Monterey 3.2 LPG zestaw pytań po zakupie

Isuzu Trooper/Bighorn, Opel Monterey, Holden Jackaroo, Honda Horizon, Acura SLX

Monterey 3.2 LPG zestaw pytań po zakupie

Postprzez oldfield » 16 maja 2016, 14:06

Cześć,

Od 2 tygodni jestem posiadaczem Opla Monterey i w związku z tym mam kilka pytań.

Wcześniej jeździłem Fronterą Sport 2.8 (generalnie większość życia jeździłem dieslami, więc powoli odnajduje się w PB/LPG).

1) Nie działa mi czujnik temperatury na desce. Na forum wyczytałem, że są dwa, ale nie mogę znaleźć w internecie modelu tego czujnika co podaje temp. na tablice (bo sam czujnik chyba znajduje się na dolocie - taki mały z nakrętką i dwoma przewodami ?). Ten drugi dla komputera wygląda, że działa, bo załącza się visco jak go trochę pomęcze.

2) Podczas odpalenia silnika słychać takie tykanie (podczas jazdy i na luzie też). Nie wiem jak to opisać, ale jak np. dodam gaz na luzie, to jest warknięcie v6 i drugie cały czas podobne do klekotania diesla z częstotliwością 3-4 uderzenia na sekunde.

EDIT: Mam już diagnozę. Jeden z zaworów się tłucze. W poniedziałek będę zostawiał furę na warsztacie, żeby to zrobili.

3) Tempomat - nie działa (kontrolka się załącza on/off)

Na forum czytałem, że przy pedale gazu powinien być jakiś czujnik i druga linka. U mnie chyba tego nie ma.

https://drive.google.com/file/d/1g8A51F ... sp=sharing

EDIT: Już działa. Okazało się, że ten czujnik jest przy manetce załączającej tempomat. Był tam syf, który wyczyściłem i teraz działa jak trzeba :)

4) Przerywa na gazie

Tutaj również szukałem i jakoś jednoznacznie nie było odpowiedzi. Sprawdzić przewody, świece, filterki, ale....zauważyłem, że jak tankowałem za grosze np. 20-40 zł, to szarpał mocno - tak, jakby nie dostawał gazu, a jak zatankowałem do pełna (120 litrów - mam dwie butle), to szarpanie jest minimalne, lub w ogóle nie występuje. Czy możliwe, że gdzie jedna butla się przytkała ?

EDIT: Wymieniłem filtr gazów lotnych i stałych, węże gumowe, bo stare były sparciałe. Poprawiło się znacznie, ale jeszcze są odczuwalne szarpnięcia, więc następny krok to będą przewody i świece.

EDIT2: Bardzo dziwna sprawa, ale w chwili, gdy wyczyściłem manetkę od tempomatu, to przerywanie zupełnie ustało...ki diabeł ? Przypadek ? Czy może komputer dostawał jakieś błędne sygnały i próbował załączać i rozłączać tempomat...hmm...ale jak bum cyk cyk, nic innego nie robiłem, a przerywania nie ma :lol:

5) Oświetlenie przycisków

Czy ktoś ma może symbol tej żaróweczki do oświetlenia przycisków od podnoszenia szyby ? Zdemontowałem jedną z tej plastikowej osłonki (wyprostowałem te wąsy i żarówka wyszła - patent do dumy IMHO)

https://drive.google.com/open?id=14DunR ... JF0oTweDNg

https://drive.google.com/open?id=1Im8qH ... mFy5toU_Qg

Czy do oświetlenia są potrzebne tylko 3 żarówki, czy trzeba bardziej rozebrać ten mechanizm, bo po drugiej stronie nie widać nic, poza plastikiem ?

https://drive.google.com/open?id=1Wp81A ... W_Hrnzdp_A

Nie świeci mi jeszcze żarówka pod okrągłym przyciskiem zapalania świateł. Żeby ją zdemontować, trzeba demontować ten cały panel ? Jak wymienić żarówkę, to widziałem gdzieś na forum, żeby uważać z jakąś kulką przy demontażu.

EDIT: Te małe żarówki, co podświetlają przyciski mają oznaczenia MF14 lub MF15 (musze dopiero kupić, żeby mieć pewność).

6) Co to jest i do czego służy ?

Z tyłu, przy konsoli środkowej, tam gdzie popielniczka jest jakiś zaczep. No nie kminie, do czego to ? bagażu ?

https://drive.google.com/open?id=1I3-sB ... an0lIp_eWw

EDIT: Odpowiedź Kangur: Jest to pas do mocowania tylniej kanapy gdy jest w pozycji złożonej co by wciskajac gaz do dechy (szczególnie w 3,1 :)21 ) nie upadła na podłogę.

