No to i ja założę temat mimo że obecnie nie wiele w aucie się dzieje a i nie ma się czym chwalić.
Auto z 1994r o przebiegu bliżej nie określonym. na blacie 323tys km jak kupowałem mówili o okolicach 360tys ile ma? Nie mam pojęcia. Mimo jego wątpliwej prezencji rama wygląda zdrowo (miewa punktowo powierzchowny nalot rdzy na wiosnę do znajomego na podnośnik kolumnowy druciak i malowanie ramy), natomiast nieco gorzej jest z budą. Progów po otwarciu tylnych drzwi można powiedzieć że nie ma. Tylne błotniki też zainfekowane. Jeden do uratowania drugi będzie trzeba jakieś reparaturki wspawać (w tym kawałek felca). Silnik ładnie odala nie kopcił (już kopci dawkę podkręciłem) nie wydaje niepokojących dźwięków więc jestem raczej spokojny. Skrzynia i napędzy działają wzorowo. Z przodu ma sprzęgiełka manualne. Zderzak stalowy pod windę który jest jednak nieporozumieniem. Nie wiem kto go zaprojektował ale z pewnością nie myślał. Jak można zderzak pod windę dać mocowany na jedną śrubę na stronę? W efekcie jeszcze u poprzedniego właściciela zderzak elegancko odchylił się od auta (nawet przy tym byłem bo uczestniczyłem w tej akcji ratunkowej) przez co teraz jest pokrzywiony. Docelowo będę obniżał płytę pod wyciągarkę z celu zmniejszenia dźwigni i dorabiał mocowania do ramy i wzmacniał obecną konstrukcję zderzaka (robiąc zastrzały). Zawieszeniowo jest..... słabo. Coś tam stuka z przodu gdzieś tam jakiś luz z pewnością się znajdzie. Będzie co robić. Hamulce podobnie. Niby hamuje ale kół nie zblokujesz żeby nie wiem co się działo. Koła.... Najmocniejsza strona auta. W samochodzie są założone kopie simex rodzimego globgum-a (wyglądają jak nowe) w rozmiarze 265 70 16 które realnie są niewiele niższe od 33". Środek poza jednym plastikiem w bagażniku trzyma się kupy ale jest do gruntownego sprzątania. Na wiosnę do weryfikacji podłoga. Od momentu jak go kupiłem mokry dywan z tyłu po prawej stronie. Mam go od miesiąca więc upałów nie było to też nie panikuję bardzo bo albo coś wylali tak jak mówili i nie wyschło albo będzie trzeba łatać podłogę ale na pierwszy rzut wyglądała nieźle. Poprzednicy wymontowali kompresor klimy na rzecz drugiego alternatora. W aucie działa wszystko poza wspomnianą klimą składaniem lusterek (połamane zębatki jak się pomoże ręką z początku to się zamkną) i podgrzewaniem silnika (ten guzik pomiędzy fotelami).
Co zrobione od zakupu:
1 Szyba czołowa wklejona nowa plus ogarnięcie tego co było pod szybą niestety na wiosnę będzie trzeba malować bo wyszło z pod szyby na tyle dużo że podkład jest widoczny
2 Kpl filtrów i olej 15w40 i 2 dawki ceramizera do silnika.
3 Podkręcony na pompie wtryskowej bo był strasznie słaby. Z informacji zasłyszanych dowiedziałem się że poprzednicy przykręcili dawkę paliwa żeby mniej palił.....
4 Nowe akumulatory 60ah 550A
5 Zdemontowany zderzak tył
6 Nowe wycieraczki szyby przedniej
7 Impulsator prędkościomierza (który nadal jest martwy)
Plan "zajęć"
1 Oklejenie wlepami ekstremalne4x4 czyli standart w każdym moim aucie
2 Zająć się nadkolami progami i ewentualne jak będzie potrzeba to podłogą
3 Felgi z większym odsadzeniem
4 przekręcenie drążków z przodu w celu podniesienia na zawieszeniu (koniec regulacji) i odboje
5 podkładki pod sprężyny tył plus odboje
6 Wydech pełny przelot od początku do końca auta 2.5 lub 3" jeżeli tłumikarze nie zabiją kosztami
7 Przegląd hamulcy (klocki kupione czekają na montaż)
8 Kupno i montaż wskaźnika doładowania i MBC (doładowanie na okolice 1.2-1.3 bara)
9 Montaż audio. Przewód zasilający 35mm2, radio kenwood KDC-8531 lub 6544bt, Subwoofer powerbass ES10 głośniki przód phonocar hitech zestaw odseparowany wygłuszanie drzwi wzmacniacze steg k2.01 rockford T3002 kicx HP500.2 MTX 5604 więc coś z tego będę musiał wybrać.
Tak na tym punkcie mam pierdzielca
10 Przeróbka zderzaka przód i montaż wyciągarki
11 Uruchomienie klimatyzacji
12 Z tyłu halogen LED jako światło wstecznego
13 bagażnik dachowy (nie ma relingów i rynienek ktoś ma rozwiązanie?) w trakcie prac miał być do XJ ale się zeszło i pójdzie do montka
14 Listwa led na maskę włączana ori guzikiem od przeciwmgłowych z przodu
15 Ogarnąć zawias generalnie wszystkie wady mechaniczne których trochę się nazbierało przez zaniedbania poprzedników.
16 Mam ochotę na body lift i większe kółka ale sporo nim śmigam po czarnym bo przypadł mi do gustu i obawiam się że 3.1 nie pociągnie sensownie koła około 35" na czarnym
17 Zderzak tył z.... profila
18 Montaż CB radia
19 Uruchomienie prędkościomierza (impulsator zmieniony i nadal nie działa)
20 Zapomniałbym... Jakiś snorkel by się przydał....
topić nie mam zamiaru ale to zawsze bezpieczniej
Zdjęcia dodam wkrótce jak coś popstrykam. Plany są, pomysł jest... brakuje jak zwykle $ tak więc zmiany będą następowały baaaaardzo powoli.
Tak na szybko z ogłoszenia sprzedaży fotka. Obecnie nie ma windy i ma założoną atrapę