4x4 załączone, a jednak nie

Isuzu Trooper/Bighorn, Opel Monterey, Holden Jackaroo, Honda Horizon, Acura SLX

4x4 załączone, a jednak nie

Postprzez Dacamp » 08 gru 2010, 11:47

Witajcie, mam mianowicie taki problem. Wczoraj po raz pierwszy stwierdziłem że przy zapiętym przednim napędzie nie ciągną mi przednie koła.
Próbowałem wyciągnąć przyczepę na ubitym sniegu, tył ciągnął a przód wcale po przęłączeniu reduktora z 4H na 4L tylko tym się różniło że ciągnęły oba koła tylne. A na 4H tylko jedno się obracało i ślizgało. Co może być przyczyną że przód nie ciągnie ?? Moj montek to 3.2 LTD manual. Gdzie szukać przyczyny usterki???
Dacamp

Re: 4x4 załączone, a jednak nie

Postprzez hassan » 08 gru 2010, 11:55

na początek zobacz czy na 4H/4L obraca się przedni wał.
był: Opel Monterey A 3.1 LTD '96, 265/75/16 BFG AT, +2" Lovells
jest: VW Transporter T3 Syncro

nigdy nie mów nigdy...
hassan

Postprzez tarrin » 08 gru 2010, 12:35

Jak masz załączany przód - manuale, automaty czy SOF?
Co z lampką napędu? Świeci? Mruga? Nie świeci?
Pozdrawiam.
Tarrin
tarrin

Postprzez Dacamp » 08 gru 2010, 14:28

W
hassan napisał(a):na początek zobacz czy na 4H/4L obraca się przedni wał.
Muszę to sprawdzić. ale to musiał bym chyba go podnieść na 4 koziołki? Czy wystraczy podniesc sam przód? Chyba nie bo pojedzie

tarrin napisał(a):Jak masz załączany przód - manuale, automaty czy SOF?
Co z lampką napędu? Świeci? Mruga? Nie świeci?
Pozdrawiam.
Tarrin

Lampka napędów świeci.
Mam wszystko załączane wajchą. Nie wiem jak pod spodem, czym to załącza, czy elektonicznie. Ostatnio miałem musso tam wszystko elektronicznie i często to sie psuło, zaś myślałem że jak mam wajchę i wybierak to że nic sie nie psuje
Dacamp

Postprzez croochy » 08 gru 2010, 15:28

jakie masz sprzęgiełka?
Nie polemizuje z debilami
croochy

Postprzez tarrin » 08 gru 2010, 15:40

Sprawdź na przednim moście, czy koło gruchy masz przykręcony na dwie śruby kawałek blachy, pod którym są elektrozawory. Jak masz to pewnie masz SOF, w tym przypadku świecenie kontrolki oznacza, niestety, że problem najprawdopodobniej tkwi w rozdzielaczu napędów - bo most został załączony prawidłowo.
Pozdrawiam.
Tarrin.
tarrin

Postprzez hassan » 08 gru 2010, 16:16

jakby miał SOTF to przy problemie z podciśnieniem ciągnąłby chyba na 3 kołach (zaworki załączają lewą półoś)...

nigdy nie mów nigdy...
hassan

Postprzez tarrin » 08 gru 2010, 16:36

Hassan, zapomniałeś o dyferencjale.
Grucha (o ile to nie jest LSD ani nic podobnego, a, o ile dobrze pamiętam to żaden trooper nigdy nie miał LSD z przodu) ma to do siebie, że pcha tam, gdzie łatwiej - innymi słowy kręci się to koło, które ma większy luz.
W tym wypadku większy luz ma to odpięte, więc ono właśnie jest napędzane. A raczej ten kawałek, który nie został odpięty.
Tak więc przód nie jest napędzany w ogóle.
Gdyby było tak, jak mówisz, nie potrzebowalibyśmy LSD ani blokad :-D
Pozdrawiam.
Tarrin.
tarrin

Postprzez hassan » 08 gru 2010, 20:30

świnta racja, nie pomyślałem o dyfrze :oops:

nigdy nie mów nigdy...
hassan

Postprzez wojtekkk » 08 gru 2010, 20:43

poproś kumpla by walna glebę potem zapnij 4h i delikatnie rusz -z pewnością zobaczy czy wał sie kręci czy nie (nie trzeba nic podnosić.
jeżeli wał sie kręci do skrzynia rozdzielcza ok, zostaje przednia grucha i sprzęgięłka.
mozna to też sprawdzic z gleby- kładiesz kumpla z przodu i patrzy na półosie- jeżeli te daja znaki życia to zostaja sprzęgiełka.
tu albo automaty odmówiły pracy albo faktycznie masz manuale i trzeba sobie ręką pomóc- przekręca sie na loock( ewentualnie 4x4- w zależności od opisu)
mania 3,1tdi---+2,safari,........plany już są ale szukam sponsora
wojtekkk

