chiał bym sie dowiedzieć coś o montereju 3.2 lub 3.5

Isuzu Trooper/Bighorn, Opel Monterey, Holden Jackaroo, Honda Horizon, Acura SLX

chiał bym sie dowiedzieć coś o montereju 3.2 lub 3.5

Postprzez pallo32 » 29 lis 2009, 14:18

witam wszystkich jesli to mozliwe to chciał bym sie dowiedzieć coś niecoś o oplu monterej 3.2 lub 3.5 bo mysle taki kupić ale niewiem na co zwracać uwage przy zakupie i czy niemają jakis wad tak jak naprzykład troper 26i wydmuchuje uszczelke pod głowicą i tak jak w moim przypadku spala duze ilości oleju itp.
pallo32

Re: chiał bym sie dowiedzieć coś o montereju 3.2 lub 3.5

Postprzez Silvestr » 02 gru 2009, 23:20

Powiem tak... Mam montereya 3.2 od prawie roku i może nie robię nim bardzo wielkich przebiegów (cały czas na benzynie), ale przez ten czas padły mi rozrusznik i alternator. Dawno ich nie robiono. Kosztowo odpowiednie 50 i 60 zł. + wkład własny. Zbyt dużo informacji na temat tych silników nie znajdziesz, bo podobno psują się mniej niż Diesle. Można się spotkać ze stukającymi zaworami hydraulicznymi, to bodajże najczęstsza bolączka, koszt wymiany około 700-800 zł. Z tym tematem miał też do czynienia mój poprzednik... Jednak pomimo ich wymiany, na zimnym silniku chwilę je słychać. U mnie mam jeszcze wspominane objawy z tematu dotyczącego EGR - chodzi o falujące obroty. Po przygazówce nie schodzą delikatnie do ustalonego poziomu tylko oscylują wokół tej granicy. Mam nadzieję, że zaślepienie EGR-u rozwiąże problem. Z mojego doświadczenia nie mam innych większych zastrzeżeń, oleju do silnika praktycznie nie dolewam. Widzę, że masz/miałeś Troopera 2.6i - zerknij sobie na to: viewtopic.php?f=4&t=154
Jeśli mi się coś jeszcze przypomni to napiszę.
Silvestr: Opel Monterey 3.2 LTD, 265/70 R16
Skot 8x8
Wcześniej:
Isuzu Trooper 2.6i
Nissan Pickup D-22 Double Cab 2.7 TDI
Silvestr
Administrator

Powrót do Isuzu Trooper II / Opel Monterey A (1992-1997)