nie wysprzęgla do końca

"Dziadek" / "Kanciak"

nie wysprzęgla do końca

Postprzez FiliP » 25 paź 2012, 06:58

Wchodzę do samochodu, od razu zauważam miękki pedał sprzęgła. Odpalami i nie mogę wrzucić 1, ani R - czuć, że nie wysprzęgliło do końca, a jak się upre i cisne to zgrzyt. Jak zgaszę to biegi wchodzą bez problemu. (tylko łyso przy każdej zmianie biegu gasić i zapalać troopka)

Otwieramy maskę i od razu rzuca się w oczy po prawej stronie śrubeczka z której coś - za przeproszeniem - wytrysnęło. Po ustaleniu, że prawdopodobnie śrubeczka służy do odpowietrzania układu sprzęgła (sama się wzięła łodkręciła?) układ został odpowietrzony i to nawet kilkukrotnie w przeciągu kolejnych kilknastu dni (bo to miesiąc temu się stało). Stan płynu cały czas zgodny z normami europejskimi.

I co teraz? Teraz nie potrafię znaleźć zależności, bo troopek rozsprzęgla w zależności od humoru i fazy księżyca - czasami biegi wchodzą płynnie jak w masełko, czasami z lekkim, ale przejmującym zgrzytem, a czasami wręcz muszę gasić silnik, żeby wbić wsteczny (dobrze, że rozrusznik mam świeży).

Panowie z doświadczeniem w tych sprawach, poradźcie młodszemu koledze co to może być. Mechanik twierdzi, że jakby się zapowierzył to by mu się pogarszało, a temu raz lepiej raz gorzej. Pompa nie wydaje? Wysprzęglik przy skrzyni kona?

(aha, troopek '91, 2.6)

Do pełni obrazu dopisze, że po twardości pedału sprzęgła już wiem czego mogę się spodziewać: miękki zwiastuje wyżej opisane kłopoty, normalny napawa nadzieją, że się naprawiło, a czasami bywa tak twardy, że mam wrażenie, że ktoś mi fotel przestawił. Nie ma reguły na cykliczność tego zachowania. Czasami cały dzień jest dobrze, a wieczorem kicha. Jak jest bardzo miękki to próbuje dwa razy "podpompować", chyba to pomaga.

Przepraszam za długi esej, ale nie chciałem nic istnotnego pominąć :)
Trooper '91 2.6 b+g EGR Kumho KL-71 31'
FiliP

Re: nie wysprzęgla do końca

Postprzez skiczu » 25 paź 2012, 18:16

Musisz poprosić kogoś o obserwację łapy sprzęgła podczas wduszenia pedału sprzęgła. Jeśli będzie się cofać to albo wysprzeglik albo pompa puszcza. To na początek...
"Dobrze zrobione jest lepsze niż dobrze powiedziane" - Benjamin Franklin
2.6
Ból fizyczny jest niczym w porównaniu z cierpieniem duszy - Skiczu
skiczu

Postprzez FiliP » 08 lis 2012, 08:00

Wysprzęglik nie cieknie, jest suchutki (nie sprawdzałem jeszcze, czy się nie cofa, jak kolega zasugerował)

Padło podejrzenie na pompę przy pedale, bo jakieś kropelki tam wędrowały, ale po wymianie pompy na nową (150 w plecy) jest zupełnie bez zmian.

Hilfe :|

Wszystko zaczeło się od wytrysku odpowietrznika na górze. Co to jest za ustrojstwo takie prostokątne obok niego? Może to wywalić? :)21

W sobotę jadę na mały rajd i bardzo bym nie chciał wracać na lawecie z zepsutą skrzynią :cry:

- - dopisane - -

Zasugerowałem mechanikowi, że może coś ze skrzynią się stało, a ten wytrysk to przypadek, ale on jest przekonany, że to hydraulika - nie wysprzęgla do końca, a czuć to najbardziej na wstrecznym, bo jest niesynhronizowany.

Nurtuje nas to ustrojstwo przy odpowietrzniku - co to jest? Mam chęć to pominać i sprawdzić ...

- - dopisane - -

Jedno zdjęcie warte więcej niż tysiąc słów

Obrazek
FiliP

Postprzez FiliP » 09 lis 2012, 14:59

Dobra, ruch taki, że sam sobie odpowiem :) To jest chyba coś do samo-regulacji ciśnienia. Po czym wnoszę? Bo nie ma żadnej regulacji na wysprzęgliku przy skrzyni. Wyprostujcie mnie jeśli błądzę.

W każdym razie nowy wysprzęglik już zamówiłem, dotoczę do niego "czopek" do ręcznej regulacji, a to coś ze zdjęcia wywale.

