pocieszny napisał(a):@Jake, niekoniecznie, czas otwarcia wtrysków benzyny to tylko korekta mapy zapisanej w ECU instalacji, nawet nie mając zupełnie wtrysków w aucie pojedzie ono spokojnie na LPG, tyle że na sztywnej mapie bez korekty
pocieszny napisał(a):wiele zależy od instalacji prawdopodobnie,
nie wszystkie działają identycznie, pamiętam że moja którą miałem w troopie miała taką możliwość, awaryjnie można było obejść cały ukłąd wtryskowy pojazdu i jechac na stałej mapie, nawet nie trzeba było do teho kompa tylko odpowiednio się mostkowało wtyczke diagnostyczną (między innymi dlatego się na nią zdecydowałem), raz korzystałem jak zawaliło mi wtryskiwacz, było troche za bogato ale nie było tragedii
Ripkin napisał(a): na benzynie nie chce jechać
pocieszny napisał(a):4 generacja była,
po założeniu Pan Gazownik robił mape awaryjną (na podstawie sprawnego jeżdżącego auta) i zapisywał ją jako "awaryjną" na pamięci ECU
za każdym razem potem jak odpalałeś w trybie awaryjnym, to pracował na niej, ogólnie mapa była zrobiona pod auto i mniej więcej dopasowana do niego, jedyne czego brakowało to korekcji wtrysku pobieranej na żywo z czujników samochodu
kilka razy mi się to przydało nie powiem
Ripkin napisał(a):odpalał na bęzynie (teraz nie odpala) i nie wchodził na obroty, chodził jakby nie palił na wszystkie cylindry po przełączeniu na gaz wszystko ok podejrzewane były wtryski. Dolałem do bęzyny środek do czyszczenia wtrysków i jak by lepiej zaczął chodzić, rano pod domem już nie odpalił. Nie wiem czy ma to znaczenie dzisiaj przy odkręcaniu świec zobaczyłem że w trzech jest olej ( do połowy wysokości świec). I jeszcze jeden problem dokąd idzie rurka z EGR Montek 3.2 bo odkręciłem dziś swój i nie widzę tam żadnej rurki gniazdo mocowania nie jest zaślepione no i nie działa to znaczy ten zaworek w środku się nie przesuwa czy dać sobie z nim spokój. Na razie nie mam możliwości zaciągnąć auta do mechanika ze względu na to gdzie mieszkam (góry i ciulowa droga) jak nie pomożecie to auto będzie stało aż się zrobi ciepło i awaryjnie odpalę na gazie.
Ripkin napisał(a):Pomiar ciśnienia bęzyny 3,2-3,5. Czekam na uszczelkę pod kolektor dolotowy i będę sprawdzał wtryski, no i wymiana uszczelek pod pokrywami klawiatury, wymiana świec. Co jeszcze?
nic konkretnego nie mówidalej problem z autem
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości