Brak przedniego napędu

Isuzu Trooper

Brak przedniego napędu

Postprzez kuba900115 » 31 paź 2014, 00:00

Witam wszystkich i postaram się dosyć zrozumiale opisać usterkę w moim trupku, otóż po załączeniu 4x4 świeci się kontrolka od napędu, ale jego wcale nie ma, tzn wał przedniego napędu obraca się, lecz półosie się nie obracają. Moja diagnoza okazała się trafna, otóż wysunęły się półosie i mechanik zrobił tylko prawą stronę bo twierdził, że lewa jest ok bo tj niemożliwe żeby wysunęły się obie naraz :| dla mnie wydaje się, że równie dobrze mogła się wysunąć także lewa półoś. Dodam, że sprzęgiełka mam automaty i są dobre a mechanik twierdził, że wystarczy aby jedna półoś była wysunięta a obie nie będa się kręciły, czy to prawda?? czy możliwe aby jeszcze lewa była wysunięta i przedni napęd się nie kręcił, czy może coś z mostem jest nie tak...???? Dodam, że auta nie katuję w terenie tylko ostatnio jechałem pokazać działkę do wycinki i okazało się, że na podmokłym terenie trupek zaczął się ślizgać i nie było napędu:/ Proszę o pomoc co może być przyczyną i jak krok po kroku mogę samemu to naprawić. Pozdrawiam
2.8 tdi
kuba900115

Re: Brak przedniego napędu

Postprzez danti » 31 paź 2014, 18:31

Mogę się mylić :)

Ale próbuj tak:
1) bez załączania napędów próbujesz pokręcić półosiami i przednim mostem, powinno się dać.
2) Zapinasz 4x4 i znowu próbujesz: powinno się nie dać kręcić.
Jeśli będziesz mógł kręcić w jednym i drugim przypadku, to coś w moście leży, jeśli będziesz mógł kręcić w 1 przypadku a nie w drugim, to któryś automat nie łączy.

Jeśli jedna ośka wypadnie to druga nie będzie się kręcić, brak blokady mechanizmu różnicowego, kręci się zawsze strona po której jest lżej. No i tam gdzie nie ma ośki, to jest bardzo lekko :)
Adrenaline rush!
Honda Shadow VT 1100

Był...
Opel Monterey LTD 3.1TD
http://www.roztocze4x4.pl
Facebook
danti

Powrót do 1983-1991