7) Nie działają tylne głośniki.

Jeżeli kable walnięte, to raczej się tam nie dostanę, ze względu na zabudowane butle w bagażniku, ale być może kwestia jakiejś przejściówki, przy radiu ?

EDIT: Ogarnąłem te głośniki. Banalne, bo w radiu w opcjach uruchamia się tylne głośniki :)

8) Kupiłem nowe (używane) opony. Piszczały przy zakrętach, więc ustawiłem zbieżność. Tydzień był spokój, ale znów momentami piszczy. Wygląda na to, że rypie mi prawą przednią oponę na zewnątrz. Poruszałem kołem i wygląda, że górny sworzeń. Czy możliwe, że to on jest odpowiedzialny za zdzieranie opony na zewnątrz ?

9) Ręczny

Czytałem na forum, że z ręcznym jest jakaś lipa i często zawodzi, więc pewnie dlatego nie ma jego u mnie, ale zapytam, bo jak kupiłem koleś twierdził, że ręczny jest, tylko linki są pozrywane. Kupiłem więc nowe tarcze i klocki (bo stare się w biły już w rant tarcz), demontuje i zdziwienie, bo nie ma ani szczęk, ani cylinderka - no pusto. Pytanie więc, czy warto z tym walczyć, bo z nowych części nie znalazłem wszystkich potrzebnych mi elementów, więc pewnie coś ze złomu by trzeba. Ewentualnie, czy z Frontery podejdzie ? Bo jeżeli koszt były by duże no to generalnie nawet się nie będę w to bawił (przegląd przejdzie :)) )

10) Nadkola z tyłu - zanim kupiłem, to wiedziałem, że Montereye gniją, ale pytanie, czy ktoś robił to już i stwierdził, że rdza nie wróciła ? Byłęm u blacharza to ten mi powiedział, że może to zrobić (wymienić, wstawić, pospawać - co tam będę chciał), ale za 2 lata znów do niego wróce....Nie chciało mu się, czy tak faktycznie jest ?

No i to by było chyba na tyle....na początek :)
Ostatnio edytowano 29 maja 2016, 00:07 przez oldfield, łącznie edytowano 5 razy
oldfield

Re: Monterey 3.2 LPG zestaw pytań po zakupie

Postprzez mcgiver » 17 maja 2016, 22:03

oldfield napisał(a):Cześć,

Od 2 tygodni jestem posiadaczem Opla Monterey i w związku z tym mam kilka pytań.

Wcześniej jeździłem Fronterą Sport 2.8 (generalnie większość życia jeździłem dieslami, więc powoli odnajduje się w PB/LPG).

1) Nie działa mi czujnik temperatury na desce. Na forum wyczytałem, że są dwa, ale nie mogę znaleźć w internecie modelu tego czujnika co podaje temp. na tablice (bo sam czujnik chyba znajduje się na dolocie - taki mały z nakrętką i dwoma przewodami ?). Ten drugi dla komputera wygląda, że działa, bo załącza się visco jak go trochę pomęcze.

2) Podczas odpalenia silnika słychać takie tykanie (podczas jazdy i na luzie też). Nie wiem jak to opisać, ale jak np. dodam gaz na luzie, to jest warknięcie v6 i drugie cały czas podobne do klekotania diesla z częstotliwością 3-4 uderzenia na sekunde.

Na forum czytałem, że przy pedale gazu powinien być jakiś czujnik i druga linka. U mnie chyba tego nie ma.

4) Przerywa na gazie

Tutaj również szukałem i jakoś jednoznacznie nie było odpowiedzi. Sprawdzić przewody, świece, filterki, ale....zauważyłem, że jak tankowałem za grosze np. 20-40 zł, to szarpał mocno - tak, jakby nie dostawał gazu, a jak zatankowałem do pełna (120 litrów - mam dwie butle), to szarpanie jest minimalne, lub w ogóle nie występuje. Czy możliwe, że gdzie jedna butla się przytkała ?

EDIT: Wymieniłem filtr gazów lotnych i stałych, węże gumowe, bo stare były sparciałe. Poprawiło się znacznie, ale jeszcze są odczuwalne szarpnięcia, więc następny krok to będą przewody i świece.