Puki co dorzuciłem dwie podkładki, żeby dalej sięgało ramie i teraz wreszcie da się jeździć, uff
FiliP

Postprzez wojtekkk » 10 lis 2012, 17:55

wysprzęglik nie ma regulacji-regulacja jest na widełkach pomki które łączą się z pedałem. to cos ze zdjęcia jest czymś w rodzaju amortyzatora drgań (tak mi kiedyś ktoś powiedział). ponoć z wiekiem potrafi głupieć. Odpowietrzajac musisz najpierw odpowietrzać na tym a dopiero potem na wysprzęgliku-normalna kolejność. Ja u siebie mam już te coś wywalone z obiegu i jest ok- więc chyba zbędne
mania 3,1tdi---+2,safari,........plany już są ale szukam sponsora
wojtekkk

Postprzez gołąb stanisław » 11 lis 2012, 13:15

to jest panowie szlachta tzw. wzmacniacz...generalnie słuzy on temu by opór odczuwalny na pedale sprzęgła zminimalizować......element zaznaczony na zdjęciu jest poprostu odpowietrznikiem tego ustroistwa.....najpierw odpowietrzamy to ...potem siłownik i powinno grać....jezeli :wytrysneło: samo,bez luzowania to pewnie jest odkręcone(poluzowane).........
gołąb stanisław

Postprzez skiczu » 11 lis 2012, 15:42

U mnie też jest pominięty a sprzęgło cyka...
2.6
skiczu

Postprzez FiliP » 19 lis 2012, 10:54

Wywaliłem w/w wzmacniacz i wstawiłem nowy wysprzęglik ... i znowu jest kicha. Chyba nie obejdzie się bez zrzucenia skrzyni :(
FiliP

Postprzez gołąb stanisław » 19 lis 2012, 13:09

zezrzucaniem sie wstrzymaj jeszcze.....zacznij od porządnego odpowietrzenia sprzęgła,to dosc złosliwe urządzenie i czasami dopiero po przepompowaniu dwóch zbiorniczków sie udaje....by wyeliminowac układ hudrauliczny niech ktos próbuje wrzucac biegi a ty breszka wcisnij łape do oporu.....jak wysprzęgli to spróbuj podłożyc podkładki pod siłownik sprzęgła by go bardziej wysunąc do przodu(zakładam że nie masz regulacji na popychaczu)jak nie wysprzegli to docisk nie żyje....
gołąb stanisław

Postprzez gołąb stanisław » 19 lis 2012, 13:12

oryginalnie między łapą a popychaczen ma byc ledwo wyczuwalny luz w pozycji spoczynkowej-0,5-1mm konieczny by łożysko oporowe nie pracowało cały cas
gołąb stanisław

Postprzez amster4x4 » 19 lis 2012, 14:45

Z czasem właściwości płynu hamulcowego pogarszają się. U mnie pomogła wymiana płynu + podkładka na wysprzęgliku
amster4x4

Postprzez Toni » 19 lis 2012, 17:27

Potwierdzam kolege amstera4x4 ja mialem podobny problem pomogla wymiana plynow pozdrawiam
Toni

Postprzez tom » 09 gru 2012, 13:31

Witam panowie, a ja mam problem ze sprzęgłem tylko nieco inny.. Samochód stał kilka miesięcy. Odpaliłem go (silnik 2.8 z Intercoolerem) wciskam sprzęgło, wrzucam wsteczny i..
nic się nie dzieje - pedał sprzęgła zostaje w podłodze. Na prosty rozum pedał sprzęgła nie wrócił bo zaśniedziało może łożysko oporowe i go tak trzyma ale czemu żaden bieg nie wchodzi? Znaczy nie czuć go jak się wrzuca bo samochód cały czas zachowuje się jakby był na luzie. (Po wciśnięciu każdego z biegów czy jest samochód odpalony czy nie biegi się nie załączają - nie czuć ich wcale)
Może miał ktoś podobny przypadek? Będę wdzięczny za pomoc.
tom

Postprzez gołąb stanisław » 09 gru 2012, 14:57

bo nie masz sprzęgła.prawdopodobnie w zbiorniczku będzie sahara........wlej płyn ,odpowietrz układ i ciesz sie jazdą
gołąb stanisław

Postprzez skiczu » 09 gru 2012, 19:43

Jakby nie było płynu nie mógłbyś wrzucić biegu. Na moje to tłoczek pompy sprzęgła pozostał w położeniu wyciśniętym i nie wraca na miejsce... Proponuję wejść pod auto i cofnąć ręcznie łapę sprzęgła i spróbować jeszcze raz...
2.6
skiczu

Postprzez tom » 23 gru 2012, 23:35

Dziękuję za podpowiedzi, nie mogę jednak tego teraz sprawdzić bo pogoda ostatnio mroźna i trochę przykro tak sie kłaść pod auto.
tom

Powrót do Isuzu Trooper I (1983-1991)