Części zamienne

Isuzu Trooper/Bighorn, Opel Monterey, Holden Jackaroo, Honda Horizon, Acura SLX

Części zamienne

Postprzez dawid.materna » 24 lut 2017, 11:59

Witam wszystkich!
Użytkuje od niedawna montereya 3.1 z 1994 roku.
W tym roku wybieram sie na miesiąc pojeździć trochę po bałkanach i w związku z tym, że nie znam jeszcze dobrze tego auto mam pytanie co zabrać ze sobą na wypadek awarii?
Czy są jakieś części, które często padaja?
dawid.materna

Re: Części zamienne

Postprzez M&J » 24 lut 2017, 12:09

Krzyżak, drążek kierowniczy (lubi pęknąć), alternatory padają w montkach często, łożysko koło jak masz jakieś stare do tego 1 albo 2 filtry powietrza (na Bałkanach jest dużo szutrów i się mega kurzy jak jedziesz za kimś), umyj przed wyjazdem chłodnicę (najlepiej ją wyciągnąć i namoczyć w wodzie), zabierz klocki hamulcowe zapasowe bo mi kiedyś padły po 600 km jak się tłoczek blokował i je pogubiłem :). Ogólnie zrób przed wyjazdem wszystko co podejrzewasz że zaczyna się psuć bo takie wyjazdy bardzo dobrze weryfikują wszystkie wadliwe części.
Ja również ze znajomymi wybieramy się na Bałkany w sierpniu :) :)2
Monterey 3.1 3-drzwiowy z 1995 r. Cooper Discoverer STT 33'', lift 2'' IronMan, stalowe zderzaki i takie tam
BYŁA Frontera 2.0 Sport z 1997 r. - lift 2", winda, stalowe zderzaki, progi, bagażnik, snork, Cooper Discoverer STT 32"
M&J

Postprzez miras7 » 24 lut 2017, 12:46

M&J napisał(a):.... Ogólnie zrób przed wyjazdem wszystko co podejrzewasz że zaczyna się psuć bo takie wyjazdy bardzo dobrze weryfikują wszystkie wadliwe części.
....

To jest najlepsze rozwiązanie. A właściwie jedyne rozsądne. Ja mam w schowku filtry, klocki p/t, krzyżak , łożyska przód, wiatrak, k-seal, zestaw do naprawy przebitych opon i to co mam w aucie niepewne, czyli sprzęgło i pompa wspomagania. Mogą się przydać reperaturki zacisków ham., pompy, wysprzęglik.

M&J napisał(a):....
Ja również ze znajomymi wybieramy się na Bałkany w sierpniu :) :)2

No to sporo nas tam będzie :D Bałkany to spory obszar.... ;)
miras7

Postprzez Przemo_ol » 24 lut 2017, 23:18

Kurde jak bym to przeczytał wcześniej, nie kupił bym montka. Miesięcznie pokonuję 1 500 km, wszystkie usterki w 3.2 wynikają z moich zaniedbań lub z braku finansów, raczej to 2. Sorry może nie na temat ale nie wożę przyczepy części. Z drugiej strony nie wybrałbym się żadnym nowym nie sprawdzonym samochodem tak daleko od domu chyba że lubię przygody. Samochód mam od 4 lat + Mavv 2 lata jedyna usterka to zepsuty alternator przy przebiegu 170 000 km i końcówki wachaczy, eksploatacja i zaniedbanie.
Ale faktycznie zmień co możesz a koledze każ wozić części, myślałem ze pesymiści żyją tylko koło Dywit :-) np. Marek ;-) . Proponuję wziąść jeszcze reperaturki tylnych nadkoli wrócisz z wyprawy nowym Montkiem.
Opel Monterey 3,2 - V6 - 1992
Przemo_ol

Postprzez miras7 » 25 lut 2017, 12:20

Przemo_ol napisał(a):Kurde jak bym to przeczytał wcześniej, nie kupił bym montka. Miesięcznie pokonuję 1 500 km, wszystkie usterki w 3.2 wynikają z moich zaniedbań lub z braku finansów, raczej to 2. Sorry może nie na temat ale nie wożę przyczepy części. Z drugiej strony nie wybrałbym się żadnym nowym nie sprawdzonym samochodem tak daleko od domu chyba że lubię przygody. Samochód mam od 4 lat + Mavv 2 lata jedyna usterka to zepsuty alternator przy przebiegu 170 000 km i końcówki wachaczy, eksploatacja i zaniedbanie.
Ale faktycznie zmień co możesz a koledze każ wozić części, myślałem ze pesymiści żyją tylko koło Dywit :-) np. Marek ;-) . Proponuję wziąść jeszcze reperaturki tylnych nadkoli wrócisz z wyprawy nowym Montkiem.

