Nadmiar Spalin z odmy...Vacu pompa???

Isuzu Trooper/Bighorn, Opel Monterey, Holden Jackaroo, Honda Horizon, Acura SLX

Nadmiar Spalin z odmy...Vacu pompa???

Postprzez mario_gdynia » 17 maja 2012, 15:35

Witam serdecznie,po przebojach z rozbieganiem diesla, zamontowalem skaplacz na olej z odmy,ale okazało sie,że był błędnie wykonany i zatkał mi odme,to że wyrzygało mi cały olej wydechem to jeden problem.Po usunięciu tego wynalazku i spuszczeniu rury z odmy,do zwykłej butelki,kwestia nadmiaru spalin z odmy pozostała.Jak odkręce kurek od wlewu oleju,to aż mi go wystrzeliwuje w powietrze,taki mam przedmuch.Podjechałem do zakładu mechanicznego 4x4 i ludzie byli zdziwieni,że silnik przy takim przedmuchu wogóle chodzi,nie mówiąc o zapalaniu w mrozy,ciśnienie olejowe trzyma cały czas na poziomie 4 bar (na desce),poza skraplającym sie do butelki olejem,raczej go nie pobiera.Turbina regenerowana, sprawdzana w dwóch zakładach na szczelność. Padł pomysł,że rozszczelniona jest Vacu Pompa i wpycha ciśnienie do silnika,stąd taki przedmuch. Czy ktoś mógłby potwierdzić ,że Vacu Pompa może powodować coś takiego?
Trooper 3,1 Td Long , Monterey 3,2 Long Lifting , L.Countach xxx ,Polowanie na Suburbana...
mario_gdynia

Re: Nadmiar Spalin z odmy...Vacu pompa???

Postprzez piotrck » 18 maja 2012, 13:25

posprawdzaj ciśnienie na cylindrach
Hasta la Victoria Siempre.
3,1 LTD 97r
piotrck

Postprzez croochy » 18 maja 2012, 14:38

a 3.1 nie ma vacu na alternatorze?
Nie polemizuje z debilami
croochy

Postprzez piotrck » 19 maja 2012, 12:03

mi jak wyrzucało olej z odmy musiałem robić remont silnika., porysowana tuleja cylindra kawałkiem tłok co się upalił jak poprzedni własciciel nie wymienił lejącego wtrysku
3,1 LTD 97r
piotrck

Postprzez mario_gdynia » 19 maja 2012, 15:37

A po czym poznać,że taki wtrysk potocznie "leje" ? Spalanie w normie,nie kopci z wydechu (po wypaleniu już pozostałości oleju z tłumików,po zapchaniu odmy) Pali na dotyk,lepiej niż mój VW :) Na 100km jazdy ,a wczoraj zrobiłem tyle z obciążeniem dodatkowym 1,5 tony do buteleczki skropliło mi zaledwie 150ml oleju.
Trooper 3,1 Td Long , Monterey 3,2 Long Lifting , L.Countach xxx ,Polowanie na Suburbana...
mario_gdynia

Postprzez piotrck » 20 maja 2012, 12:09

mi palił na dotyk , kopcił przy obciążeniu i wyższych obrotach, SPRAWDZ CIŚNIENIE NA CYLINDRACH I BEDZIESZ WSZYSTKO WIEDZIAŁ
3,1 LTD 97r
piotrck

Postprzez wojtekkk » 21 maja 2012, 07:51

croochy napisał(a):a 3.1 nie ma vacu na alternatorze?

dokładnie-pompka jest na altku
mania 3,1tdi---+2,safari,........plany już są ale szukam sponsora
wojtekkk

Postprzez croochy » 21 maja 2012, 15:44

no to jak nieszczelne vacum może podnosić ciśnienie w komorze spalania w takim wypadku, bo nie ogarniam
Nie polemizuje z debilami
croochy

Postprzez mario_gdynia » 21 maja 2012, 17:36

Co do vacum,to teoteryzowałem ,że jak jest smarowane olejem,to poprzez rozszczelnienie,może wtłaczać powietrze w silnik. Z racji,że auto jest intensywnie wykorzystywane i nie na dzień dzisiejszy nie mam czasu,aby nawet zrobić mu próbe kompresji na cylindrach,musze jeżdzić dalej. Ale stawiam,że kompresja z jednego cylindra przechodzi w olej. Ogólnie to ma moc,nie kopci,pali na dotyk,tylko kopci niemiłosiernie spod korka i z odmy. I zauważyłem,że co 4 cykl pracy tłoków,jest jakby poza wydmuchiwaniem spalin,lekkie ich wciąganie...coś w rytm pracy któregoś z tłoków. Po sezonie letnim auto jedzie na warsztat i będzie silnik rozbierany na czynniki pierwsze.
mario_gdynia

Powrót do Isuzu Trooper II / Opel Monterey A (1992-1997)