3.1d - Altek, podciśnienie,itd

Isuzu Trooper/Bighorn, Opel Monterey, Honda Horizon, Honda Acura SLX

3.1d - Altek, podciśnienie,itd

Postprzez selwin » 07 wrz 2018, 08:37

Witam na forum.
Jestem od roku posiadaczem montka 3.1z 97roku. OD jakiego czasu mam kilka usterek w nim.
1.Alternator - zdarza się ,że napiecie ładowania mam na max na wskazniku czyli przeszło 16 V. Nie jest tak zawsze i po jakimś czasie spada do prawidłowej wartosci.
2. Brak wspomagania hamulców i przy okazji ni emoge zalączyc napędów - obstawiam podciśnienie. Po wypieciu węża od sero - jakies tam ssanie jest,ale nie jestem pewien czy odpowiednie.
3. Załączanie napędów. - co fizycznie robi wajcha od załączania napędów?
4.Podobno jest jeden czujnik na przednim moście przy zaworkach, który odpowiada za kontrolkena desce i jeszcze jaiś na skrzyni biegów? CZy to ten na końcu skrzyni z trzema przewodami??
5. Żeby u mnie zalączyć napędy musze przesunąć wajche i w środu w kabinie jest zaslepiony węzyk od podciśnienia i muszę na chwilę zdjąc zaslepkę, wtedy jest ok.
Nie mam pojećia gdzie ten wężyk prawidłowo powinien być wpiety. Ze schamtu ni emoge dojśc.
6. Wycieka mi olej w miejscu w którym rurka od bagnetu oleju wchodzi do silnika. Czy przyczyna może byc odma??
Gdzie jej szukac w tym silniku?
7. Jest może ktoś z montkiem z okolic CT CB, lub zna mechanikaktóry ogarnia montki??

Z góry dziękuje za sugestie, podpowiedzi.
selwin
 
Posty: 21
Dołączył(a): 07 wrz 2018, 07:48

Re: 3.1d - Altek, podciśnienie,itd

Postprzez pocieszny » 07 wrz 2018, 15:19

1. regulator napięcia pada, spalisz elektryke jak nic nie zrobisz, wyjąć alternator i do regeneracji
2. albo Vakupompa nie działa albo masz nieszczelność w magistrali podciśnienia
3. wajcha fizycznie zapina napęd w reduktorze czyli napędza przedni wał (brak podciśnienia może nie zapinać przedniego mostu)
4. czujniki nie mają wpływu na fizyczne zapięcie czy nie przedniego mostu, tu masz sytuacje taką że jak się zapnie to zapala się kontrolka, ale jak kontrolka nie działa to most/reduktor i tak powinien się zapiąć (no chyba że są inne awarie)
5. schemat podciśnienia powinieneś mieć w komorze silnika na grodzi, jeśli nie masz to jest na stronie głównej do pobrania
6. nie
7. bardzo dużo oszczędzasz czasu nie pisząc co to CT czy CB?, co z tym czasem robisz?? :)21
doprowadź instalacje podciśnienia do sprawności a większość problemów zniknie
Opel Monterey 3.2V6... chyba... już nie :roll:
Dżip KJ suf
Patrol 4,2 :)21
pocieszny
 
Posty: 3371
Dołączył(a): 30 paź 2010, 18:39
Lokalizacja: Jordanów

Re: 3.1d - Altek, podciśnienie,itd

Postprzez Jake » 07 wrz 2018, 16:17

pocieszny napisał(a):4. czujniki nie mają wpływu na fizyczne zapięcie czy nie przedniego mostu, tu masz sytuacje taką że jak się zapnie to zapala się kontrolka, ale jak kontrolka nie

Nie prawda. W przejsciowce czujnik na reduktorze jest tym co wyzwala przelaczenie zaworków podcisnienia na przednim moscie. Jesli ten czujnik jest uszkodzony, wał przedni sie zapnie, ale przedni most juz nie. czujnik na przesuwce jest nieistotny - on steruje tylko kontrolka.
pocieszny napisał(a):7. bardzo dużo oszczędzasz czasu nie pisząc co to CT czy CB?, co z tym czasem robisz?? :)21
doprowadź instalacje podciśnienia do sprawności a większość problemów zniknie