9) Ręczny

Czytałem na forum, że z ręcznym jest jakaś lipa i często zawodzi, więc pewnie dlatego nie ma jego u mnie, ale zapytam, bo jak kupiłem koleś twierdził, że ręczny jest, tylko linki są pozrywane. Kupiłem więc nowe tarcze i klocki (bo stare się w biły już w rant tarcz), demontuje i zdziwienie, bo nie ma ani szczęk, ani cylinderka - no pusto. Pytanie więc, czy warto z tym walczyć, bo z nowych części nie znalazłem wszystkich potrzebnych mi elementów, więc pewnie coś ze złomu by trzeba. Ewentualnie, czy z Frontery podejdzie ? Bo jeżeli koszt były by duże no to generalnie nawet się nie będę w to bawił (przegląd przejdzie :)) )

10) Nadkola z tyłu - zanim kupiłem, to wiedziałem, że Montereye gniją, ale pytanie, czy ktoś robił to już i stwierdził, że rdza nie wróciła ? Byłęm u blacharza to ten mi powiedział, że może to zrobić (wymienić, wstawić, pospawać - co tam będę chciał), ale za 2 lata znów do niego wróce....Nie chciało mu się, czy tak faktycznie jest ?

1- visco załacza się w wyniku gęstnienia specjalnego oleju w mechaniżmie wentylatora pod wpływem temperatury ,a nie w wyniku działania czujnika.
2- brzmi mi to na napinacz paska rozrządu , sprawdż skad dokładnie dochodzi to tykanie , jesli z okolic osłony plastikowej za kołami pasowymi na wale korbowym to radzę nie jeżdzić tylko wymienić ten napinacz
3- tempomat włacza się w stan czuwania duzym przyciskiem , a uruchamia chyba powyżej 40km/h przyciskiem na manetce wycieraczek.
tempomat nie działa jak świeci jakas kontrolka na desce.
4-temat rzeka
9- ręczny działa wyśmienicie po regulacji bardzo długo pod warunkiem ,że wszystko w bebnie jest w dobrym stanie ....ale ja nie jeżdżę po błocie.
ale jesli w bebnach masz pusto to napewno nie bedzie działac :)21 .
10-z rudim tak już jest, i to nie w oplu monterey tylko generalnie w blacharstwie ;jak masz dojscie zeby wymienić zdrowe elementy i zrobisz to dokładnie , oraz zakonserwujesz z obu stron idealnie , szczegulnie na spawach i łączeniach blach (praktycznie nierealne) to na wiele lat jest spokój , ale generalnie blacharz dobrze podsumował.
dziwkowóz E36 KABRIO ZMODZONY STROKER M50B29
coupe m54b30
e30 M10B18 wąska youngtimer
fortwo 750turbo-daily
Polift 3,5
od dużej pojemności lepsza jest jedynie jeszcze większa..
tylni napęd jest jak sex; po co jechać na ręcznym jak można dać w pizdę
mcgiver

Postprzez Kangur » 18 maja 2016, 06:14

oldfield napisał(a):

Z tyłu, przy konsoli środkowej, tam gdzie popielniczka jest jakiś zaczep. No nie kminie, do czego to ? bagażu ?

ad.6
Jest to pas do mocowania tylniej kanapy gdy jest w pozycji złożonej co by wciskajac gaz do dechy (szczególnie w 3,1 :)21 ) nie upadła na podłogę.
Montytroopek 3.1 (3.0 - przeszłość) 1998 LTD
Kangur

Postprzez pocieszny » 18 maja 2016, 13:01

Kangur napisał(a):
oldfield napisał(a):

ad.6
Jest to pas do mocowania tylniej kanapy gdy jest w pozycji złożonej co by wciskajac gaz do dechy (szczególnie w 3,1 :)21 ) nie upadła na podłogę.

ze śmiechu :)21

1) czujnik temp na desce jest usytuowany koło termostatu z przodu silnika, zwykły czujnik jak w lanosie na przykład chyba 10 pln kosztuje
2) albo napinacz paska (jak pisano) albo któryś popychacz zaworowy (bądź kilka) jak jest ciulowe oleum to stukają jak umierają też stukają, napinacz wymień żeby nie mieć babuczy z rozrządem
5) żeby przyciski wyjąć wystarczy odkręcić 8 śrubek na desce rozdzielczej ;)
7)może nie być tylnych głośników :)21 w większości starych aut są te już nieżywe ;) wchodzą tam chyba 10cm
8)jeśli koło lata to oczywiście że może ;) oprócz zbierzności trzeba ustawić też kąty, żeby je ustawić (jeśli są złe) potrzeba specjalnych podkładek
9) ręczny musisz mieć tak czy siak bo nie przejdzie przeglądu :)21 więc trzeba go zrobić tak czy siak
10) montereye nie gniją, to froty gniją :lol: nadwozie masz w pełnym ocynku, a raczej było zanim ktoś je zaczął naprawiać teraz już ruda będzie zawsze
Maxiu 2,5 biturbo :)21
Patrol 4,2 :)21
pocieszny

