Uszczelnienie tylnego dyfra

Isuzu Trooper/Bighorn, Opel Monterey, Holden Jackaroo, Honda Horizon, Acura SLX

Re: Uszczelnienie tylnego dyfra

Postprzez mcgiver » 02 maja 2025, 11:12

załozyłem na razie zwykły zimering 80x48x10 szlifniety z wysokości 10mm na 8. W sprzedaży są rónież na wysokość 8mm , ale niestety na miejscu nie mieli , a nie chciałem czekać bo zaeżało mi na wyjeżdzie z garażu przed długim wekendem . Uszczelnienie po odtłuszczeniu osadziłem na czerwonym silikonie dla pewnosci i narazie jest sucho.
koszt w sklepie rolniczym 8zł. Dla potomnosci chodzi o uszczelnienie mostu poliftowego , bo moze to kogoś zmylić ze wzgledu że jest to w temacie dotyczącego przedlifta.
dziwkowóz E36 KABRIO ZMODZONY STROKER M50B29
coupe m54b30
e30 M10B18 wąska youngtimer
fortwo 750turbo-daily
Polift 3,5
od dużej pojemności lepsza jest jedynie jeszcze większa..
tylni napęd jest jak sex; po co jechać na ręcznym jak można dać w pizdę
mcgiver

Postprzez mcgiver » 06 maja 2025, 18:47

dziwna akcja.
Jak wymieniałem ostatnio zimering na ataku to odniosłem wrażenie ,że oleju jest za dużo bo cały czas mi się lało koło wałka, ponadto olej był konsystencji budyniu i koloru kawy z mlekiem, więc w weekend zamówiłem olej i dodatek lsd.
Dziś postanowiłem wymienić olej , ale pierw spuściłem litr tej brązowej brei i chciałem nalać litr ropy , zrobić parę km i wymienić.
Ten litr spuszczałem dobre 3-4minuty mimo odkręconego również górnego korka takie to gęste gówno; to się nie leje tylko pełza :shock:
Zanim zacząłem spuszczać ,to jak odkręciłem górny korek to się mi przez niego wylewało, (mimo że przy wymianie zimeringa około litra mi uciekło :? ) , więc spuściłem litr tej gęstej brei i weszło mi tylko ze 3 setki ropy bo znów mi się wylewało górą :evil: . Zrobiłem jakieś 8km , niestety nie zagrzało się to dobrze , ale po spuszczeniu całości wychodzi finalnie że w moście było między 4,5 a 5 litrów brei. Aż dziwne że okolice piast są suche i nic tam się nie poci.
Mam powody przypuszczać ,że o ile auto nie było upalane w terenie , bo po stanie nie można mu tego zarzucić , to na pewno most i skrzynia były utopione , a oleje nie były wymienione, nie wiem może jakaś jednorazowa akcja i od razu na głębokiej wodzie. Jak wyjmowałem skrzynię przy wymianie silnika to po odkręceniu lewarka zauważyłem w skrzyni trochę oleju i niestety wyglądał ten olej jak emulsja ,tak że w najbliższym czasie olej do skrzyni i reduktora też trzeba kupić :roll: .
Wlałem 1,5litra ropy zrobiłem 12km i wylałem ponad 2 litry kawy z mlekiem , teraz jak patrzę przez korek do środka to wygląda to już całkiem przyzwoicie, a wcześniej wyglądało jakby wszystko było oblepione kawowym budyniem..
Zalałem to motulem i amsoilem
Jak kupowałem auto to poprzedni właściciel nawet nie ukrywał że on tu nigdy żadnych płynów nie wymieniał. Ten gość miał to auto od 2006 roku , czyli 18 lat i zrobił około 100tys , głównie używał go do ciągnięcia przyczepy z jachtem ; ale kurwa nic nie wymieniać? profanacja…
Ja auto mam 5 miesięcy, ale profilaktyczną wymianę płynów zostawiłem sobie na czas jak wymienię silnik i zacznie mnie to auto cieszyć i zacznę faktycznie jeździć , no i właśnie to nastąpiło :)2 .
dziwkowóz E36 KABRIO ZMODZONY STROKER M50B29
coupe m54b30
e30 M10B18 wąska youngtimer
fortwo 750turbo-daily
Polift 3,5
od dużej pojemności lepsza jest jedynie jeszcze większa..
tylni napęd jest jak sex; po co jechać na ręcznym jak można dać w pizdę
mcgiver

Postprzez miras7 » 06 maja 2025, 21:55

:shock:
Ciekawe ile czasu ta woda tam była. Że łożyska są jeszcze dobre...
miras7

Postprzez pocieszny » 07 maja 2025, 00:12

mcgiver napisał(a):dziwna akcja.
głównie używał go do ciągnięcia przyczepy z jachtem

to już wiesz skąd woda :)21
Maxiu 2,5 biturbo :)21
Patrol 4,2 :)21
pocieszny

Poprzednia strona

Powrót do Isuzu Trooper II / Opel Monterey A (1992-1997)