Chodzi oczywiscie o Toruń lub Bydgoszcz. To wyrozniki miejscowe na tablicach rejestracyjnych. Jak KR KRA, KT, KMY z naszych okolic.
Isuzu Trooper 3.1D 1997r
Avatar użytkownika
Jake
 
Posty: 1018
Dołączył(a): 25 kwi 2015, 22:02
Lokalizacja: Kraków

Re: 3.1d - Altek, podciśnienie,itd

Postprzez pocieszny » 07 wrz 2018, 19:59

i piszesz KMY dla zaoszczędzenia czasu? :)21
Opel Monterey 3.2V6... chyba... już nie :roll:
Dżip KJ suf
Patrol 4,2 :)21
pocieszny
 
Posty: 3371
Dołączył(a): 30 paź 2010, 18:39
Lokalizacja: Jordanów

Re: 3.1d - Altek, podciśnienie,itd

Postprzez selwin » 07 wrz 2018, 21:41

-Sorki, jakoś z rospędu i przyzwyczajnia tak wyszło - Bydgoszcz, Toruń, Grudziądz :)
-Dziekuje za sugestie, podpowiedzi.
Chcąć ogarnąć podciśnienie, musze chyba wymienić pompke która jest na alternatorze - i faktycznie wezme sie w pierwszej kolejności za to.
Pompa podciśnienia jest na alternatorze i po zdjęciu wężacoś tam ona daje tego podciśnienia ,ale szału nie ma. MOzna to jakoś zregenerować czy nowe?

-Jake - w którym miejscu dokładnej jest czujnik o którym piszesz?? Z tego co czytałem tu na forum jest on identyczny jak ten od kontrolki napedu a także wstecznego biegu.

-Na schemacie podcisnień mamy m.in: Gdzie fizycznie sa tez rzeczy?
1.Tank - czy chodzi o puszkę/zbiornik pod podwoziem w okolicach fotela kierowcy?
2. Air filtr - chodzi o jakis mały filterek na węzyku?
3 . i cos tam cos tam nad pompa.
selwin
 
Posty: 21
Dołączył(a): 07 wrz 2018, 07:48

Re: 3.1d - Altek, podciśnienie,itd

Postprzez Jake » 08 wrz 2018, 15:17

selwin napisał(a):-Sorki, jakoś z rospędu i przyzwyczajnia tak wyszło - Bydgoszcz, Toruń, Grudziądz :)
-Dziekuje za sugestie, podpowiedzi.
Chcąć ogarnąć podciśnienie, musze chyba wymienić pompke która jest na alternatorze - i faktycznie wezme sie w pierwszej kolejności za to.
Pompa podciśnienia jest na alternatorze i po zdjęciu wężacoś tam ona daje tego podciśnienia ,ale szału nie ma. MOzna to jakoś zregenerować czy nowe?

-Jake - w którym miejscu dokładnej jest czujnik o którym piszesz?? Z tego co czytałem tu na forum jest on identyczny jak ten od kontrolki napedu a także wstecznego biegu.

-Na schemacie podcisnień mamy m.in: Gdzie fizycznie sa tez rzeczy?
1.Tank - czy chodzi o puszkę/zbiornik pod podwoziem w okolicach fotela kierowcy?
2. Air filtr - chodzi o jakis mały filterek na węzyku?
3 . i cos tam cos tam nad pompa.


1)Czujniki sa na skrzyni 3 i jeden na moscie. Wszystkie sa wspolzamienne i wygladaja tak: (moga sie roznic kostka, kolorem czy ksztaltem obudowy, w zaleznosci od producneta i rocznika, ale to bez znaczenia)
Obrazek
a) Czujnik od biegu wstecznego - na skrzyni biegów
b) Czujnik 1&2 biegu, nie wiem po wuja istnieje, ale nie we wszystkich skrzyniach wystepuje - wysoko na skrzyni biegów, tuz pod podloga.
c) Czujnik zalaczenia 4H - blisko wajhy reduktora,
d) Czujnik do kontrolki na desce - na przesuwce przy przednim moscie.
Na skrzyni jest tez jeszcze jeden czujnik, 3 przewodowy blisko flanszy tylnego wału - to jest czujnik predkosci.
Wszystko zaznaczone na zdjeciu:
Obrazek
Zbiornik podcisnienia masz tutaj:
Obrazek
Jak masz jeszcze jakies niejasnosci - pytaj.
Isuzu Trooper 3.1D 1997r
Avatar użytkownika
Jake
 
