Czy 3.1 jest bezkolizyjny. Dzisiaj wjechałem w wodę taką do maski i silnik zgasł. Obroty były około tysiąca, wody nie zassał. Wgląda jakby rozrząd padł, rozrusznik kręci jak szalony 0 oporu przy próbie odpalenia na holu brak ciśnienia oleju.
Każdy diesel jest kolizyjny. Nie ma wyjątków. W 3.1 po zerwaniu paska szkody nie są dramatyczne. W moim wypadku pogięło się kilka popychaczy i pękły dwie dźwigienki zaworowe. Jednak po zassaniu wody...z reguły nie opłaca się naprawiać. W każdym razie chyba mam kilka popychaczy - gdybyś potrzebował Jeśli rozrusznik kręci bez oporu - to raczej nie jest kwestia rozrządu.
Zerwany pasek rozrządu, pogięte dwie laski popychaczy zawory stoją równo. Przyczyną awarii było błoto które dostało się pod osłonę. W Sobotę montaż nowego rozrządu i zobaczę czy miałem szczęście
Miałem szczęście Wymiana trzech popychaczy i nowy rozrząd, silnik pracuje jak zegarek. WIELKIE PODZIĘKOWANIA dla BIGDONA za ogarnięcie tego bałaganu . Hinkowi dziękuję za pomoc w zdobyciu części i ważne rady.