Kilka pytań odnośnie Montka 3.1td

Isuzu Trooper/Bighorn, Opel Monterey, Holden Jackaroo, Honda Horizon, Acura SLX

Kilka pytań odnośnie Montka 3.1td

Postprzez zbir » 15 wrz 2011, 23:21

Witam wszystkich od 2 tygodni jestem nie posiadaczem opla frontery, tylko Montereya 3.1td rok 93 przebieg 202 tys. km.
Na początek wymiana jednego z dwóch akumulatorów, cztery dni palił elegancko a po wizycie u mechanika celem wymiany oleju, przegóbu, uszczelnienia pompy wtryskowej(mały wyciek) zaczoł rozładowywać sie akumulator po godzinie od ładowania, mechanik twierdzi że ten drugi nie wymieniany robi zwarcie i rozladowuje ten nowy. Następny problem: o ile doczytałem to oleju do silnika wchodzi 6.5litry, to u mnie po nalania 6litrów jest na bagnecie pełny stan.
I jeszcze jedna sprawa jesli ktoś mógłby zerknąć u siebie gdzie jest podłączony wężyk nie wiem chyba to podciśnienie ten co jest u góry pompy wtryskowej nad zaworkami egr. Dzięki za pomoc.
zbir

Re: Kilka pytań odnośnie Montka 3.1td

Postprzez wojtekkk » 16 wrz 2011, 17:41

przebieg to skromny jak na pełnolatka.
to ze oleum weszło 6 a nie 6,5 to nie bierz do bani-sprawdź za dzień (do cna i tak nigdy nie zleci)
akumulatory jak zmieniac to dwa i to na dwa o identycznych parametrach (2X55ah wystarczy z pradem po jakieś 450kazdy)
wezyków w tej chwili nie sprawdze bo ma jakieś 200metrów do montka a to zdecydowanie za daleko :)21 -jak nikt nie odpisze to lukne jutro
mania 3,1tdi---+2,safari,........plany już są ale szukam sponsora
wojtekkk

Postprzez danti » 16 wrz 2011, 18:43

wojtekkk napisał(a):wezyków w tej chwili nie sprawdze bo ma jakieś 200metrów do montka a to zdecydowanie za daleko

Leniwiec;) postaw mu piwko na montku to poleci :)21
Adrenaline rush!
Honda Shadow VT 1100

Był...
Opel Monterey LTD 3.1TD
http://www.roztocze4x4.pl
Facebook
danti

Postprzez zbir » 17 wrz 2011, 22:19

Dzieki za odzew. Wczoraj odebrałem od mechanika ten akumulator z tym zwarciem spier.... regulator w alternatorze czyli+ 100zł i jest ok
Olej przy mnie spuszczany nie wysysany wiec mysle ze ta rozbieżność to chyba coś nie tam z bagnetem. Przebieg może nie za duzy ale raczej pewny bo samochód z moje bliskej okolicy, pierwszy własciciel samochód użytkowny do polowań, lecz bardzo zaniedbany. KOLEGO bardzo bym był wdzieczny z sprawdzenie tych podciśnień.
zbir

Postprzez wojtekkk » 18 wrz 2011, 09:27

I jeszcze jedna sprawa jesli ktoś mógłby zerknąć u siebie gdzie jest podłączony wężyk nie wiem chyba to podciśnienie ten co jest u góry pompy wtryskowej nad zaworkami eg
-nad zaworkami egr u mnie jest juz tylko maska. wydaje mi sie że chodzi ci o przewód który idzie do przepustnicy turba ale pewniej będzie jak wstawisz fotke poglądową z zaznaczonym konkretnie miejscem
wojtekkk

Postprzez zbir » 18 wrz 2011, 12:25

Chodzi mi o to miejsce pod zaworkami egr a u góry pompy wtryskowej, jak odkręciłem to miejce z tym kruccem na przewodzik podciśnienia (4 śrubki z góry) to ukazała się tam jakaś mebrana. Zerknijcie u siebie jak ktoś może, stawiam piwko.
1.JPG
1.JPG (163.05 KiB) Przeglądane 8754 razy
1.JPG
1.JPG (163.05 KiB) Przeglądane 8754 razy
Załączniki
18092011077.jpg
18092011077.jpg (172.63 KiB) Przeglądane 8754 razy
zbir

Postprzez mariojura » 18 wrz 2011, 14:29

Witam również. Coś mi się wydaje, że rozkręciłeś element który zwiększa dawkę paliwa. Połączony był zapewne gdzieś w okolicach turbiny lub z interkulerem (tak jest w staruszku kanciaku). Jeżeli to jest to co myślę to montek nie jest chyba zbyt żwawy. W końcu do dmuchającej turbiny potrzeba jeszcze większą dawkę paliwa. Jeśli wyjąłeś tą membranę i nie zwróciłeś uwagi jak była założona to mogłeś też zmienić dawkę paliwa.
Trooper 2.8TDI
mariojura

Postprzez wojtekkk » 18 wrz 2011, 18:19

tak jak pisałem-albo ta metalowa puszeczka z dźwigienka przy turbinie albo interculer w okolicy tego pierwszego-oba przewody ida czołem silnika za paskami od pompy więc nie chce zgadywać -ale po tej wypowiedzi jestes prawie w domu-zobacz czy z drugiej strony silnika masz 2 te przewody wetkniete-zaraz pójde to bedę pewny czy inter czy turbo
wojtekkk