Posty: 1018
Dołączył(a): 25 kwi 2015, 22:02
Lokalizacja: Kraków

Re: 3.1d - Altek, podciśnienie,itd

Postprzez pocieszny » 09 wrz 2018, 10:05

niekoniecznie vaku masz zepsute, jeśli masz luzem wężyk od przedniego napędu (tak zrozumiałem) to możesz mieć gdzieś po prostu nieszczelność,
weź doprowadź wszystkie wężyki do stanu normalnego i wtedy zobaczysz czy rzeczywiście vaku jest do wymiany
kupowałem vaku do troopera w intercarsie (takie samo mam w patrolu 4,2) 3 lata temu mieli ;)
Opel Monterey 3.2V6... chyba... już nie :roll:
Dżip KJ suf
Patrol 4,2 :)21
pocieszny
 
Posty: 3371
Dołączył(a): 30 paź 2010, 18:39
Lokalizacja: Jordanów

Re: 3.1d - Altek, podciśnienie,itd

Postprzez selwin » 12 wrz 2018, 13:25

Dzięki za porady i dokładne forki:)

Odlączyłem wąż od pompy Vacu idący bezpośrednio do serwo zatykając zaraz przy pompie cienki odpływ. Coś tam ssa,ale jak zobaczył to mechanik, to powiedział zdecydowanie, że jest to za małe podciśnienie. Więc na czoło uszkodzen wychodzi pompa . W necie trudno znależć nową pompe. Można podpasowac od innego auta?? Do patrola zgodnie z sugestią patrzyłem i jestem dalej w czarnej d:) Wiecie może czy stara jest naprawialna, może jakies zestawy do regeneracji?

- W którym miejscu w 3.1D znajduje się sterownik świec żarowych? Okazało sie ,że główny przewód idący na świece, na magistrale/szyne jest odpiety. Pod kieronicą były rzeżbione jakies przekażniki, kontrolki ,samoróbka,ale tez jest teraz odlączone. Przed zimątez chce to ogarnąc.
selwin
 
Posty: 21
Dołączył(a): 07 wrz 2018, 07:48

Re: 3.1d - Altek, podciśnienie,itd

Postprzez pocieszny » 12 wrz 2018, 14:21

szybciej znajdziesz do troopera niż parcha 4.2 :)21 któ©e w zasadzie w EU nie jest dostępne
Opel Monterey 3.2V6... chyba... już nie :roll:
Dżip KJ suf
Patrol 4,2 :)21
pocieszny
 
Posty: 3371
Dołączył(a): 30 paź 2010, 18:39
Lokalizacja: Jordanów

Re: 3.1d - Altek, podciśnienie,itd

Postprzez Jake » 12 wrz 2018, 16:17

selwin napisał(a):Dzięki za porady i dokładne forki:)

Odlączyłem wąż od pompy Vacu idący bezpośrednio do serwo zatykając zaraz przy pompie cienki odpływ. Coś tam ssa,ale jak zobaczył to mechanik, to powiedział zdecydowanie, że jest to za małe podciśnienie. Więc na czoło uszkodzen wychodzi pompa . W necie trudno znależć nową pompe. Można podpasowac od innego auta?? Do patrola zgodnie z sugestią patrzyłem i jestem dalej w czarnej d:) Wiecie może czy stara jest naprawialna, może jakies zestawy do regeneracji?

- W którym miejscu w 3.1D znajduje się sterownik świec żarowych? Okazało sie ,że główny przewód idący na świece, na magistrale/szyne jest odpiety. Pod kieronicą były rzeżbione jakies przekażniki, kontrolki ,samoróbka,ale tez jest teraz odlączone. Przed zimątez chce to ogarnąc.

