padlo podswietlenie deski rozdzielczej...

Isuzu Trooper/Bighorn, Opel Monterey, Holden Jackaroo, Honda Horizon, Acura SLX

padlo podswietlenie deski rozdzielczej...

Postprzez mario_gdynia » 22 wrz 2011, 19:11

Witam serdecznie,dzisiaj rozbierałem kokpit,montowałem radio,poprawiałem pare rzeczy. Po złożeniu w całość,nie ma podswietlenia zegarów.
Oczywiście,nie zrobiłem żadnego zwarcia,radio zamontowane gra,wszystkie złącza sa na swoim miejscu,poprawiałem mocowanie klawiwszy od halogenow i sciemniacza
podswietlenia owej deski. Gdyz czasami wysuwały mi sie podczas naciskania. Ewentualnie,który bezpiecznik jest odpowiedzialny za podswietlenie? Demontowałem raz jeszcze wszystko i sprawdzałem,czy aby nie ma luznej wtyczki.Wszystko jest dobrze. Czy wtyczka od kontrolki haku jest identyczna jak od podswietlenia deski?
Trooper 3,1 Td Long , Monterey 3,2 Long Lifting , L.Countach xxx ,Polowanie na Suburbana...
mario_gdynia

Re: padlo podswietlenie deski rozdzielczej...

Postprzez mario_gdynia » 22 wrz 2011, 23:56

Problem rozwiązany.Troche to dziwne,ale opowiem jako ciekawostke.Doszedlem,że podswietlenia nie ma,gdyż mam zjarany jedyny z wszystkich...bezpiecznik ABS-u :) Kiedy go wymieniłem,podswietlenie pojawialo sie na sekunde i znowu przepalalo ten bezpiecznik (pod maską w skrzynce,ostatni ,u mnie wsadzony 10A ) Dziwne,nie? A co było przyczyną przepalania owego bezpiecznika od ABS-u i braku podswietlenia deski rozdzielczej? Winne było radio,a raczej jego wyjscie antenowe,gdzie na masie pojawiał sie dodatni potencjał i teoretycznie powodował zwarcie w układzie zasilania radia i masy anteny.Nie wiem co ma piernik do wiatraka,jak radio z plusem na masie antenowej,do przepalającego sie bezpiecznika ABS-u,który to odłącza zasilanie podswietlenia deski rozdzielczej. To na tyle na dzisiaj. Z ciekawostek dorzuce,że kiedyś montując sprzęt audio w aucie klasy wyższej. Przy impedancji głośników 8ohm,a nie 4ohm,jak jest w standarcie w przęcie samochodowym.Zaczynały jażyć sie światła postojowe.A klient uparł sie na te głośniki Focala z górnej pólki i co tu robić? Owe zjawisko mimo badania przez paru fachowców,nie zostało wyjaśnione do dzisiaj.Tym miłym akcentem,prosze o zamknięcie wątku.
Trooper 3,1 Td Long , Monterey 3,2 Long Lifting , L.Countach xxx ,Polowanie na Suburbana...
mario_gdynia

Powrót do Isuzu Trooper II / Opel Monterey A (1992-1997)