Postprzez wojtekkk » 18 wrz 2011, 18:35

no dobra byłem przed chwilą i tak jak powiedziane -czyli puszka i inter (dolny lewy narożnik delikatnie pod spodem)....-oba wejście praktycznie obok siebie- jeden idzie własnie od pompy drugi od elektrozaworków przy puszcze od filtra. Który jest który to cholera wie bo jak przed chwilą pisałem oba ida razem i wizualnie nie da sie prześledzić całej ich drogi bo są chwilowo zakryte. Spróbuj wiec od drugiej strony bo moze któryś jest podłączony. jak nie dojdziesz to sprawdze u siebie powietrzem ale to nie dziś bo niedziela i spręzarki sie nie włacza :)21
wojtekkk

Postprzez zbir » 18 wrz 2011, 20:55

Dzięki kolego za ogrom informacij to już jest krok naprzód, jutro bende sprawdzał twoje info. Troszke się boje bo ja tam dookoła turbiny sprawdzałem i chyba wszysto było podłączone mam nadzieje że czegoś nie zauważyłem bo jak pomyśle że ktoś coś tam namieszał z tymi przewodzikami to .....
Tak mi się wydawało że montek jakiś leniwy jak na swą pojemność.
A oto moja fura.
Załączniki
18092011080.jpg
18092011080.jpg (210.31 KiB) Przeglądane 8729 razy
zbir

Postprzez wojtekkk » 19 wrz 2011, 18:12

obawiam sie ze jednak bedę musiał zrobić fotki ale jak to Danti wspomniał leniwiec jestem i wolałbym bys sobie poradził- oczywiście jak bedzie potrzeba to juz postrykam
wojtekkk

Postprzez zbir » 20 wrz 2011, 07:21

Witam Kolego. Prubowałem sOBie poradzić i tak przy turbie i interculerze mam 2 wężyki podłączone , ten od intera idzie bezpośrednio na drugą strone do elektrozaworków, a ten od turbo zaraz za chwile ma trójnik i jeden idzie na dół do wacumpompy a drugi z tego trójnika idzid już na drógą strone też do elektrozaworków ale już do drugich i zaraz przed nim znowu czwurnik i tam jeszcze jedne elektrozaworki a od nich już do zaworów egr. Dodam że wszystkie krucce na tych elektrozaw. są gdzieś podłączone nie mam wolnego. A ty kolego też masz 3szt tych elektrozaw. tu koło filtra paliwa.
zbir

Postprzez marcin75m1 » 23 wrz 2011, 08:34

Ten wężyk z interculera powinien byc podłączony własnie do pompy ,wraz z zwiększaniem się ciśnienia w układzie dolotowym ciśnienie naciska na membrane i trzpień idzie na dół i zwiększa dawkę .
marcin75m1

Postprzez tarrin » 23 wrz 2011, 08:43

A do elektrozaworów na obudowie filtra powietrza idzie podciśnienie z kompresora przy alternatorze (A jak masz wybieraki to na wysokości filtra paliwa jest dodatkowy trójnik doprowadzający podciśnienie do elektrozaworów na przednim moście).
Tarrin
tarrin

Postprzez wojtekkk » 23 wrz 2011, 17:45

i są faktycznie 3 na tej puszce- 2 jeden nad drugim i 3 troszke obok w pionie.
moim skromnym zdaniem dorwij takiego montka w okolicy do spraw podglądowych i zrób jak należy
wojtekkk

Postprzez zbir » 27 wrz 2011, 10:54

Witam. Odalazłem wreszcie te brakujące konie w Montku ale niestety nie wiem czy wszystke bo niewiem czy jeszcze wszystko mam dobrze podłączone. Znalazłem w okolicy podobny samochod ale nie do końca ponieważ on ma przód załanczany podciśnieniowo a ja nie, i z tąd moje kolejne pytanie czy u was idzie jeszcze jakiś dodatkowy przewodzik do pompy wrtyskowej oprócz tego co idzie bezpośrednio z interculera, bo właśnie w tamtym Montku idzie od elektrozaworu tego dwoma kruccami gdzieś na dół z tyłu pompy wtryskowej .
Jeszcze jedno pytanie: czy z powodu złych podpiętych podciśnień mogą być nieraz wolne obroty w granica 1300obr./min. dodam jeszcze że to mi się dzieje tylko rano jak jade do pracy ok 10km po mieście, a po południu jak wracam to jest ok, nie wiem a może na to wpływ niższa temeratura powietrza rano, może jakieś ssanie... Pomocy.
zbir

Postprzez klf4x4 » 22 sty 2013, 12:40

Witam wszystkich użytkowników 4x4 :) Mam pytanko odnośnie podciśnień do opla Montereya z silnikiem 3.1 tdi isuzu ktoś kiedyś robił remont silnika ale go nie dokończył poskładałem głowice itd ale nie mogę dogadać sie z podciśnieniem może ma ktoś taki schemat proszę o pomoc z góry dzięki i pozdrawiam MICHAŁ
klf4x4

Postprzez piotrck » 23 sty 2013, 22:21

przerabiałem juz to spójrz może ci pomoże viewtopic.php?f=4&t=1845
Hasta la Victoria Siempre.
3,1 LTD 97r
piotrck

Powrót do Isuzu Trooper II / Opel Monterey A (1992-1997)