Amortyzatory baza informacji-doświadczenia użytkowników

"Dziadek" / "Kanciak"

Amortyzatory baza informacji-doświadczenia użytkowników

Postprzez browar-m » 08 mar 2012, 00:13

Nie znalazłem na forum takiego tematu,dlatego wychodzę z propozycją założenia.
Ci którzy chcą jakieś kupić mogliby tu zasięgnąć informacji.
Natomiast używający konkretnych amorków zamieszczaliby tu opinie na ich temat(wrażenia z jazdy,awaryjność,ewentualne problemy w temacie gwarancji) Miło by było gdyby nie występowała tutaj polemika na temat wyższości jednej firmy nad drugą,ale czyste fakty poparte doświadczeniami z jazdy.Stworzylibyśmy w ten sposób bazę wiedzy pomagającą w doborze odpowiednich amorków do naszych potrzeb.Wiele wątków zaczyna się w temacie i niestety po chwili od niego odbiega nie dając konkretnych informacji.
Co Wy na to? Jeśli temat się nie nadaje do tego działu to proszę o przeniesienie.
Pozdrawiam
Zielony długi 2.6 '90 powstaje z martwych
browar-m

Re: Amortyzatory baza informacji-doświadczenia użytkowników

Postprzez browar-m » 08 mar 2012, 22:36

Panowie każda opinia ważna.
Muszę w najbliższym czasie kupić kpl.amorków i po przejżeniu wielu wątków na forach 4x4 nadal nie wiem co wybrać bo brakuje tam rzetelnych faktów dotyczących wrażeń z jazdy.Najczęściej po wiele obiecującym tytule następuje okołotematowa wymiana poglądów lub wręcz pyskówka kilku użytkowników , którzy czasem wypowiadają się na temat którego nie poczuli na własnej skórze(portfelu) Zacząłem akurat na tym forum bo posiadam Troopka i odniosłem wrażenie ,że tutaj użytkownicy na prawdę chcą sobie pomóc , a nie czekają tylko na okazję aby pojechać po innym użytkowniku.
Zapraszam po raz kolejny.
Temat nie musi ograniczać się do amortyzatorów , może traktować ogólnie o zawieszeniu.
browar-m

Postprzez danti » 08 mar 2012, 22:47

założyłem do swojego sprężyny i drązki IronMana. Na oryginalnych amorach z przodu i monroe z tyłu był jak wóz drabiniasty, twardy jak cholera. Wylały oba amory z przodu. wymieniłem na używane TrialMastery ( ;) Croochy ;) ) Auto zaczęło fajnie wybierać dziury, jest przyjemnie miekkie, ale buja się na koleinach. W terenie wybiera zajebiście. Polecam :)2
Adrenaline rush!
Honda Shadow VT 1100

Był...
Opel Monterey LTD 3.1TD
http://www.roztocze4x4.pl
Facebook
danti

Postprzez skiczu » 09 mar 2012, 00:05

browar-m napisał(a):... bo brakuje tam rzetelnych faktów dotyczących wrażeń z jazdy.Najczęściej po wiele obiecującym tytule następuje okołotematowa wymiana poglądów lub wręcz pyskówka kilku użytkowników , którzy czasem wypowiadają się na temat którego nie poczuli...

Że tak wtrącę od siebie: Masz rację co do wypowiedzi na większości for. Z reguły jest tak, że zadane proste pytanie uzyskuje odpowiedzi typu "wydaje mi się" lub "myślę że" albo "weź książkę i przeczytaj. Nauka nie boli...". Fora są chyba po to stworzone żeby sobie pomagać. Przynajmniej tak powinno być... Wracając do tematu to nie mam doświadczeń z amortyzatorami w troopku...
"Dobrze zrobione jest lepsze niż dobrze powiedziane" - Benjamin Franklin
2.6
Ból fizyczny jest niczym w porównaniu z cierpieniem duszy - Skiczu
skiczu