Postprzez Przemo_ol » 18 maja 2016, 13:17

Pkt. 2 Ja mam takie cykanie, które zwiększa się lub zmniejsza w zależności od obrotów a wydają je lub jeden wtrysk/wtryski gazu, problemu nie ma na benzynie.
Pkt. 9 Nie wiem czego się spodziewales ale tam z tyłu są tarczo bębny. U mnie ręczny działa a dodam, że samochodem wcześniej jeździł Mavv ;).
Pkt. 10 Zawsze wyjdzie, zależy tylko po jakim czasie.

Jeśli chodzi o szarpanie to u mnie występowało na gazie a na benzynie nie, spowodowane było luźna wiązka kabli przy komputerze od gazu, po jej poprawieniu problem ustąpił.
Opel Monterey 3,2 - V6 - 1992
Przemo_ol

Postprzez oldfield » 18 maja 2016, 17:17

@ mcgiver

1) Nie wiedziałem, że to taki patent. Dzięki.
2) Ok. Sprawdzę i dam znać.
3) No po wciśnięciu dużego guzika, zapala się zielona kontrolka informująca o aktywacji tempomatu, jednakże przy prędkości 90 km/h manewrowanie manetką w każdą możliwą stronę nie powoduje żadnej reakcji.
4) Gaz ogarnąłem - filterki były zasrane. Wymieniłem też węże gumowe i trójnik bo były w miernym stanie. Teraz minimalnie przerywa, więc myślę, że jeszcze zmienie świece, przewody i będzie idealnie.
9) No u mnie w bębnie nic nie ma :) Wszystko ktoś wybebeszył, a w internecie nie widzę wszystkich potrzebnych elementów, więc sobie odpuszczę.
10) Na razie też odpuszczę

@Kangur

6) Dzięki :)

@pocieszny

1) No to już wiem, gdzie jest. Miałem w garażu czujnik od Nubiry, ale ten nie podchodzi (minimalnie większy), więc musze z Lanosa zakupić.
2) Ok. Mam nadzieję, że do końca miesiąca dojedzże, bo przypływ gotówki dopiero 30.05 a jeździć trzeba :]
5) Thanks
7) Ogarnąłem te głośniki. Banalne, bo w radiu w opcjach uruchamia się tylne głośniki :)
8) Ok. Będę musiał więc ogarnąć, bo szkoda opony
9) No z tymi przeglądami, to nie wiem, czy tak oficjalnie wolno na forum - ale to fikcja ;)
10) No właśnie Frotę miałem idealną jeżeli chodzi o blacharkę, ale zdążyłem ją zakonserwować zaraz po zakupie, a Monterey już niestety w takim stanie został nabyty. Na razie odpuszczę i będę obserwował co się dzieję. Tak swoją drogą, to mnie zaskakuje momentami stan niektórych elementów, bo przy próbie zmiany żarówek cofania, ta listwa pod daszkiem, do której ów żarówki były przymocowane wykruszyła się w rękach. Teraz lampki mi dyndają, ale to pikuś i z czasem to zrobie.

@ Przemo_ol

2) No u mnie chyba jednak pierwsza diagnoza, bo na PB też słyszę....grrr
9) No jak odpisałem wcześniej, u mnie sam bęben został, więc przypuszczam, że poprzednik świadomie wybebeszył wszystko. Teraz się tylko zastanawiam, czy na przykład nie zrobić jakiejś zmotki i np. nie wydobyć zacisków z chyba z Xanti, gdzie zaciski były razem z ręcznym...no ale jak pisałem wcześniej na razie mi to nie przeszkadza :)
10) No też tak myślę

No z gazem, to faktycznie temat rzeka - milion przyczyn. U mnie na szczęście te najbardziej banalne filterki. Teraz odzyskał Montek moc na gazie i szarpie tylko minimalnie i sporadycznie.

Dziękuje wszystkim za odpowiedz :)
oldfield

Postprzez mcgiver » 18 maja 2016, 19:29

oldfield napisał(a):3) No po wciśnięciu dużego guzika, zapala się zielona kontrolka informująca o aktywacji tempomatu, jednakże przy prędkości 90 km/h manewrowanie manetką w każdą możliwą stronę nie powoduje żadnej reakcji.

