Silnik 2.6i nie pali na benzynie

Isuzu Trooper

Silnik 2.6i nie pali na benzynie

Postprzez habanero » 16 wrz 2014, 19:49

Witam wszystkich forumowiczów.

Mam Trooper ostatnio nie często używany, ale postanowiłem się trochę nauczyć co w nim piszczy i dlaczego - takie hobby, skarbonka może z tego wyjdzie.
Jestem amatorem więc w zakresie terminów fachowych proszę o wyrozumiałość.

Na początek mam problem, bo Trooper rzucił palenie na benzynie, w zasadzie to od dawna jeździ tylko na gazie.
Zasilanie gazem jest do kolektora dolotowego powietrza więc robi się inny obieg dla gazu i inny dla benzyny.
Dziś postanowiłem sprawdzić co sam dam radę przeglądnąć - do odpiętych końcówek przy silniku podpiąłem zasilanie benzyną z pompą na krótko (przy okazji test pompy był bo to pierwsze podejrzenie). Kolektor zalany, zawór regulacji ciśnienia zadziałał i oddał nadwyżki paliwa. Taka operacja jednak nic nie dała, dalej na benzynie nawet nie burknie.
Nie bardzo wiem co dalej sprawdzać i jak.
Po głowie chodżą mi wtryskiwacze (kiedyś w innym wozie z gazem były kłopoty z jazdą na benzynie właśnie przez wtryskiwacze), czy może jakieś przewody, sterowanie czy jeszcze coś innego.

Proszę o rady.
habanero

Re: Silnik 2.6i nie pali na benzynie

Postprzez Ralfi 4 » 16 wrz 2014, 20:01

mam ten sam problem w swoim , i choć na ta chwile jestem na etapie blacharki to mechanika będzie krokiem kolejnym własnie w kwestii jazdy na paliwie. Podłączam się z pytaniem chętnie poczytam jakieś sugestie i zweryfikuje je na nie żywym organizmie.
Lepsze stare bez bajerów, niż te nowe dla frajerów.
Ralfi 4

Postprzez habanero » 17 wrz 2014, 12:27

Sprawdziłem dzisiaj jeszcze kody z komputera. Pokazuje tylko 12.
habanero

Postprzez akademia » 08 paź 2014, 01:09

A pompę paliwa sprawdziłeś??
ISUZU TROOPER 2,6i + LPG (sekwencja agis) 1989r.
OPEL FRONTERA 2,3 TDI 1994r.
akademia

Postprzez bongy » 08 paź 2014, 09:27

habanero napisał(a):Witam wszystkich forumowiczów.

Mam Trooper ostatnio nie często używany, ale postanowiłem się trochę nauczyć co w nim piszczy i dlaczego - takie hobby, skarbonka może z tego wyjdzie.
Jestem amatorem więc w zakresie terminów fachowych proszę o wyrozumiałość.

Na początek mam problem, bo Trooper rzucił palenie na benzynie, w zasadzie to od dawna jeździ tylko na gazie.
Zasilanie gazem jest do kolektora dolotowego powietrza więc robi się inny obieg dla gazu i inny dla benzyny.
Dziś postanowiłem sprawdzić co sam dam radę przeglądnąć - do odpiętych końcówek przy silniku podpiąłem zasilanie benzyną z pompą na krótko (przy okazji test pompy był bo to pierwsze podejrzenie). Kolektor zalany, zawór regulacji ciśnienia zadziałał i oddał nadwyżki paliwa. Taka operacja jednak nic nie dała, dalej na benzynie nawet nie burknie.
Nie bardzo wiem co dalej sprawdzać i jak.
Po głowie chodżą mi wtryskiwacze (kiedyś w innym wozie z gazem były kłopoty z jazdą na benzynie właśnie przez wtryskiwacze), czy może jakieś przewody, sterowanie czy jeszcze coś innego.

Proszę o rady.

