przez Jake » 25 cze 2020, 11:19
Niestey nadal nie mam pod reka kryształowej kuli, juz 5 miesiac nie wrocila z naprawy, wiec musze sobie radzic bez niej.
Jak zdiagnozowac sprzegiełka jest na forum rozpisane dosc obficie, ale w duzym skrócie - sprzegiełko spina półoś z kołem. Jak podniesiesz przód do góry to mozesz sobie pokręcić kołem w powietrzu jednoczesnie przestawiajac sprzegiełko. Zrób tak:
Wajha 4H lub 4L
Jedno koło do góry
Oba sprzęgiełka LOCK
Teraz sprobuj pokrecic kołem ktore jest w powietrzu. Troche luzu jest normalne, ale nie powinno sie dac niczego obrócić - 4H na skrzyni blokuje wał (bo auto stoi), drugie przednie koło i zapiete sprzegiełko blokuje obrót satelit w dyfrze. Jak po przylozeniu wiekszej sily obrocisz kolem, lub kolo bedzie sie krecic i szczekac - masz rozwlone sprzegiełko.
Teraz test w druga strone
Wajha 4H
Jedno koło do góry,
Sprzegiełko koła stojącego na ziemi LOCK
Sprzegiełko koła podniesionego do góry FREE
Krecisz kołem które jest w powietrzu. Ma sie krecic luzno, lekko i cicho, bez trzasków, strzelnia, pykania etc. Reszta napedu stoi - bo jest zblokowana, wał na skrzyni, i drugie koło sprzegiełkiem.
Teraz zmień strone. Opusc to kolo na ziemie i daj na LOCK, podnies drugie i daj tam FREE. I znow krecisz. Analogicznie - usztywniasz caly naped poza tym testowanym sprzegiełkiem. Ma byc cicho i gładko.
Gratuluje. Wlasnie rzetestowales manualne sprzęgiełka. Ale jesli mechanik w nich grzebał i mowi ze sa w zlym stanie - to ja bym je mimo wszystko rozebrał i zobaczył o co chodzi. One BARDZO RZADKO sie psuja i zuzywaja. Natomiast bardzo czesto sa zle poskładane, albo sa zawalone smarem (tam NIE MA byc smaru), czesto wypada tez sprezynka przy koronce i sprzegielko nie rozpina sie poprawnie.
Hałasy i wibracje w przednim napedzie moga rownie dobrze powodować:
-luzy na krzyzakach
-nieosiowośc wału
-wał zatarty na wieloklinie kompesujacym dlugosc (bardzo czeste zjawisko bo wał mało pracuje, zwlaszcza wzdlużnie)
-rozwalone przeguby półosi
-krzywe półosie
-nadmierny luz na lozysku koła
Toyota 4-Runner 3.4 V6 1991