Cześć,
Chciałbym Wam opowiedzieć o swojej modyfikacji układu chłodzenia silnika 3.2 w Trooperze z 1996r.
Na początku chciałbym podziękować użytkownikowi 8P8C z naszego forum, który
podarował mi za free wentylatory i z serwisówki swojego aktualnego samochodu udostępnił algorytm sterowania wentylatorami chłodnicy.
Zaczynając od początku, fabryczny wentylator na wiskozie zastąpiłem przez elektryczny podwójny wentylator z Forda Galaxy 2.3 benzyna (numer 7M0121207C). Obudowa wentylatorów wymaga pewnej obróbki i dostosowania jej do chłodnicy w Isuzu ale nie jest to jakoś bardzo skomplikowane. Ja do tego celu użyłem kątowników aluminiowych (zdjęcia poniżej).
Wentylatory pracują z dwoma prędkościami – niską i wysoką. Realizowane jest to poprzez połączenie ich odpowiednio szeregowo lub równolegle. Za sterowanie wentylatorami odpowiada układ elektroniczny zbudowany na Arduino UNO, który poprzez interfejs ELM327 i złącze OBDII Trooper’a z ECU pobiera informacje takie jak temperatura płynu chłodzącego, prędkość samochodu, obroty silnika i kilka innych. Dzięki temu nie miałem konieczności dokładania dodatkowych czujników temperatury płynu oraz króćców do ich montażu.
Przy tej okazji doposażyłem Trooper’a w czujnik temperatury zewnętrznej, którego wskazanie zwizualizowałem na wyświetlaczu zabudowanym w miejscu sygnalizacji fabrycznego systemu alarmowego (sygnalizacja alarmu została przeniesiona na diodę LED obok wyświetlacza).
Wyświetlacz zawiera następujące informacje
- temperatura płynu chłodzącego silnik
- napięcie ładowania akumulatora
- obciążenie silnika (wartość wyliczana przez ECU)
Przy okazji remontu silnika, układ chłodzenia został całkowicie odnowiony (nowa chłodnica, termostat, pompa wody, płyn). Temperatura silnika podczas normalnej jazdy wynosi 82 *C.
Poniżej przedstawiam algorytm sterowania wentylatorami wraz z nastawami temperatur.
Gdy mikrokontroler i powyższy "super algorytm" zawiedzie, zawsze mam możliwość ręcznego załączenia na pełną moc wentylatorów (właściciele diesli pewnie znają ten przełącznik
)
Pozdrawiam
Michał