Dziękuje wszystkim za odpowiedz :)

manetką nie manewrujesz w żadną strone tylko wciskasz przycisk na końcu manetki.
przycisk patrzy na okno pasażera a wciskasz go w stronę kolumny kiery.
coupe m54b30
fortwo 750turbo-daily
Polift 3,5
mcgiver

Postprzez bigdon » 18 maja 2016, 22:13

oldfield napisał(a):Cześć,

4) Przerywa na gazie

5) Oświetlenie przycisków

Czy ktoś ma może symbol tej żaróweczki do oświetlenia przycisków od podnoszenia szyby ? Zdemontowałem jedną z tej plastikowej osłonki (wyprostowałem te wąsy i żarówka wyszła - patent do dumy IMHO)

https://drive.google.com/open?id=14DunR ... JF0oTweDNg

https://drive.google.com/open?id=1Im8qH ... mFy5toU_Qg

Czy do oświetlenia są potrzebne tylko 3 żarówki, czy trzeba bardziej rozebrać ten mechanizm, bo po drugiej stronie nie widać nic, poza plastikiem ?

https://drive.google.com/open?id=1Wp81A ... W_Hrnzdp_A

Nie świeci mi jeszcze żarówka pod okrągłym przyciskiem zapalania świateł. Żeby ją zdemontować, trzeba demontować ten cały panel ? Jak wymienić żarówkę, to widziałem gdzieś na forum, żeby uważać z jakąś kulką przy demontażu.

7) Nie działają tylne głośniki.

Jeżeli kable walnięte, to raczej się tam nie dostanę, ze względu na zabudowane butle w bagażniku, ale być może kwestia jakiejś przejściówki, przy radiu ?

8) Kupiłem nowe (używane) opony. Piszczały przy zakrętach, więc ustawiłem zbieżność. Tydzień był spokój, ale znów momentami piszczy. Wygląda na to, że rypie mi prawą przednią oponę na zewnątrz. Poruszałem kołem i wygląda, że górny sworzeń. Czy możliwe, że to on jest odpowiedzialny za zdzieranie opony na zewnątrz ?

9) Ręczny

Zapraszam na darmowy przegląd 502 057 586 :D
wciąż szukam i drążę

Zapraszam na https://web.facebook.com/stajniaw124/
bigdon

Postprzez oldfield » 18 maja 2016, 23:06

O kurcze, skorzystalbym, ale do Warszawy to ja mam w choinke km. :)
oldfield

Postprzez oldfield » 20 maja 2016, 09:58

Koledzy. Ile powinna kosztować wymiana rozrządu, bo muszę się za to wziąć, a nie chce, żeby mi mechanik nie poleciał fantazja w cenie.
oldfield

Postprzez FFK » 20 maja 2016, 16:23

Będę robił niebawem to dam znać.
Isuzu Trooper 2000r 4JG2 :)

Był:
Opel Monterey 3,2 V6 1993r. - zepsuty w AB Servis :(
FFK

Postprzez mcgiver » 21 maja 2016, 01:56

temat był już przerabiany na tym forum nie raz , wystarczy poszukać :roll: .
tu moje koszty z przed 6 miesięcy poza napinaczem więc dolicz sobie około 200-300zł
w drugim poscie od dołu jest dokładne podsumowanie poza robocizną bo jak każde swoje auto robiłem sam...
viewtopic.php?f=4&t=5568&start=50
coupe m54b30
fortwo 750turbo-daily
Polift 3,5
mcgiver

Postprzez oldfield » 21 maja 2016, 09:21

Ooo super, dzięki. No to nie jest źle cenowo. W poniedziałek podjade do mechaników i zobaczymy ile mi robocizne policza.

Kontynuacja mój temat - mam pytanie odnośnie tego tempomatu.

Wczoraj grzalem obwodnica i jeszcze raz testowo odpalam tempomat ! Voila ! Działa ! Przyjechałem tak z 5 km. Hamulec przed rondem, redukcja, wylot z ronda, znów rura - tempomat pyk i już nie działa....grrr...

Koledzy gdzie jest ten czujnik tempomatu ? Gdzie przy pedale gazu ? W nocy jak wróciłem z trasy to zagladalem tam pod spód i dopiero teraz zauważyłem że jest druga linka, która wiadomo idzie do grodzi ale nic poza tym ciekawego nie widziałem.
oldfield

Powrót do Isuzu Trooper II / Opel Monterey A (1992-1997)