Masz model z 97r? Z nowa deska w srodku? Tam sterownik swiec zarowych jest w tunelu srodkowym, pod radiem. To ten sam sterownik ktory zarzadza EGRami.
Na podstawie czujnikow temperatury sterownik decyduje o zalaczeniu i czasie zalaczenia swiec zarowych. Przekaznik wykonawczy jest pod maska po prawej stronie (strona pasazera) na zewnatrz skrzynki bezpiecznikow, jeden z 3 duzych czarnych zaznaczonych na zdjeciu:
Obrazek
Isuzu Trooper 3.1D 1997r
Avatar użytkownika
Jake
 
Posty: 1018
Dołączył(a): 25 kwi 2015, 22:02
Lokalizacja: Kraków

Re: 3.1d - Altek, podciśnienie,itd

Postprzez selwin » 04 paź 2018, 13:42

Hamulce i podcisnienie naprawione. Dałem do mechanika, który niestety nie chciał powiedziec co było "tajemnica zawodowa".Wiem tylko ,że zadnej części nie kupował. Kaszpirowski.

Teraz wojuje z z czujnikiem od kntrolki napędów. NIby to taki sam czujnik jak od biegu wstecznego. Kupilłem jeden , wkręcam , kombinuje z załączeniem a kontrolka jak się nie świeci tak się nie świeci. Wykręcilem czujnik miernik - przejscia w zadnej pozcyji nie ma. Pomyślałem - fabrycznie uszkodzony. Kupilem drugi taki sam ...i sytuacja się powtórzyła.
100zł w d...!!!
Ma któs pomysł dlaczego tak? NIe chce juz trzeciego czujnika kupować....po wykręceniu uszkodzeń nie wiedać, może takie małe przetarcie w miejscu gdzie kulka.
Czy ten mechanizm gdzie wkręca się mój ulubiony juz czujnik, można jakoś rezebrać, żeby zobaczyc co tam w środku słychac??? Śruby są:)
Jest tak olej??

Kontrolka działa jak zewre przewody. Czy napędy się zalączaja nie wiem, musze gdzies w piach pojechać i sprawdzić na zywo.
selwin
 
Posty: 21
Dołączył(a): 07 wrz 2018, 07:48

Re: 3.1d - Altek, podciśnienie,itd

Postprzez Jake » 06 paź 2018, 02:11

selwin napisał(a):Hamulce i podcisnienie naprawione. Dałem do mechanika, który niestety nie chciał powiedziec co było "tajemnica zawodowa".Wiem tylko ,że zadnej części nie kupował. Kaszpirowski.

Teraz wojuje z z czujnikiem od kntrolki napędów. NIby to taki sam czujnik jak od biegu wstecznego. Kupilłem jeden , wkręcam , kombinuje z załączeniem a kontrolka jak się nie świeci tak się nie świeci. Wykręcilem czujnik miernik - przejscia w zadnej pozcyji nie ma. Pomyślałem - fabrycznie uszkodzony. Kupilem drugi taki sam ...i sytuacja się powtórzyła.
100zł w d...!!!
Ma któs pomysł dlaczego tak? NIe chce juz trzeciego czujnika kupować....po wykręceniu uszkodzeń nie wiedać, może takie małe przetarcie w miejscu gdzie kulka.
Czy ten mechanizm gdzie wkręca się mój ulubiony juz czujnik, można jakoś rezebrać, żeby zobaczyc co tam w środku słychac??? Śruby są:)
Jest tak olej??

Kontrolka działa jak zewre przewody. Czy napędy się zalączaja nie wiem, musze gdzies w piach pojechać i sprawdzić na zywo.

Do dupy z takim mechanikiem co nie powie Ci co w aucie zrobil. Nastepnym razem nic nie zrobi i kase wezmie...
Tak, w przesuwce jest olej, ale po co chcesz ja rozbierac jak sprawdziles czujnik miernikiem i stwierdziles, ze to onjest uszkodzony?
No chyba, ze nie wierzysz w efekty sprawdzania ;P To sprawdz jeszcze raz, czujniki sa typu NC, w pozycji spoczynkowej powinny byc zwarte, po wcisnieciu kulki maja sie rozwierac. Sprawdz dokladnie omomierzem, jak oba sa uszkodzone fabrycznie to reklamuj je! Chociaz az ciezko uwierzyc zeby tak proste elementy byl fabrycznie spartolone...
Isuzu Trooper 3.1D 1997r
Avatar użytkownika
Jake
 
Posty: 1018
Dołączył(a): 25 kwi 2015, 22:02
Lokalizacja: Kraków

Re: 3.1d - Altek, podciśnienie,itd

Postprzez mcgiver » 25 lis 2018, 13:57

Jake napisał(a):
selwin napisał(a):Hamulce i podcisnienie naprawione. Dałem do mechanika, który niestety nie chciał powiedziec co było "tajemnica zawodowa".Wiem tylko ,że zadnej części nie kupował. Kaszpirowski.