1. Po pierwsze jaki to gaz sekwencja czy zwykły? (Ma wtryskiwacze czy dolot gazu przed kolektorem ssącym)
Każdy gaz odcina paliwo w aucie po przez odcięcie wtryskiwaczy (przy autach z układem wtrysku tak wielopunktowego jak i jedno punktowego) przy autach gaźnikowych odcina pompę paliwową. Jeśli masz gaz starego typu i to możesz mieć odcięcie wtryskiwaczy przez przekaźniki jeśli takowe posiadasz to sprawdź czy działają poprawnie
2. Sprawdź ciśnienie na listwie paliwowej na powrocie ok 2-3 bar. Poniżej 1.8 bar. jest słabo rozpylane paliwo i auto kiepsko pracuje (sprawdzone na własnym aucie :evil: ) Przyczyną niskiego ciśnienia może być zamulenie siatki ssaka przy pompie paliwowej lub filtra głównego a niekoniecznie wydajność pompy więc przed wymianą warto sprawdzić!
3. Jeśli długo nie jeździsz na benie to istnieje możliwość zapieczenia wtrysków ( objawia się to nierówną pracą silnika "kaleczenie") ale żeby wszystkie cztery naraz ?! Sam zastanawiam się czy nie wymontować listwy i podłączyć na krótko i sprawdzić naocznie czy rozpylają

:evil: :evil: Ja również walczę z trupem :evil: :evil: i też taki problem z odpaleniem. Sprawdzony został układ zapłonowy (iskra na świecach idealna) Sprawdziłem również kąt wyprzedzenia zapłonu oraz rozrząd, sprawdzona pompa paliwa 2.8 bar. na listwie. Świece suche więc brak podania paliwa . Auto pali ale na pycha dosłownie na 2-uch metrach ! Odpala również po wstrzyknięciu niewielkiej ilości paliwa do kolektora ssącego i pracuje normalnie i jeździ do puki go nie zgaszę. Wniosek Brak Podania Dawki rozruchowej i tu pytanie co odpowiada za podanie tej dawki bo jazda ze szczykawką jest kiepską perspektywą. W niektórych autach przyczyną takiego stanu jest czujnik położenia wału może wie ktoś gdzie ten czujnik się znajduje bo niestety nie znalazłem go chyba że komputer bierze sygnał z aparatu zapłonowego ale jeśli tak jest to skąd iskra jeśli czujnik hala walnięty.
bongy

Postprzez habanero » 13 paź 2014, 22:58

W odpowiedzi na pytania wyjaśniam:
Ad.1 Gaz zwykły czyli bez wtryskiwaczy. Odcięcie wtryskiwaczy do sprawdzenia - dam znać bo może odcięte są na zawsze i przełącznik gazu ich nie załącza. Po przełączeniu nie ma nawet jednego cyklu pracy na paliwie kompletnie nic.
Ad.2 Ciśnienie sprawdzę jeszcze miernikiem (jak zakupię). Zbiornik miałem zdemontowany pompa wyciągnięta i podpięta na krótko.
Ad.3 Wymontowanie wtrysków i ich regeneracja pozostaje jako ostatnia opcja. Mnie też niepokoi fakt że wszystkie wtryski by nie działały, więc chcę sprawdzić co się da mniejszym kosztem.

Co do czujnika to komputer pokazał by błąd (41).
habanero

Postprzez habanero » 15 paź 2014, 23:28

Ciśnienie paliwa sprawdzone pomiędzy listwą a regulatorem 42 PSI czyli około 2,9 bar. Tylko że doczytałem w obcym mi języku żeby sprawdzać z podłączonym podciśnieniem, będzie - 35 PSI i odłączonym podciśnieniem, będzie 42 PSI. U mnie nie ma takiej reakcji (silnik odpalony na gazie). Doczytałem też że pompa nie pracuje gdy brak sygnału prędkości obrotowej silnika, który podaje sygnał do przekaźnika (według schematu elektrycznego za pośrednictwem komputera chyba), a sygnał ten z czujnika ukrytego w rozdzielaczu jest podawany ale nie na pewno. Jeżeli komputer jest u mnie sprawny i nie podaje żadnych błędów to pozostaje tylko sprawdzenie mechaniczne wtryskiwaczy?
habanero

