Amigo/Troper jaki wstawic silnik?

Isuzu Trooper/Bighorn, Opel Monterey, Holden Jackaroo, Honda Horizon, Acura SLX

Amigo/Troper jaki wstawic silnik?

Postprzez zakula81 » 27 gru 2011, 10:49

Witam kolegów po dłuższej nieobecności.
Pytanko mam do fachowców z forum. Mam wyczynowe Amigo z silnikiem 2,6. Muszę zmienić silnik bo umarł :) od tropera 2,6 z tego co wiem podpasuje. A jest jeszcze jakas alternatywa? Podejdzie od czegoś innego bez zmiany skrzyni itd?
Może ktoś ma namiar na taki silniczek.
Pozdro
Krzysiek
zakula81

Re: Amigo/Troper jaki wstawic silnik?

Postprzez Wieża30 » 27 gru 2011, 23:09

Od t25 byłby idealny :shock: suwom to i tak nic nie pomoże :lol: :lol:
Wieża30

Postprzez zakula81 » 28 gru 2011, 19:06

Poważnie pytam:) nawet kolega by się nie spodziewał co te Amigo po przeróbkach potrafi:) silnik poprostu umarł. Już raz panewki wymieniałem. Kontrukcja 2,6 jest spoko ale jego układ smarowania nie nadaje się do off roadu. Podczas podjazdów, zjazdów smok nie zaciąga wystarczającej ilości oleju i głównie na pierwszym tłoku dostaje po tyłku. Dlatego tez szukam nowego serca.
zakula81

Postprzez skiczu » 28 gru 2011, 20:16

Myślę, że przyczyna nie leży w oleju. Gdyby było go za mało to wszystkie gary dostałyby po dupie. Pompa oleju jest wspólna dla wszystkich. Przyczyną może być przegrzanie lub nieodpowiednia uszczelka pod głowicę. "Nieodpowiednia" to taka w której otwory pod ciecz chłodzącą są nie w postaci "nerek" jak w bloku i głowicy tylko otworków fi 4 mm, które mogą niedostatecznie przesyłać ciepło do chłodnicy i powodować przegrzewy. Taka jest moja teoria bo osobiście spotkałem się z dwoma rodzajami w/w uszczelek. A silnik 2.6 jest wporzo...
"Dobrze zrobione jest lepsze niż dobrze powiedziane" - Benjamin Franklin
2.6
Ból fizyczny jest niczym w porównaniu z cierpieniem duszy - Skiczu
skiczu

Powrót do Isuzu Trooper II / Opel Monterey A (1992-1997)