Do dupy z takim mechanikiem co nie powie Ci co w aucie zrobil. Nastepnym razem nic nie zrobi i kase wezmie...
...

skoro koleś z tego żyje to dlaczego ma zdradzać swoje sekrety?
mechanik z reguły bierze kasę za to że wie coś czego nie wie klient i za wykonaną robotę czyli usuniętą usterkę , a nie za informacje jak tego dokonał
to nie forum tylko real :)21
dziwkowóz E36 KABRIO ZMODZONY STROKER M50B29
youngtimer e30 M10B18 wąska lampa
dwa koła KLR 650 TENGAI
wół roboczy MONT 3,2 97 LTD
WSZYSTKIE SĄ, NIEKTÓRE STOJĄ :)
tylni napęd jest jak sex; po co jechać na ręcznym jak można dać w pizdę
Avatar użytkownika
mcgiver
 
Posty: 1599
Dołączył(a): 26 lut 2015, 22:18
Lokalizacja: żywiec

Re: 3.1d - Altek, podciśnienie,itd

Postprzez Jake » 25 lis 2018, 15:13

No to akurat prawda, nie oczekuje ze powie jak naprawil, ale fajnie wiedziec CO naprawil. Nie chcialbym takiej naprawy w blogiej nieswiadomosci xD
Isuzu Trooper 3.1D 1997r
Avatar użytkownika
Jake
 
Posty: 1018
Dołączył(a): 25 kwi 2015, 22:02
Lokalizacja: Kraków

Re: 3.1d - Altek, podciśnienie,itd

Postprzez Tomkin » 26 lis 2018, 00:35

W Bydgoszczy Boroch serwis robi montki,trochę chamowaty ale zna się. :)21
Monty Bobcat 3,1 LTD 97
Avatar użytkownika
Tomkin
 
Posty: 254
Dołączył(a): 15 wrz 2011, 19:09
Lokalizacja: Słupsk

Re: 3.1d - Altek, podciśnienie,itd

Postprzez selwin » 22 lut 2019, 18:23

Zawsze jak jest temperatura koło zera i niżej , po odpaleniu auta , muszę poczekać ze 30 -40 sekund za podciśnieniem.
Przez ten czas pedał hamulca twardy i napędy zazębionych.
Przy wyższych temperaturach problemu nie ma.
Czy to normalne ? Jeśli nie- co może być przyczyna ?
selwin
 
Posty: 21
Dołączył(a): 07 wrz 2018, 07:48

Re: 3.1d - Altek, podciśnienie,itd

Postprzez Jake » 22 lut 2019, 19:44

selwin napisał(a):Zawsze jak jest temperatura koło zera i niżej , po odpaleniu auta , muszę poczekać ze 30 -40 sekund za podciśnieniem.
Przez ten czas pedał hamulca twardy i napędy zazębionych.
Przy wyższych temperaturach problemu nie ma.
Czy to normalne ? Jeśli nie- co może być przyczyna ?

Vacupompa do przejrzenia...
Isuzu Trooper 3.1D 1997r
Avatar użytkownika
Jake
 
Posty: 1018
Dołączył(a): 25 kwi 2015, 22:02
Lokalizacja: Kraków

Re: 3.1d - Altek, podciśnienie,itd

Postprzez piotr R » 22 lut 2019, 23:42

Pary wody w układzie, w leciwym aucie to normalne. Czeka cię mozolne czyszczenie układu podciśnienia.Szybciej jest wymienić wszystkie węże podciśnienia.
Koszt kilkadziesiąt złotych, w Isuzu fi 8.
Takie kombi 3.1
piotr R
 
