Jest jeszcze gorzej brakuje tylnego oswietlenia ,swiatel postojowych, wentylatora na tablicy swieca sie kontrolki : rozrzadu , wody, paliwa. Sprawdzilem wszystkie bezpieczniki zaden nie jest spalony. co robic???
na 99,9% problem z masą. Znajdź i sprawdź główne połączenia masy na początek. Poza tym, problem z tylnymi światłami może wynikać ze starości wiązki przy prawej tylnej lampie - zajrzeć pod tapicerkę na nadkolu i sprawdzić.
U mnie była uszkodzona wiązka między zbiornikiem paliwa a nadwoziem i światła tylne gasły zwłaszcza jak samochód się przechylał np na zakrętach. Przewody były źle zabezpieczone i w końcu się przetarły. Co do wentylatora i podświetlenia to brak masy albo zasilania. Sprawdź dojścia i wyjścia na wyłączniku świateł.
A czy przypadkiem wraz z utratą oświetlenia deski, nie straciłeś prawych pozycji ( przód i tył) ? Jeśli tak, to czy zakładałeś ostatnio radio? Jeśli tak, to sprawdź, czy nie zamieniłeś kabelków od masy i zasilania. U mnie tak było i jak włączałem radio, to wywalało mi bezpiecznik odpowiedzialny za podświetlenie deski i prawe pozycje ( drugi bezpiecznik licząc od filtra powietrza)
1.Teraz to nie mam postojowych z tyłu i podswietlenia deski . 2. Kontrolki o ktorych pisalem wczesniej wraz z dmuchawa dzialaja dopiero po przegazowaniu auta powyzej 2500 obr. 3. Wywalało mi bezpiecznik 1 patrzac od przodu auta , teraz nie wywala bo wywalilo kontrolki i dmuchawe i
Dmuchawa działa dopiero po wzbudzeniu się alternatora. Alternator powinien wzbudzić się przy mniejszych obrotach. Może sprawdź ładowanie. Jak będzie zbyt duże mogą przepalać się żarówki, na uszkodzenie narażone będą też inne odbiorniki prądu. Co do masy to leć po przewodzie - od akumulatora. Musi być połączenie pomiędzy akumulatorem, silnikiem i nadwoziem. W przypadku braku masy też będziesz miał ceregiele, może dojść do dużego wzrostu napięcia ładowania co w rezultacie może skończyć się nawet zjaraniem wiązki.