » 11 lip 2011, 22:48

Mam cewkę oryginalną trooperowską
matee

Postprzez Harry » 11 lip 2011, 23:13

Od poloneza??? tego to bym się nie spodziewał :D Od którego? Mam cewkę od tego starego. ;) ;)
Harry

Postprzez skiczu » 12 lip 2011, 21:21

Bedzie dobra... :)2
2.6
skiczu

Postprzez Harry » 13 lip 2011, 21:15

Podłączyłem cewkę od poloneza i równiez nie działało ale jako że to stary sprzęt więc nadal zostaje przy cewce-muszę nabyć nową ;)
Harry

Postprzez Harry » 22 lip 2011, 21:08

Witam wszystkich

Dzisiaj podłączyłem świeżo zakupioną cewkę, samochód odpalił i powróciłem do poprzedniego (zdechniętego) stanu.Wszystko posprawdzane, jedna usterka usunięta(bez znaczenia) i nadal nic...co myślicie ???

Dzięki matee za dobry stuff :D
Harry

Postprzez Nahen/thor_ » 22 lip 2011, 21:43

Może być że ogólnie potrzebna regulacja silnika. Może mieszankę ma nie teges i np za dużo powietrza dostaje albo faktycznie gdzieś lewe wchodzi. Może pompa paliwowa zdechła i nie daje odpowiedniego ciśnienia? Sprawdź filtr pod budą gdzieś w połowie długości auta często bywa, taki metalowy. Zdejmij go z węży i sprawdź czy paliwo pluje równym strumieniem, podepnij jakiś inny przeźroczysty filtr coby było widac co sie dzieje i sprawdź czy to coś da.
Staruszka już nie ma :( 2001 3.0 DTi
Nahen/thor_

Postprzez matee » 22 lip 2011, 22:06

Nie ma za co ciesze się że cewka doszła . Filtr paliwa jest lub powinien być obok prawego tylnego koła , jest metalowy przymocowany opaska do ramy . Moim zdaniem masz padniętą pompę paliwa. Jeśli silnik był rozbierany wcześniej przez jakiegoś magika no to możliwe że ma gdzieś lewe powietrze ja kiedyś spotkałem się z przypadkiem wciśniętej na chama listwy wtryskowej i podwinięte były uszczelniacze przy wtryskiwaczu no to jak to miało chodzić założyłem nowe uszczelki i było git . Szkoda że mieszkasz daleko tak bym chętnie Ci pomógł ostatnio uruchomiłem troopera który nie chciał palić z tą różnicą że ja mam cały zestaw cześci na wymianę komp przepływka cewka aparat wszystko więc miałem łatwiej a problemem w tym trooperze była przekaźnik pompy paliwa założyłem inny i odpalił bez problemy . Tak btw to nabyłem kolejnego troopera z tym że tylko na części bo brakuje w nim ramy :D
matee

Postprzez Harry » 23 lip 2011, 14:13

Cześć

Tym magikiem co najwięcej mogłem być ja :) Albo coś się popsuło albo coś źle złożyłem.
Zastanawia mnie ten przekaźnik.Gdzie to się znajduję? Jak wygląda?
Tymczasem idę się dobrać do filtra.
Harry

Postprzez matee » 25 lip 2011, 08:34

na lewym nadkolu masz skrzynkę bezpieczników i tam w skrzynce są raczej 3 przekaźniki nie pamiętam w tej chwili kolejności ale przekaźnik to taka kostka koloru szarego ( u mnie szarego a jedna jest brązowa ) no i na jednej jest napisane coś tam z pompą oczywiście po angielsku :)
matee

Postprzez Harry » 30 lip 2011, 14:13

Witam

Mam już taki chaos względem tego sprzętu że nie wiem co już w nim robić.
Czy to pompa paliwa.Wątpię choć nie mam jak sprawdzić w niej ciśnienia
Może ciśnienie w cylindrach.??? co myślicie?

Dodam do opisu sytuacji że raz po od paleniu, przy pierwszych próbach coś buczało.Było to w okolicach przepustnicy.Więc pytanie za co odpowiada ta czarna "kostka" przy przepustnicy.? Czy to jakiś czujnik?
Ostatnio edytowano 12 wrz 2011, 14:02 przez Harry, łącznie edytowano 1 raz
Harry

Postprzez skiczu » 30 lip 2011, 22:45

Czujnik położenia przepustnicy...
2.6
skiczu

Postprzez Harry » 30 lip 2011, 23:20

Czy on może powodować takie reakcje???
Harry

Postprzez skiczu » 30 lip 2011, 23:36

Napisałem tylko co to jest. Nie wiem jaki wpływ na silnik ma uszkodzony czujnik. Podejrzewam, że daje sygnał do komputera, jaką dawkę paliwa ma podać w danej chwili...
2.6
skiczu

Postprzez Harry » 31 lip 2011, 18:26

Teoretycznie to by miało sens...Jak jest w praktyce :?: :?: :?: :?: Ma ktoś jakiś pomysł..
Harry

Postprzez matee » 31 lip 2011, 23:08

Może auto data mi coś powie w tej sprawie chociaż wątpię to sprawdzę zaraz na laptopie :D
matee

Postprzez qdlacz007 » 01 sie 2011, 11:06

czujnik położenia przepustnicy jak najbardziej może narobić lipy, tylko pytanie czy to jest czujnik ( 3 pozycje) czy to jest potencjometr ?? jak by nie patrzeć musi być dobrze ustawiony,

przy zamkniętej przepustnicy położenie zero , przy lekkim otwarciu powinno być słychać cyknięcie w czujniku, jeżeli to potencjometr to też trzeba go ustawić tak żeby przy zamkniętej przepustnicy był zamknięty.

można go prosto sprawdzić miernikiem , ale trzeba mieć wykres charakteryetyki takiego wynalazka :D
qdlacz007

Postprzez matee » 01 sie 2011, 14:25

Potencjometr przepustnicy autadata wymienia także jako przyczynę takiego stanu jak piszesz regulator ciśnienia paliwa lub przepływka także może powodować takie cuda jeśli jesteś na 100 % pewien że dolot jest szczelny pompka bije ciśnienie jak trzeba jest iskra i kompresja to sprawdź to co Ci mówię lub jeśli masz kogoś to podepnij inny komp silnika . Napisz pw to napiszę ci jak zdiagnozować troopera o ile masz kontrolkę check engine na tablicy wskaźników
matee

Postprzez Harry » 14 sie 2011, 19:58

Witam

W czujniku nie słychać żadnego cyknięcia :oops: Czy warto go rozbierać :?: :?: :?: \

Regulator ciśnienia paliwa i przepływka ---gdzie się znajdują??

Pzdr
Harry

Postprzez skiczu » 14 sie 2011, 20:23

Przepływomierz masz bezpośrednio za filtrem powietrza (taki mały kwadracik z kablami) a regulator ciśnienia to przykręcony do pokrywy głowicy brązowy element w kształcie UFO z wężykami od dołu i góry.
2.6
skiczu

Następna strona

Powrót do 1983-1991