Moze kogoś zainteresuje. Przeróbka SOHC na DOHC, z bardzo dobra dokumentacja fotograficzna:
https://www.planetisuzoo.com/viewtopic.php?f=15&t=88327&start=25
skąd te info? pierwsze słyszęJake napisał(a):... po '95 podniesli moc SOHC do 190KM, czyli tyle ile mialo DOHC, ...
Jake napisał(a):Moze zabrzmie jak w tym dowcipie, ze jestem jak rusek co zna kogos kto byl na spotkaniu z kims kto ogladal film o seksie grupowym.
Nie jezdzilem DOHC, ale gadałem z kilkoma amerykańcami od Trooperów. DOHC ma fabrycznie 190 KM, ciut wiecej niz 177 KM w SOHC. Ma za to ponoc gorszy kolektor dolotowy (nie mam pojecia dlaczego, ale conajmniej kilka osob potwierdzilo to info). Swap głowic z DOHC do SOHC jest w USA bardzo popularnym modem. Podobno dajac glowice z dwoma wałkami, dolot od SOHC i poprawiajac troche wydech mozna dobić do 200 KM.
Co ciekawe w latach 1992-1995 byly dostepne rownolegle SOHC i DOHC, w 1996r przestali sprzedawac modele z podwójnym wałkiem, za to podniesiono moc SOHC do 190 KM (to byl nadal jeszcze silnik 6VD1 3.2l SOHC ale z pewnymi zmianami - zapłon na cewkofajkach, inne ECU i wspomniana wyzsza moc) - takiej wersji nigdy nie bylo na rynku europejskim. W 98r. zas tak samo jak u nas weszło 6VE1 z pojemnoscia 3.5l i moca 215 KM
A czy warto? Na pewno warto, zawsze to 15-20KM wiecej przy nadal realtywnie prostej budowie silnika. Poza tym fajnie mieć coś nietypowego. Z czesciami tez nie ma duzego problemu - dół jest identyczny, inny jest tylko pasek rozrzadu i same głowice.
pocieszny napisał(a):była, w UK można znaleźć Bighorna w tej komplementacji, mało tego bo był dużo droższy od zwykłej wersji
pocieszny napisał(a):były te wydumki na rynek Japonia (przez co można znaleźć w UK), Australia, USA
Powrót do Isuzu Trooper II / Opel Monterey A (1992-1997)
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 14 gości