Posty: 2074
Dołączył(a): 30 cze 2011, 20:20
Lokalizacja: WGM

Re: 3.1d - Altek, podciśnienie,itd

Postprzez selwin » 02 kwi 2019, 08:24

Mam mały problem z załączaniem napędów w sumie juz od momentu kupna.
Finalnie napędy się zalączają,ale...
Wyprowadzony jest węzyk podciśnienia z układu i normalnie zaslepiony. Skąd ten węzyk idzie , nie będę nawet próbował pisac, bo cholera wie jak to pisać. Na pewno wychodzi z trójnika. Licze na to , że może po zasadzie działania ktoś coś doradzi.
I teraz tak....przerzucam wajchę od napędów, nastepnie musze zdjąć zaślepkę od tego wężyka - czuć podciśnienie, chwilę muszę odczekać, czasami pulsacyjnie szybkimi ruchami paluchem przytykac i odtykać i po chwili pojawia sie kontrolka napędów i napęd działa. Wężyk zatykam i jazda. Wyłączenie już bez żadnego cudowania samą wajchą. Jak chce zalączyc ponownie , to cała procedura od nowa.

W okolicy brak montka ,żebym podjechał i prześledził gdzie ten węzyk się nalezy, a domyslam sie że coś tam musi być być...Może filterek ???
Ma może ktoś jakiegoś pomysła???
selwin
 
Posty: 21
Dołączył(a): 07 wrz 2018, 07:48

Re: 3.1d - Altek, podciśnienie,itd

Postprzez miras7 » 02 kwi 2019, 10:58

A masz połączone ze zbiornikiem na ramie, pod fotelem kierowcy? A co się dzieje jak zostawisz ten wężyk nie zaślepiony? Któryś właśnie powinien być luźno otwarty do atmosfery, no może przez jakiś filterek
Avatar użytkownika
miras7
 
Posty: 969
Dołączył(a): 06 sie 2012, 19:41
Lokalizacja: Wrocław/Milicz

Re: 3.1d - Altek, podciśnienie,itd

Postprzez selwin » 02 kwi 2019, 13:26

Ze zbiornikiem pod siedzeniem jest połączenie.
Nie zostawiałem go nigdy niezaślepionego, gdzies mam z tyłu głowy ,ze łapałby tym sposobem lewe powietrze ?
selwin
 
Posty: 21
Dołączył(a): 07 wrz 2018, 07:48

Re: 3.1d - Altek, podciśnienie,itd

Postprzez selwin » 09 kwi 2019, 08:21

Mógłby ktos zerknąć czy w okolicach filtra powietrza na jednym z węzyków podciśnienia jest filterek??
selwin
 
Posty: 21
Dołączył(a): 07 wrz 2018, 07:48

Re: 3.1d - Altek, podciśnienie,itd

Postprzez selwin » 18 kwi 2019, 08:52

Czy filterek zaznaczony na schemacie , to filtr podciśnienia - taki mały osobny czy ma ten węzyk iśc gdzies do "dużego silnikowego" filtra powietrza??
Załączniki
IMG_1578.JPG
IMG_1578.JPG (67.75 KiB) Przeglądane 49 razy
selwin
 
Posty: 21
Dołączył(a): 07 wrz 2018, 07:48

Re: 3.1d - Altek, podciśnienie,itd

Postprzez miras7 » 18 kwi 2019, 09:27

Tam będzie ten mały filterek, z dużym w 3.1 nie ma żadnego połączenia podciśnień.
Avatar użytkownika
miras7
 
Posty: 969
Dołączył(a): 06 sie 2012, 19:41
Lokalizacja: Wrocław/Milicz

Re: 3.1d - Altek, podciśnienie,itd

Postprzez selwin » 18 kwi 2019, 11:05

A mógłbym kogos poprosić o zrobienie fotki gdzie widac filter i jego umiejscowienie???

Na schemacie znalałżem jeszcze coś takiego....chyba to ten wężyk i jest mowa o zaworku zwrotnym??
Załączniki
Bez tytułu.png
Bez tytułu.png (138.86 KiB) Przeglądane 41 razy
selwin
 
Posty: 21
Dołączył(a): 07 wrz 2018, 07:48


Powrót do 1992-1998

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości