Strona 1 z 1

D Max nie dołączą przedniej osi

PostNapisane: 21 lis 2022, 11:53
przez Pius76
Witam.
Temat z napędem DMax powraca jak bumerang.
U mnie nie załącza przesuwki.czytalem wiele postów i część sugestii sprawdziłem.
W moim przypadku reduktor zapina wał kontrolka mruga i nie zapina przedniej osi.
Rozkręciłem mechanizm przesuwki , nic niepokojacego w niej nie było, więc podłączyłem na krótko podałem napięcie i przesuwka zadziałała. Po wpięciu do kostki nie reaguje. Na pinach podczas przełączania napięcie pokazuje tylko nie wiem czy na odpowiednich.Kupilem auto z tą usterką i być może coś jest namieszane.jesxcze co zauważyłem to chyba jest nieszczelność na przewodzie podciśnienia, jak delikatnie dmuchaniem to nie czułem oporu.
Proszę o pomoc. Pomysły.

Re: D Max nie dołączą przedniej osi

PostNapisane: 21 lis 2022, 16:48
przez Jake
Czekaj.... to przesuwka jest dobra czy nie jest dobra?
Napiecie dochodzi czy nie dochodzi?
Jak podlaczasz na krotko to przelacza czy nie przelacza?
Bo piszesz tak choatycznie ze ja nie wiem co z tego Twojego testowania wyniknelo.
I jakie podcisnienie, D-Max nie ma czasem elektrycznie sterowanej przesuwki? Jesli ma podcisnieniowo i nie ma podcisnienia - to sam sobie odpowiedziales na pytanie co jest nie tak.

Re: D Max nie dołączą przedniej osi

PostNapisane: 21 lis 2022, 17:32
przez Pius76
Dobra. Napiszę jaśniej.
czy przesuwka jest dobra - sam nie wiem.
-podłączyłem napięcie 12V tylko do pinów od silniczka to ruszył (przesunęło).
- jak podpiłam pod kostkę na cztery piny i zasteruję to nie przesuwa.
- sprawdzałem kostkę do której jest podłączona przesuwka i po zasterowaniu chwilowo pokazuję napięcie z tym że nie na tych pinach co idą bezpośrednio na silniczek (nie wiam jak powinno być)
- przesuwka jest sterowana elektrycznie ale jest też tam wpięty przewód podciśnienia( nie wiem czy ma to jakieś znaczenie)

Re: D Max nie dołączą przedniej osi

PostNapisane: 21 lis 2022, 17:38
przez Jake
Nieeeee, to jest odpowietrznik, nie zadne podcisnienie.
Jesli silnik podpiety na krotko dziala i przelacza to problem lezy albo w krancowych przelacznikach albo w module sterujacym. Sprawdz te pierwsze. Algorytm zalaczania jest mniej wiecej taki:
Start
Jesli (przelacznik na 4x4;to
Jesli (przelacznik krancowy w pozycji koncowej;to
nic;
(jesli w innej pozycji) podaj napiecie na silniczek;
(jesli przelacznik na 4x2) nic.
Koniec

Innymi slowy - napiecie na silniczku bedzie tak dlugo az sterownik nie dostanie sygnalu kranca czyli potwierdzenia zalaczenia. Jesli czujnik jest uszkodzony i caly czas podajde sygnal zapiecia - nie bedzie napiecia na silniczku. Nie wiem czy to sa czujniki NC czy NO, ale latwo to sprawdzic.

Re: D Max nie dołączą przedniej osi

PostNapisane: 21 lis 2022, 18:04
przez Pius76
może to wydać się śmieszne:
gdzie są przełączniki krańcowe ?
-czy moduł sterujący to ten w kabinie ?
gdzie czujniki NC i NO ?
no i ten sterownik ?

Jak bym znał lokalizację to sobie posprawdzam po koleji.

Re: D Max nie dołączą przedniej osi

PostNapisane: 21 lis 2022, 21:18
przez Jake
Przesuwka pneuamtyczna ma wkrecony czujnik z kuleczka na koncu w przesuwke.
elektrycznej z D-Maxa nie mialem w rekach - patrze tylko po zdjeciach i po tym co kiedys pocieszny pisal na forum.
NC = normally closed = rozwierny
NO = normally opened = zwierny

Re: D Max nie dołączą przedniej osi

PostNapisane: 21 lis 2022, 21:57
przez Pius76
ten NC i NO to te w reduktorze ?


A i zastanawiałem się zresetować 4wd trzema przyciskami - to ponoć przy check 4WD , ale jutro spróbuję może moduł coś puści.

Re: D Max nie dołączą przedniej osi

PostNapisane: 21 lis 2022, 22:04
przez Jake
sticker.png
sticker.png (132.83 KiB) Przeglądane 15797 razy

Ech... Pojedz moze do warsztatu....

NO/NC to TYPY czujnikow jakie istnieja w przyrodzie, na swiecie, ogolnie.