Postprzez akademia » 21 paź 2014, 20:57

habanero napisał(a): a sygnał ten z czujnika ukrytego w rozdzielaczu
- czujnik Halla

habanero napisał(a):Doczytałem też że pompa nie pracuje gdy brak sygnału prędkości obrotowej silnika, który podaje sygnał do przekaźnika (według schematu elektrycznego za pośrednictwem komputera chyba), a sygnał ten z czujnika ukrytego w rozdzielaczu jest podawany ale nie na pewno.

Przy braku sygnału z czujnika Halla nie miał byś sygnału na cewkę (czyli iskry), a co za tym idzie również nie palił by na LPG.

Pomierz omomierzem cewki (zawory) na wtryskiwaczach powinny wynosić 2,0-3,0 Omy
akademia

Postprzez akademia » 21 paź 2014, 21:02

bongy napisał(a):Wniosek Brak Podania Dawki rozruchowej i tu pytanie co odpowiada za podanie tej dawki

Między innymi komputer o podaniu dawki rozruchowej bierze z czujnika temperatury.
Czujnik temperatury płynu chłodzącego Om/°C: 200-400/80
akademia

Postprzez habanero » 23 paź 2014, 21:33

Dziś wyciągnąłem wtryskiwacze, sprawdzałem miernikiem, wszystkie jednakowo 3,3 oma. Przy okazji odnalazłem kilka wężyków podciśnienia pękniętych i kilka (2) niepodłączonych - będzie zabawa przy składaniu.
habanero

Postprzez habanero » 25 paź 2014, 19:03

Przeprowadziłem test wtryskiwaczy w wiejskich warunkach stodołowych. Układ zasilania paliwa wyciągnięty z samochodu podłączyłem po kolei: zbiornik z 5l bańki w środku pompa paliwa, z pompy do listwy wtryskiwaczy, z listwy do miernika ciśnienia, za miernikiem ciśnienia regulator ciśnienia z samochodu i powrót do bańki. Elektrycznie pompa na krótko, wtryskiwacze każdy zasilanie 12V z akumulatora. Wtryskiwacze zamocowane stabilnie w listwie.
Po uruchomieniu pompy ciśnienie wzrosło do 44 PSI, żaden wtryskiwacz nie lał paliwem. Po podaniu napięcia na wtryskiwacze wszystkie rozpyliły paliwo trochę pobawiłem się ich działaniem, uruchomione na dłużej obniżają ciśnienie do 35 PSI, kształt rozpylanego paliwa nie w każdym wtryskiwaczu był identyczny, ilość zebranego paliwa różniła się niewiele, ale nie miałem jak sprawdzić czy to 3%.
Wynik doświadczenia doprowadza mnie do wniosków: wtryskiwacze działają, mogą wymagać czyszczenia.
Myślę że przyczyną braku działania na benzynie silnika one nie są, nawet jeżeli sprawność nie osiąga 100%.
Szukam dalej, kierunek sterowanie wtryskami, jak (jeżeli) poskładam wszystko jak było.
habanero

Postprzez akademia » 27 paź 2014, 23:34

habanero napisał(a):Szukam dalej, kierunek sterowanie wtryskami,

Przydał by się oscyloskop, by sprawdzić sygnał na wtryski.

habanero napisał(a): Przy okazji odnalazłem kilka wężyków podciśnienia pękniętych i kilka (2) niepodłączonych

Istnieje duże prawdopodobieństwo że usterką niepalenia na benzynie był problem z wężykami podciśnienia.
Sprawdź również czystość silnika krokowego .
akademia

Postprzez habanero » 04 lis 2014, 09:50

Mam zamiar to wszystko posprawdzać jakoś.

