ubywa płynu w chłodnicy

Isuzu Trooper/Bighorn, Opel Monterey, Holden Jackaroo, Honda Horizon, Acura SLX

Re: ubywa płynu w chłodnicy

Postprzez mariojura » 29 sty 2011, 19:15

Płyn znika, nigdzie się nie pojawia. No cóż nasuwa się jedna odpowiedź - uszczelka pod głowicą.
Trooper 2.8TDI
mariojura

Postprzez wojtekkk » 29 sty 2011, 22:07

no ale jakby szło do środka to by musiał miec jakieś objawy
np.nierówna praca któregos z cylindrów, wzrost temperatury, biaława maż na korku od wlewu oleju lub bagnecie, ubytek mocy, wyraźne białawe spaliny
może jednak ma wyciek-płyn bardzo szybko odparowuje
mania 3,1tdi---+2,safari,........plany już są ale szukam sponsora
wojtekkk

Postprzez kugel » 29 sty 2011, 23:33

Kiedyś , jak miałem mazdę , to miała podobne objawy .Nie było żadnych objawów, ani wycieków , a płynu ubywało . Sprawę załatwił amerykański specyfik do chłodnic. Okazało się że ciekła chłodnica , ale wyciek był tak mały , że ciekła tylko w tedy , kiedy płyn był gorący i było ciśnienie . Wyciek był tak mały ( kilka dziurek w radiatorze) że chłodziwo odparowywało i nie było kompletnie widać nieszczelności. Dopiero po do daniu specyfiku wyszły na chłodnicy " kryształki " polimeru , które za kleiły chłodnicę . Na liczyłem ich 12 :shock: I problem zniknął. :)2
kugel

Postprzez mariojura » 30 sty 2011, 12:32

Niekoniecznie musi mieć objawy zwłaszcza jeśli znika litr na miesiąc. Taką ilość płynu spokojnie przepali. No ale miejmy nadzieję, że to kugel ma rację. Podłącz ciśnienie do chłodnicy z jakiegoś kompresora na zimnym silniku ( tylko bez przesady z tym ciśnieniem). Może coś będzie widać.
Trooper 2.8TDI
mariojura

Postprzez oko » 17 lis 2011, 08:36

Dopiero zdiagnozowałem kilka usterkę, które dokuczają mojemu gruźlikowi (pasek alternatora do naciągnięcia, rozrusznik do przeglądu) a tu kolejny problem... Zaczął mi spier.... płyn chłodzący. Chłodnice wymieniałem 2 lata temu jest ok. Zaraz po wymianie chłodnicy miałem problem z wężami, dokładnie z tym dolnym przy chłodnicy mimo różnych opasek dociągania itp. jak przychodziła zima zawsze delikatnie z niego kapało, ale to było śladowe ubytki wiec temat olałem (nie mogłem dostać nowych węży). A tu teraz... zaczęło mi kapać i to dość pokaźnie może i z pod węża też ale niepokoi mnie mokry silnik tak jak by wyciek był również albo ten właściwy z pod któregoś koła pasowego (jak by szlak trafił jakiś simering).
Montek 3.1 98 przed liftem... długi...i będzie młodszy brat jeep lub land rover
oko

Postprzez croochy » 17 lis 2011, 09:31

raczej pompę wody.
Nadmuch ciepłego powietrza działa dobrze?
Nie polemizuje z debilami
croochy

Postprzez oko » 17 lis 2011, 10:46

Mam wrażenie, że gorzej działa ogrzewanie w aucie... Tak jak przy zapowietrzonym układzie lub przy brakach płynu w układzie. Uzupełnie chłodziwo i sprawdze...
oko

Postprzez oko » 17 lis 2011, 10:51

Jeśli pompa namierzyłem w necie za 136zeta POMPA WODY JAPOŃSKIEJ FIRMY GMB z opisu podchodzi do OPEL FRONTERA A 2.8 TD MONTEREY 3.1 TD.
oko

Postprzez croochy » 17 lis 2011, 17:25

U mnie własnie objawem uszkodzenia pompy były ubytki płynu i dużo mniejsza wydajnosć ogrzewania, było to wyczówalne bo stało się w grudniu. Do tego jak odpalisz słyszalne chlupotanie z nagrzewnicy.
Nie polemizuje z debilami
croochy

Postprzez oko » 18 lis 2011, 09:49

W sobote jade zaprowadzić auto do mechanika i weżmiemy sie za niego i ustalimy dokładnie miejsce wycieku. Grużlika uziemiłem od wczoraj, bo za dużo już tych drobiazgów które powodują jego niedomaganie. Ślizga sie pasek od alternatora, a śruba do naciągu już swoje wypracowała i trzeba ją wymienić, Rozrusznik zgrzyta przy rozruchu (albo nie dokręcony albo czas na regeneracje) no i ten wyciek...
oko

Postprzez oko » 22 lis 2011, 08:13

No i zdechła pompa wody "croochy". Dziś zobaczę co słychać w Inter Carsie... po ile stoją a jak no to namierzyłem w necie coś takiego:
http://motogop.com.pl/pl/pompa-wody-ope ... -1-td.html no chyba, że macie inne propozycje....
oko

Postprzez oko » 22 lis 2011, 10:57

Kupuje w inter carsie... już na forum było info... do montereya cena ponad 500pln do tropka... 104pln.... wybór jest oczywisty :)21
oko

Powrót do Isuzu Trooper II / Opel Monterey A (1992-1997)