Postprzez browar-m » 09 mar 2012, 08:37

Coś drgnęło w temacie , cieszę się niezmiernie. :)
browar-m

Postprzez krystian83r » 09 mar 2012, 20:49

W moim przypadku zakupiłem amorki SACHS 290 114 na przód oczywiście :)
Cena za szt 121PLN
Na czarnym i drogach gruntowych sprawują się super, natomiast w terenie mam wrażenie że są za miękkie.
Może to być wina starych drążków, których oczywiście nie wymieniłem.Użytkowane nie cały rok.
Stosunek jakości do ceny bardzo dobry, ale do ostrej jazdy w terenie nie polecam.
Pozdrawiam
Krystian - Trooper 2.2 TD 1986 :)2

"Off Road to sztuka wyrzucania pieniędzy w błoto"
krystian83r

Postprzez pocieszny » 10 mar 2012, 16:33

do turystyki możnaby powiedzieć kwalifikowanej :)21
Koni Hevy Truck :)2 dobry amor, nie grzeje się za mocno, daje rade nawet na mocnej tarce przy długim wykorzystaniu :)2
wada to cena :)21 zaleta regulowana twardość
Dobinsons- bardzo dobre amory i nie mówie o duraszkoach (choć też fajne) tylko o oryginalnych żółtych przez niektórych oceniane na za twarde, na doładowanym aucie (zwykle moje mocno doładowane) idealnie wybiera :)2 wada cena, zaleta obsługa i serwis gwarancyjny :)2

ogólnie montek to ciężkie auto (masa jak patrola) moim ideałem zawiasu jest miękka sprężynadrążek o dużym zakresie działania i mocny twardy amortyzator :)2
Maxiu 2,5 biturbo :)21
Patrol 4,2 :)21
pocieszny

Postprzez Maryś » 10 mar 2012, 17:44

Fajny pomysł z tą bazą :)2 Ja mam na przodzie KYB od roku i stwierdzam, że całkiem fajnie wybierają a jak podkręciłem drążki to zrobiło się twardawo ale amory jak na razie żyją :)21 Tył Monroe jakieś żółte przejąłem z autem na seryjnej sprężynie strasznie dobijało ale jedna była pęknięta po wymianie spręzyn na Ironmena, bez dodatkowych kilo, miłe zaskoczenie też fajnie wybiera i sprężyny super :)2 Ogólnie to króciak ma mały rozstaw osi i "podskakuje" oponki mam 265/75/16 :)21
Maryś

Postprzez PiotrR » 10 mar 2012, 22:15

Witaj. Mam amortyzatory IrnoMana +2’’ i sprężyny+2''+100kg. Drążki fabryczne podkręcone do wyrównania z tyłem. Auto jest bardzo twarde przesadziłem z tym +100kg, Nie polecam takiego zestawu do turystyki i codziennej jazdy. Na seryjnym zawieszeniu i kołach 32’’spokojnie przejedziesz lżejsze rajdy i zawansowaną turystykę. Lift 2’’bardzo ułatwia rzycie w terenie, jeśli cię ciągnie w stronę sportu warto kupić amortyzatory dwu stronnego działania. Łatwiej jeździć bez drążków stabilizacyjnych.Mój zestaw sprawdza się doskonale w trakcie czasówek, można bezkarnie zap.......ć i nic nie dobija. Wykrzyż jest mniejszy niż na fabrycznym zawieszeniu.
Ostatnio edytowano 11 mar 2012, 08:11 przez PiotrR, łącznie edytowano 1 raz
Takie kombi 3.1
PiotrR

Postprzez matee » 11 mar 2012, 00:44

Jak zakupiłem Pierwszego troopera miał założone amortyzatory BOGE 4x4 białe z niebieskimi osłonami z plastiku powiem wam że zawieszenie pracowało świetnie miałem tam 2 cale liftu nie było ani twardo ani miękko trakcja była optymalna
Za odwagę trzeba płacić Strach jest za darmo.
Tel: 506-597-011
matee

Powrót do Isuzu Trooper I (1983-1991)