Witam, dawno mnie tu nie było
ale mam pare pytań do osób użytkujących ten silnik.
Czy to normalne że jadąc 90-100 km/h mam pedał gazu mniej więcej w połowie i dodając gazu na maxa auto niewiele przyspiesza?
Prędkość 120 to jest max. tego silnika? Nie chodzi mi o jakieś wyścigi, ale mam problem wyprzedzić tira i trwa to tyle czasu że postanowiłem odpuścić taką jazdę. Mam co prawda za duże opony wg tego co przewidziała fabryka ale chcę to zmienić.
Auto właśnie gruntownie przeglądam bo planuję w wakacje wypad na Krym.
Co do silnika turbina sprawdzona, zdemontowałem kolektor ssacy i wyczyściłem, ale niepokoi mnie czarny dym jak dodaję gazu.
EGR zaślepiłem zaraz po kupnie. Kopcenie było od początku i zaznaczam że to nie jest niebieski dym tylko czarny jakby nie spalał całego paliwa? Czy przyczyną mogą być wtryski? Jaki jest koszt wtrysków bo w IC nie widzę dostępnych.
Dodam że auta zapala od strzału i zimą i latem. Nie kopci na wolnych, ale jak jest zimny i powoli dodaje gazu to silnik zabuja jakby przerywał, po chwili jest już ok. Przebieg 240tys km i na 99% jest to realne.
Może zadaję głupie pytania ale na co dzień jeżdżę benzyną i może za wiele oczekuję od tego auta?
Czy w trasie jadąc koło 100km/h można zmieścić sie w 10l/100km?
Z innej beczki -jakie amory polecacie do tyłu bo jeden padł kompletnie.
Monterey 3.2 V6+LPG 97r. LTD BF AT 265 75 R16
Monterey 3.1 D 97r. LTD - sprzedany.
Jeep XJ 2,5 TD 99r. - Malatesta Kaiman 31x10,50 R15 + T-MAX EW-12500