Lift zawieszenia 80 mm

Isuzu Trooper/Bighorn, Opel Monterey, Holden Jackaroo, Honda Horizon, Acura SLX

Lift zawieszenia 80 mm

Postprzez asek5 » 29 gru 2011, 19:07

Witam znalazłem dziś takie cudo ISUZU TROOPER -Lift zawieszenia 80 mm http://poliuretany.olkusz.pl/pl/isuzu-trooper-lift-zawieszenia-80-mm-10szt.html wiem że nie ten rocznik ale ciekawy jestem czy ktoś już takie coś widział zamontowane. Czy można dostać to do nowszych roczników?
monterey RS 3.1 LSD
asek5

Re: Lift zawieszenia 80 mm

Postprzez pocieszny » 29 gru 2011, 20:57

bez sensu :)3
3 cm to w zasadzie max żeby nie robić większych przeróbek, powyżej 4-5 robią się problemy z wlewem paliwa, kolumną kierownicy, chłodzeniem, zaczynają być krótkie przewody (hamulec/sprzęgło) nie mówiąc o dźwigni reduktora :)21
Maxiu 2,5 biturbo :)21
Patrol 4,2 :)21
pocieszny

Postprzez Ciplik » 30 gru 2011, 11:00

W ogóle bez sensu :)3
Jaki jest sens podnoszenia samej budy bez ramy. Zmienia się środek ciężkości a rama i tak pozostaje tam gdzie była ;)
Ciplik Monterey LTD 3,1 TD '93 - Aktualnie na sprzedaż
Mazda Familia 323 S V (BA) '95 (1.7 TD ISUZU Intercooler)
Ciplik

Postprzez pocieszny » 30 gru 2011, 12:43

podnoszenie budy ma jak najbardziej sens, środek ciężkości nie podnosi się tak bardzo jak przy podnoszeniu na zawieszeniu, zostaje seryjne zawieszenie a wkładasz większe koło, seryjny zawias i tak ma dość dobre możliwości, mniejsze bujanie niż przy lifcie na zawiasie, brak konieczności obniżania panharda i robienia całej geometrii od nowa, brak konieczności przedłużania łączników stabilizatorów, łatwość mycia i konserwowania ramy :)2 możliwość powiększenia zbiornika do 120 litrów przy pozostawieniu dolnej części nie ruszanej, tańszy niż lift na zawiasie,

z wad: nie zmienia się zakres pracy zawieszenia, przy dużym lifcie zwiększają się naprężenia punktów mocowania ramy z budą, wiatrak przestaje trafiać w tunel, przy większym lifcie konieczność przedłużenia wszystkich dynksów o których pisałem wcześniej

o tyle podniesienie budy ma sens że większość (nie wszystkie) liftów 2 calowych nie zmienia tak naprawde możliwości zawieszenia jedynie podnosi auto, i utwardza zawias, spręzyny w stanie wolnym mają w zasadzie taką samą długość jak seryjnie, przez co nie ma zwiększonej możliwości krzyżowania się tylnego mostu, sprężyny dłuższe, zwykle progresywne, bardziej miękkie dają tą możliwość jednak większośc firm oferujących zawieszenia w naszym kraju nie sprowadzają ich, twierdząc że liniowe wystarczą :)3 oczywiście są tez liniowe oferujące takie zabawy, zwykle jednak dźwigają więcej niż 2 cale ;)

tak przy okazji to jest błąd w nazwie tematu, bo to lift budy nie zawieszenia :)21
pocieszny

Postprzez Ciplik » 30 gru 2011, 14:37

:)2 :D
Ciplik Monterey LTD 3,1 TD '93 - Aktualnie na sprzedaż
Mazda Familia 323 S V (BA) '95 (1.7 TD ISUZU Intercooler)
Ciplik

Postprzez Maryś » 09 sty 2012, 13:31

Podłącze się do tematu ;) Myślę delikatnie dźwignąć budę ze 3-4 cm :)21 czy ktoś z Was już to robił :?: Troszkę fora przeszukałem i jakoś mało konkretów w tym temacie :? może ktoś się pochwali, jakieś podpowiedzi mile widziane :)2 z góry dzięki
Maryś

Postprzez danti » 09 sty 2012, 14:56

Maryś, przeczytaj 2 posty z tego tematu napisane przez Pociesznego. Dla mnie pełna informacja na temat dzwigania budy.
Adrenaline rush!
Honda Shadow VT 1100

Był...
Opel Monterey LTD 3.1TD
http://www.roztocze4x4.pl
Facebook
danti

Postprzez Maryś » 09 sty 2012, 19:11

Niby racja :oops: chodziło mi o takie tam szczegóły :? jakieś foto coś w stylu lift 2 cale croochy-ego :)2
Maryś

Postprzez croochy » 09 sty 2012, 20:15

coś czuję, że zbyt szybko się coś podobnego nie pojawi
Nie polemizuje z debilami
croochy

Postprzez Maryś » 09 sty 2012, 20:45

Dzięki za ten opis :)2 :)21 co prawda same springi wymieniłem :)21 ale zrobiłeś to pierwsza klasa :)2 szacun
Maryś