Ciekawe podejście :?
miras7

Postprzez M&J » 25 lut 2017, 13:54

Przemo_ol napisał(a):Kurde jak bym to przeczytał wcześniej, nie kupił bym montka. Miesięcznie pokonuję 1 500 km, wszystkie usterki w 3.2 wynikają z moich zaniedbań lub z braku finansów, raczej to 2. Sorry może nie na temat ale nie wożę przyczepy części. Z drugiej strony nie wybrałbym się żadnym nowym nie sprawdzonym samochodem tak daleko od domu chyba że lubię przygody. Samochód mam od 4 lat + Mavv 2 lata jedyna usterka to zepsuty alternator przy przebiegu 170 000 km i końcówki wachaczy, eksploatacja i zaniedbanie.

Przebieg 1500 km/m-c nie jest jakimś nadzwyczajnym, robisz po prostu 18 tyś rocznie. Ja robię 25 tyś rocznie i też na co dzień nie wożę zapasowych części bo jeżdżę po Polsce gdzie bez problemu naprawię wszystko gdziekolwiek się zepsuje. Zupełnie co innego jechać 5 tyś km w 2 tygodnie w terenie w miejscach gdzie najbliższa wioska ludzi jest np 60 km od Ciebie a nie wspominając o jakimkolwiek mechaniku czy sklepie z częściami samochodowymi. Więc albo nigdy nie byłeś na takim wyjeździe albo jestem mega optymistą albo planujesz zostawić auto jak się coś spieprzy i wracać ze znajomymi.
Monterey 3.1 3-drzwiowy z 1995 r. Cooper Discoverer STT 33'', lift 2'' IronMan, stalowe zderzaki i takie tam
BYŁA Frontera 2.0 Sport z 1997 r. - lift 2", winda, stalowe zderzaki, progi, bagażnik, snork, Cooper Discoverer STT 32"
M&J

Postprzez pocieszny » 25 lut 2017, 14:13

to jak się już tak przerzucamy :)21
robie 50-60kkm rocznie monciakiem (3.2V6), wymieniam na bieżąco co tam akurat niedomaga, przed większymi wyjazdami robie przegląd, hamulce (obowiązkowo), płyny,filtry, swiece/kable (chyba że były robione niedawno) i jade :)2 :)21
z zapasu woże ze sobą moduł z cewkami i alrternator, i pierdołowate psujące się czujniki :)21 i to w zasadzie wszytko :)2
montek w większości jest mało awaryjną maszyną
Maxiu 2,5 biturbo :)21
Patrol 4,2 :)21
pocieszny

Postprzez PiotrR » 25 lut 2017, 21:55

Zabieram reperaturki, hamulce/ pompy, zapasowe klocki hamulcowe,paski klinowe. Nigdy nie były mi potrzebne. Znajomemu padł alternator w Mercedesie ML w Rumuńskich górach trzy godziny później jechał z nowym oryginałem.
Tamtejsi mechanicy jeszcze potrafią myśleć, w stodole znajdziesz tokarkę, prasę , komputer i ludzi życzliwych do pomocy.
Takie kombi 3.1
PiotrR

Postprzez Przemo_ol » 26 lut 2017, 09:13

A już myślałem że to tylko ja posiadam egzemplarz, który nie psuje się jak Frontera.
Opel Monterey 3,2 - V6 - 1992
Przemo_ol

Postprzez PiotrR » 26 lut 2017, 14:05

Psuję się tylko dojeżdża. :D
Takie kombi 3.1
PiotrR

Powrót do Isuzu Trooper II / Opel Monterey A (1992-1997)