Póki co dostałem się do zaworu powietrza dodatkowego (przy zimnym silniku i przy rozruchu). Działa on tak że po podaniu napięcia 12 V zamyka się w kilka minut. U mnie po zamknięciu nie jest szczelny, nie jest też w pełni otwarty bez napięcia (około połowy światła widać), czyli niewielka różnica jest w ilości powietrza w obu stanach skrajnych, a poza tym jest w środku okopcony delikatnie?. Na obudowie ma 47om wydrukowane, przy pomiarze wychodzi mi 57om (ale mam złomowate mierniki).

Jakaś diagnoza?
habanero

Postprzez habanero » 04 lis 2014, 18:17

akademia napisał(a):Sprawdź również czystość silnika krokowego .

Gdzie jest on umiejscowiony? Oglądałem wszystko co przyczepione do silnika i nie wiem.
Tym samym zaczynam "trudniejsze" pytania :?.
habanero

Postprzez akademia » 05 lis 2014, 15:37

habanero napisał(a):
akademia napisał(a):Sprawdź również czystość silnika krokowego .

Gdzie jest on umiejscowiony? Oglądałem wszystko co przyczepione do silnika i nie wiem.
Tym samym zaczynam "trudniejsze" pytania :?.

Przykręcony pod kolektorem ssącym na dwie śrubki (śrubki łebkami zwrócone prostopadle do bloku silnika). Podłączona do niego jedna wtyczka elektryczna (od dołu) i dwa węże (przewody) gumowe. Przewody idą jeden do kolektora ssącego a drugi do przepustnicy (od strony aparatu zapłonowego).

Regulacja pracy silnika odbywa się w tym przypadku nie przez otwarcie przepustnicy (jak w innych benzyniakach), tylko poprzez dolot dodatkowego powietrza z pominięciem przepustnicy)
akademia

Postprzez habanero » 05 lis 2014, 16:13

Dzięki. Czyli to jest to urządzenie o którym pisałem post wcześniej.

Czy można go jakoś wyczyścić w środku?

Drogą dedukcji, wspomaganą domowym rozjaśniaczem umysłu o smaku malinowym, doszedłem do podobnego wniosku, czyli że to zawór powietrza pełni role silniczka krokowego w tym trooperowym silniku i łącznie z komputerem sterującym wtryskami (z sygnałem temperatury silnika) odpowiada za start silnika.
Posprawdzam przewody prądowe i chyba składam wszystko do kupy.
habanero

Postprzez akademia » 05 lis 2014, 16:53

habanero napisał(a):Dzięki. Czyli to jest to urządzenie o którym pisałem post wcześniej.

1) Czy można go jakoś wyczyścić w środku?
2) czyli że to zawór powietrza pełni role silniczka krokowego w tym trooperowym silniku i łącznie z komputerem sterującym wtryskami (z sygnałem temperatury silnika) odpowiada za start silnika.

ad1. Czyszczenie pomoże tylko na chwilę. Proponował bym wymianę.

ad2. "Zawór powietrza" odpowiada raczej za regulację biegu jałowego. Bo takie jest jego główne zadanie.
akademia

Postprzez habanero » 05 lis 2014, 21:36

Znalazłem nowy w USA - tylko 230$.
habanero

Postprzez habanero » 20 lis 2014, 13:08

Witam,
Na stronach markb (skąd zapożyczyłem poniższe zdjęcie) są pokazane połączenia podciśnienia, jest na jednym zdjęciu takie urządzenie:

Obrazek

Czy ktoś może mi powiedzieć co to i do czego to to służy i na co ma wpływ?
Pytam bo u mnie nie ma.
Wynalazłem że to "igniter" czyli zapłonnik, mam do tego jakąś wolną wtyczkę i podobne urządzenie niżej w niewidocznym miejscu.
habanero

Postprzez akademia » 20 lis 2014, 21:26

habanero napisał(a):Witam,
Pytam bo u mnie nie ma.

Sprawdź pod kolektorem ssącym od strony grodzi silnika.
I pewnie go tam znajdziesz :D (bynajmniej w moim troopku w starym silniku właśnie tam był zamontowany)
akademia

Powrót do 1983-1991