Postprzez pocieszny » 09 sty 2012, 22:02

nie ma co się rozwodzić nad zdjęciami, sprawa prosta wręcz banalna do ogarnięcia pod warunkiem posiadania jakiegokolwiek zaplecza warsztatowego
potrzebny podnośnik o dość dużych możliwościach ;)
problemem mogą być tylko zapieczone śruby
ogólnie znajdujesz pkt mocowania budy z ramą (nie sposób przeoczyć :)21 ) czyścisz śruby pryskasz jakimś syfem do odrdzewiania od razu sprawdzasz też bude nie tylko mocowania w ramie, czasem trzeba poprawić bo wiekiem nadgryziona konstrukcja może nie wytrzymać większych przeciążeń,
jak już odkręcimy wszystkie śruby, sprawdzamy gniazda i poduszki jeśli są OK to dodajemy tylko krążek z erthalonu (przykładowo), i tu czeka nas jeszcze jedna pułapka, w zależności o ile podnosimy bude i w jakim stanie zastaliśmy śruby to możliwe że będziemy potrzebować nowych ;) warto zawczasu sobie kupić dłuższe ;)
teraz tak, wyciągamy dolną część tunelu wiatraka, podnosimy lekko i podkładamy nasze podkładki (warto dać do cięcia i wiercenia do tokarza, zrobi nam idealnie takie same każde, nie będzie buda pracować) śruby wyjmujemy po kolei, nie wszystkie na raz, no chyba że ktoś lubi celować półtonową budą w dziurki :)21
nie dokręcać od razu na chama tylko zostawić delikatny luz i dokręcać jak buda siądzie, po kolei tak samo,
teraz co może nam się zepsuć :)21
-jak buda do dupy to możemy sobie dziury w podłodze porobić
-możemy zdjąć rure wlewu paliwa
-skasować rurki do hamulców jak wiekowe
-skasować łącznik kolumny kierowniczej (z tym należy uważać)
-wywalić bude z auta w skrajnym szale motania :)21 :)2

jak widać operacja banalna choć opis nie składny, zdjęć nie bedzie, a ja ide otworzyć następne piwo :)21 :o

jak ktoś chce fot jak podnieś*ć bude to na Rajdach jest temat niejakiego PiRomana (w dziale onanisty oczywiście) jak to się działa, Romek akurat podnosił o 5 cm ale moim zdaniem to już jest max maxów co ogarnia się bez większych przeróbek
pocieszny

Postprzez Maryś » 10 sty 2012, 21:52

:)2 dzięki :)21
Maryś

Postprzez korf » 11 sty 2012, 10:16

W tamtym roku przy okazji remontu ramy zdecydowałem się na body lift – 3cm.
Niestety po oddzieleniu budy okazało się, że poduszki są w stanie krytycznym. Koszt nowych w ASO do RSa ok. 1500zł.
Problem został rozwiązany gumowymi wałkami (50x500) pociętymi na plastry (jeden wałek 15zł), pytanie tylko jak z trwałością, ale to inny temat.

Reasumując:
Chcesz auto w teren – podcinasz nadkola (mocno) - wynik:
nie podnosisz środka ciężkości (oprócz tego co podnoszą koła), wejdą większe koła niż przy body lifcie (pomijam zasadność wkładania np. 35"),
dospawasz poszerzenia (z reguły większe koła idą w parze z felgami o ujemnym ET),
mankament – nie dla estetów, tzn. da się to zrobić ładnie i dobrze, ale nie tanio (malowanie kosztuje).
2.6 LWB, 2.6 RS, 3.1 RS, 3.1 LWB, 3.5 LWB, 3.2 RS, 2.8 LWB, 3.5 RS | Trooper 4WD
korf

Postprzez pocieszny » 11 sty 2012, 13:38

w pewnym momencie dochodzimy do stanu że rozsądne jest podcięcie nadkoli, jak mówisz jest do bardzo dobra rzecz, można to zrobić samemu, aczkol,wiek nie jestem tu fanem spawania, choć w większości przypadków nie da się tego uniknąć, ja robiłem to u siebie w patrolu, powiem że efekt końcowy jest bardzo dobry a cena dość przystępna, choć tu główną ceną jest robocizna, którą wykonałem sam :)21 ale tak czy siak cena podcięcia z poszerzeniem oscylowała w okolicach 300 PLN (przy całkowitym własnym wykonaniu)
pocieszny

Postprzez korf » 11 sty 2012, 14:13

Body lift zakładam materiał min. 200zł (podkładki, śruby - w wersji do 5cm), jak ma być ładnie to gumowe poszerzenia za 300zł (bo koła mają być większe i szersze).
Koszt robocizny do ustalenia. Jeszcze zapomnieliśmy o skorygowaniu zderzaków, które same się nie dźwigną nie wspominając o przednim orurowaniu (jak jest) i progach (jak buda w górę to po co mają zwisać). No i czasami korekta budy przy skrzyni, u mnie czasem wyskakuje reduktor.

Ja mam body lifta i opony 235/85R16 Fedima Evo (32") czasami obcierają z przodu o dolną część nadkoli (przy progach), fakt, że wypadły odboje z wahaczy.

Inaczej - ciąć, wspawać pas montażowy, zmotać pas transmisyjny i w błoto.
2.6 LWB, 2.6 RS, 3.1 RS, 3.1 LWB, 3.5 LWB, 3.2 RS, 2.8 LWB, 3.5 RS | Trooper 4WD
korf

Powrót do Isuzu Trooper II / Opel Monterey A (1992-1997)