[3.2] Monterey pytanie o olej temperature i rozrzad

Isuzu Trooper/Bighorn, Opel Monterey, Holden Jackaroo, Honda Horizon, Acura SLX

[3.2] Monterey pytanie o olej temperature i rozrzad

Postprzez oldfield » 24 cze 2016, 13:33

Czesc,

Jako, ze dalej nie wiem, gdzie powinien byc zamontowany czujnik temp dla tablicy, to w dalszym ciagu nie wiem co z ta temperatura. Przejechalem dzis ok 150 km (na zewnatrz 30 stopni). Po zatrzymaniu wszystko gorace jak diabli. Pytanie moje jest takie, czy jakby sie silnik gotowal to ten drugi czujnik dla komputera da znac i wywali np. check engine ?

Pytanie drugie o olej. Jaki powinien byc ? Mam zalany 15w40 a slyszalem, ze powinien byc 10w40.

Pytanie trzecie - co ile km powinno sie wymienic rozrzad ? Ja wg ostatniej faktury od sprzedajacego zrobilem 50 tys.

Dziekuje
oldfield

Re: [3.2] Monterey pytanie o olej temperature i rozrzad

Postprzez pocieszny » 25 cze 2016, 12:28

niestety nie miałem jeszcze okazji pojawić się w domu :/ sorki że nie odpisałem
z manuala wynika że czujnik temperatury jest na magistrali z tyłu silnika (koło czujnika dla kompa) mało miejsca na wymiane bez rozbierania :/
ogólnie w 3.2 temperatura przy w miare sprawnym układzie stoi betonowo na środku skali, nie ważne co robisz
wydaje mi się że oprócz wskaźnika niestety nie ma innych wskazówek

olej najlepiej 10W40 ze względu na popychacze, możliwe że ktoś zalał 15 bo już stukały (nic to nie pomoże a tylko przyśpieszy zgon popychaczy) tak że dobrze jest wymienić oleum wraz z filtrem :)

rozrząd to sprawa do wymiany po zakupie zawsze, ja nie wierze poprzednikom, 50 kkm to też już jest spokojnie czas do przymierzenia się do wymiany, niektórzy wymieniają co 60kkm niektórzy co 80kkm, ale warto to zrobić w komplecie wraz z pompą wody, i napinaczem rozrządu ;) przy okazji połowy rozebranego silnika możesz powymieniać wszytko, olej, płyn chłodzący, i wymienić czujnik ;) :)2
Maxiu 2,5 biturbo :)21
Patrol 4,2 :)21
pocieszny

Re: [3.2] Monterey pytanie o olej temperature i rozrzad

Postprzez oldfield » 25 cze 2016, 14:27

Oki dziekuje za odpowiedz. Reasumujac czekaja mnie wydatki bo popychacze juz stukaja...:/
oldfield

Powrót do Isuzu Trooper II / Opel Monterey A (1992-1997)