Postprzez BUNNY_PL » 08 gru 2010, 21:08

jest jeszcze łatwiejszy sposób - wchodzisz pod auto rozłączasz napęd i sprzęgiełka, dajesz na luz i kręcisz wałem. Jak będziesz kręcił półosie mają się ruszać.
BUNNY_PL

Postprzez Nahen/thor_ » 08 gru 2010, 22:03

Jest zima, przywiąż Syfowi liną dupe do np drzewa, postaw go na śniegu, zapodaj 4x4 jedynkę lekko przygazuj i wyjdź z auta, tyl powinien się śłizgać i kręcić a Ty wsadź głowe pod auto i sprawdź czy się kręci przedni wał. Jeżeli masz 'zabieraki" i pneumatykę to sprawdż w komorze silnika pod pompa hamulca węże podciśnienia, może poprostu którys spadl z jakiejś złączki czy trójnika i zamiast załaczyć przód dmucha sobie albo zasysa "na lewo".
Staruszka już nie ma :( 2001 3.0 DTi
Nahen/thor_

Postprzez tarrin » 08 gru 2010, 22:11

Tyle ze w przypadku SOF swiecaca kontrolka swiadczy o tym, ze most zostal spiety poprawnie (o ile czujnik nie jest uwalony)
Dodatkowo przy braku podcisnienia w obwodzie most jest zapiety - tak zeby w przypadku awarii nadal bylo dostepne 4x4.
Pozdrawiam
Tarrin
tarrin

Postprzez Nahen/thor_ » 08 gru 2010, 22:20

Nie wiem jak to jest w Montkach/Trooperach <98 ale w moim z ToD kiedy załączam 4x4 a podciśńienie jest puszczone "bokiem" miga kontrolka od napędu zamiast sie świecić non stop. Stąd proponuje sprawdzić podciśnienia. Jeżeli kontrolka zachowuje się jak powinna to nie wiem.
Nahen/thor_

Postprzez skiczu » 08 gru 2010, 23:15

Nahen/thor_ napisał(a):Jest zima, przywiąż Syfowi liną dupe do np drzewa, postaw go na śniegu, zapodaj 4x4 jedynkę lekko przygazuj i wyjdź z auta, tyl powinien się śłizgać i kręcić a Ty wsadź głowe pod auto i sprawdź czy się kręci przedni wał. Jeżeli masz 'zabieraki" i pneumatykę to sprawdż w komorze silnika pod pompa hamulca węże podciśnienia, może poprostu którys spadl z jakiejś złączki czy trójnika i zamiast załaczyć przód dmucha sobie albo zasysa "na lewo".

Takie rady dla "młodego" :)3 ... A później we wiadomościach, że samochód rozjechał właściciela :D
"Dobrze zrobione jest lepsze niż dobrze powiedziane" - Benjamin Franklin
2.6
Ból fizyczny jest niczym w porównaniu z cierpieniem duszy - Skiczu
skiczu

Postprzez oko » 08 gru 2010, 23:30

Miałem ten sam problem... Padł czujnik w reduktorze... Możesz sprawdzić sam czy wał "robi" zdejmij osłony, gumy etc. przy wajchach skrzyni biegów. Siedzisz w środku i widzisz wał czy robi czy nie. U mnie czujnik padł a że nie mogłem go dostać przerobiłem na przełącznik. Na marginesie mimo, że przód mi robi i kontrolki mam sprawne nie sygnalizują mi zapięcia przodu ale jakos nie moge sie sebreać by to naprawić.
Montek 3.1 98 przed liftem... długi...i będzie młodszy brat jeep lub land rover
oko

Postprzez Nahen/thor_ » 08 gru 2010, 23:36

skiczu napisał(a):
Nahen/thor_ napisał(a):Jest zima, przywiąż Syfowi liną dupe do np drzewa, postaw go na śniegu, zapodaj 4x4 jedynkę lekko przygazuj i wyjdź z auta, tyl powinien się śłizgać i kręcić a Ty wsadź głowe pod auto i sprawdź czy się kręci przedni wał. Jeżeli masz 'zabieraki" i pneumatykę to sprawdż w komorze silnika pod pompa hamulca węże podciśnienia, może poprostu którys spadl z jakiejś złączki czy trójnika i zamiast załaczyć przód dmucha sobie albo zasysa "na lewo".

