Biały dym i specyficzny zapach - co to może być ?

Isuzu Trooper/Bighorn, Opel Monterey, Holden Jackaroo, Honda Horizon, Acura SLX

Re: Biały dym i specyficzny zapach - co to może być ?

Postprzez PiotrR » 23 sie 2012, 08:22

Warsztat miał w garażu na podwórku prywatnej posesji (chyba rodzina).Pracował tylko wieczorami, nikt nie będzie zeznawał przeciw niemu. Do tej pory byłem zadowolony z jego usług. Rachunków nie wystawiał.
Takie kombi 3.1
PiotrR

Postprzez ułan » 23 sie 2012, 09:09

Witam,

Kolego miałem podobną sytuację jak Ty - nie dotyczyło to naprawy samochodu, ale wykonania połaci dachowej - wybrałem się do koleżanki, która pracuje w kancelarii adwokackiej i wystosowała jak to prawnicy stosowny bełkot niezrozumiały dla zwykłego śmiertelnika z przybitymi czerwonymi pieczątkami, dodam że w między czasie wykonawca zlikwidował działalność, ale i tak pomogło - przestraszył się prawników i jakoś szybko się dogadaliśmy.
Spróbuj może warto - oczywiście w między czasie możesz zgłosić sprawę na policję, ale to chwile potrwa.
Pozdrawiam i życzę załatwienia sprawy na Twoją korzyść
Jeżeli nie wiesz do jakiego portu zmierzasz, to żaden wiatr nie będzie Ci sprzyjał :) Dla Montka to i tak bez różnicy :)
ułan

Postprzez ułan » 23 sie 2012, 15:14

Witam,

Więc tak: montek przeglądnięty, wymienione płyny, oleje, filtry, sprawdzone mosty etc. :) Wszystko wielkie O.K. biały dymek ustał po zablokowaniu egr-a. Głowica, uszczelka o.k. Czyli panika była niepotrzebna. Palić i jeździć :):):) Przy okazji Wielkie Podziękowania dla sąsiada Seb_81 za pomoc i polecenie dobrego warsztatu !! :)
Jeżeli nie wiesz do jakiego portu zmierzasz, to żaden wiatr nie będzie Ci sprzyjał :) Dla Montka to i tak bez różnicy :)
ułan

Postprzez mario_gdynia » 23 sie 2012, 16:25

Kurde,może i ja zaślepie EGR,to przestanie mi kopcić z odmy i żygać olejem :) :lol: marzenie :cry:
Trooper 3,1 Td Long , Monterey 3,2 Long Lifting , L.Countach xxx ,Polowanie na Suburbana...
mario_gdynia

Postprzez piotrck » 23 sie 2012, 17:52

z odmy będzie rzygać, zaślepienie EGR nic nie da
Hasta la Victoria Siempre.
3,1 LTD 97r
piotrck

Postprzez Tomkin » 23 sie 2012, 18:32

Zdejmij wężyki i je zaślep.Wystarczy,albo nie,na pracującym silniku zdejmij wężyk i zobacz,czy zawór się zamyka.Ja mam zaślepione wężyki i nie zaślepiam EGR.Po prostu jest zamknięty i tyle.Od czasu do czasu zakładam węże i patrzę,czy działa.Na zaślepianie przyjdzie czas później,albo wcale. :lol:
Monty Bobcat 3,1 LTD 97
Tomkin

Postprzez ułan » 23 sie 2012, 19:20

Witam,

Więc tak Panowie :) po tym jak już przestudiowałem problem z moim samochodem to podzielę się teraz szczegółami:
1. Zaślepiłem wężyki od egr a nie egr -a - pomogło na czarne i białe dymy :) i nawet jakiś żwawszy się zrobił
2. Byłem w serwisie, w którym chłopaki wiedzą o czym mówią i co robią - okazało się że cześć z nich moczy swoje wehikuły w błotku więc z takimi sprzętami mają do czynienia na co dzien - sprawdzili jakimś magicznym sprzętem który wkładali do chłodnicy na włączonym silniku i okazało się, że wszystko O.K.
3. Jeżeli byłby problem z głowicą bądź też z uszczelką - to podobno chłodziwo waliło by przez zbiornik wyrównawczy z siła niagary :)
4. Wymiana oleju, kompletów filtrów i czołg gada jak nówka z salonu.

Z mojej obserwacji mogę tylko powiedzieć, że panika nie jest wskazana i czasami warto zacząć od tak prozaicznych rzeczy jak egr. ( łatwiej odkręcić wężyki i wkręcić do nich śrubki niż odkręcać cały egr i wkładać blaszkę) i od rady kolegów z forum :):):):)
ułan

Postprzez Piecia » 14 sty 2013, 23:43

Też miałem taki problem z czarnym dymem, ale było to prozaiczne, spadły mi wężyki z egr. Założyłem nowe bo tamte były sparciałe i hula jak szatan. Spróbuję zaślepić może czołg będzie jeszcze lepiej chodzić. :lol:
OPEL MONTEREY 3.1 TDI RS 1996 r.
Piecia

Postprzez mikusien » 15 sty 2013, 01:04

Witam!
To ja moze z ciekawosci tez sprobuje zaslepic wezyki od egr-u. Prawde mowiac, to Chodzi tylko o te dwa wezyki co ida do zaworu, tak?
mikusien

Postprzez danti » 15 sty 2013, 08:58

Nie wężyki się zaślepia a zawór...
Adrenaline rush!
Honda Shadow VT 1100

Był...
Opel Monterey LTD 3.1TD
http://www.roztocze4x4.pl
Facebook
danti

Postprzez mikusien » 15 sty 2013, 10:56

Wiem,wiem... Chcialem zrobic tylko probe. Ktos tam pisal ze probnie zaslepil wezyki :)2
mikusien

Postprzez Tomkin » 15 sty 2013, 19:54

Ja to napisałem,wężyk zdjąć,polukać na zawory,mają opaść, ładnie widać trzpienie jak się poświeci. :)2
Monty Bobcat 3,1 LTD 97
Tomkin

Poprzednia strona

Powrót do Isuzu Trooper II / Opel Monterey A (1992-1997)