Takie rady dla "młodego" :)3 ... A później we wiadomościach, że samochód rozjechał właściciela :D

No co jak nie masz możliwości podniesienia auta i nie masz kumpla coby na gaz depnął trzeba sobie radzić ;) Ja tam wjeżdżam w zaspę tak zeby przód się o cos oparł, jedynka i wysiadam oglądac ;)

Jak na razie jeszcze nie goniłem auta :)21 :)21 :)21 ani auto mnie :)21 :)21 :)21 :o

Się popłakałem ;)
Nahen/thor_

Postprzez Regan » 09 gru 2010, 21:48

Kolego ja stawiam na sprzęgiełka, u mnie po tych roztopach i ponownych mrozkach to samo spotkało, wystarczyło wyczyścić i problem na razie znikną, a troche syfku się dostaje, nie dużo ale potrafi wnerwić jak przód nie zapina.
Regan

Postprzez Dacamp » 10 gru 2010, 09:47

Dzięki za porady, dziś mam trochę wolnego więc zabiorę się za to. Mam nadzieję że będzie to jakaś błachostka, 4x4 to niezła skarbonka :)
pozdrawiam Darek
Dacamp

Postprzez Dacamp » 11 gru 2010, 15:42

Kurcze, wiec tak, wal napędowy kreci, kreci się tez lewa przednia półoś - od kierowcy. Ale juz przegub/koło się nie kręci, chyba coś z przegubem mam wobec tego.
Dacamp

Postprzez oko » 12 gru 2010, 00:06

Kolego jak rozumiem z wywodów masz zabieraki... sprawdz dokładznie czy spina ci przód ... "łapa" elektrozaory etc,
Montek 3.1 98 przed liftem... długi...i będzie młodszy brat jeep lub land rover
oko

Postprzez tarrin » 12 gru 2010, 00:42

Ja bym raczej stawial na to ze masz automaty.
Prawy dobry, lewy uwalony.
Oto co na to wskazuje:
Po zapieciu przodu kontrolka sie zapala mimo ze przod nie kreci- znaczy jest sterowana ze skrzyni nie z mostu.
Kreci sie polos ale nie kolo - nie ma przeniesienia napedu na kolo, najprawdopodobniej sprzegielko nie laczy, wiec kreci sie tylko lewa strona bo wiekszy luz ma (zakladam, ze polosiom nic nie dolega).
Sprawdz, czy masz na moscie elektrozawory i tloczek. Powinny byc po stronie kierowcy. Jak ich tam nie ma to znak ze masz sprzegielka automatyczne, a brak napedu spowodowany jest awaria lewego.
Pozdrawiam.
Tarrin
tarrin

Postprzez hassan » 12 gru 2010, 18:31

albo napisz z którego roku masz wóz, to może da się oda razu ustalić czy masz zabieraki czy nie ;-)

nigdy nie mów nigdy...
hassan

Postprzez Dacamp » 19 gru 2010, 10:12

Wiec tak, autko 96r, wczoraj mechanik wkoncu sie raczyl polozyc pod nim. Zdjał oslonę przegubu i stwierdzil że półoś sie kręci w gniezdzie przegubu. Czyli wychodzi na to ze ukręcił się wielofrez.
Moj mechanik to leniwiec, nie chcialo mu sie rozkrecać przedniego zawieszenia żebym wiedział czy mam kupić półoś bo tam się ukręcił wielofrez czy przegub i kazał mi kupić i to i to.
Chyba zdecyduje sie na komplet z jakiejs rozbiórki auta, nie orientujecie sie czy od frontery 2.2 to moze byc to samo? wizulanie na zdjeciach wyglada na podobne, i rozumie ze jak zamawiac to od strony kierowcy to lewa ta dłuzsza ? czy prawa? bo nie wiem czy to prawa jak sie stoi na wprost auta czy jak sie siedzi w srodku, bo tak róznie opisują ze nie chce kupic nieodpowiedniej
pozdrawiam D
Dacamp

Postprzez hassan » 19 gru 2010, 12:21

Dacamp napisał(a):Chyba zdecyduje sie na komplet z jakiejs rozbiórki auta

ja to bym się zdecydował raczej na zmianę mechanika, na takiego z normalnym podejściem do pracy... No chyba że zwróci Ci kasę za zakup zbędnej części :|

nigdy nie mów nigdy...
hassan

Następna strona

Powrót do Isuzu Trooper II / Opel Monterey A (1992-1997)